13
okt
2010
0

Nå starter kvelingen av Bodø sentrum

Bildet er tatt kl 16.35 torsdag den 7. oktober. Samme dag som City Nord nyåpnet. FOTO: Geir Are Jensen, Bodø Nu.

En uke er gått siden Coop Sambo åpnet første del av gigantutbyggingen av City Nord. Gratulasjoner til dem, men kondolanser til de som driver handel i sentrum av Bodø. For politikerne har rett og slett bestemt at handel først og fremst skal foregå på Stormyra. Sentrum skal kveles, sakte men sikkert.

Neida, det er ingen overdrivelse. Når nye City Nord står helt ferdig neste høst, har Coop Sambo et nærmest uimotståelig konsept som kommer til å dominere handelen i Salten i mange, mange år fremover. Vi snakker tross alt om en utbygging som medfører en dobling i antall butikker, nye og friske lokaler og gratis parkering som gjør at du kan gå tørrskodd fra garasje til butikkene. En innertier og et soleklart førstevalg for de aller fleste av oss.

Her er noen tall som illustrerer dimensjonene: City Nord har som mål å øke sin omsetning med 600 millioner kroner i året når utbyggingen er ferdig. Det tilsvarer godt over halvparten av den samlede omsetning i sentrum (ikke bare Glasshuset). Når vi i tillegg vet at varehandelen i Bodø bare økte med vel 0.4 prosent fra 2008 til 2009 sier det seg selv at dette blir dramatisk.

La oss se litt på hva som ligger bak det som ganske enkelt er nødt til å bli en langvarig, men effektiv kvelningsprosess.

Først ga altså politikerne Coop Bodø klarsignal til en utbygging så stor at den i seg selv sikrer City Nord en tyngde ingen andre bydeler, og slett ikke sentrum, kan matche. Vedtaket alene er såpass sentrumsfiendtlig at man skulle tro nok var nok. Men neida. Rett etterpå vedtar de samme politikerne å innføre parkeringsavgift på 1300 kommunale parkeringsplasser i sentrum som inntil nå har vært gratis. De kommunale parkeringsplassene på Stormyra skal fortsatt være gratis.

Og så følger politikerne opp med en start på byggingen av kulturkvartalet med enveiskjøring av deler av Dronningens gate uten å høre på hva sentrums næringsliv mener kan være fornuftige måter å løse disse utfordringene på.

Jeg forutsetter at vi har politikere i Bodø bystyre som klarer å tenke helhetlig og se konsekvensene av de vedtakene de er med på å fatte. Med dette utgangspunktet blir det åpenbart at politikerne vil ha vekk handelen fra sentrum. Det går ikke an å tolke de tre nevnte vedtakene som noe annet enn en krigserklæring mot de som ønsker å drive butikk i den delen av byen. Og der finnes flere eksempler.

Politikerne ønsker ikke handelsnæring i sentrum, de tør bare ikke si det med ord. De sier det med vedtak.

Men hvorfor har politikerne så mye i mot handel og vandel og liv i sentrum av Bodø? Det paradoksale er jo at de samme politikerne ønsker å investere alle sparepengene i kommunen i et kulturkvartal nettopp i sentrum. Så hvorfor denne iveren etter å legge sentrum dødt på dagtid? Skjønner de ikke at et pulserende sentrum vil være helt avgjørende for om kulturkvartalet, biblioteket spesielt, blir en suksess?

Det vises ofte til biblioteksuksessen i Tromsø. Der kan de fortelle om et årlig besøk på imponerende 500 000 personer. Til sammenligning har Bodø bibliotek 150 000, og drømmer om det dobbelte når det nye huset står ferdig. Men mens biblioteket i Tromsø er sentralt plassert midt i et sentrum som faktisk pulserer og lever med en kombinasjon av butikker og byråkrati, kommer Bodø bibliotek til å måtte kjempe om besøk i byens bakgård. Biblioteket i Tromsø er kjent for alle sine gode tilbud, men de erkjenner betydningen av å spille på lag med næringslivet i en slik grad at de er medlem av Sentrumsforeningen – en organisering av de som driver handel i sentrum av Tromsø.

Med en sterk handel i sentrum ville kanskje Glasshuset også i 2014 trekke 300 000 besøkende i måneden. Hvor viktig vil ikke en slik tilstrømning være for kulturkvartalet bare noen gågatemeter unna? – Nei, takk, sier politikerne. – Handelen skal foregå på Stormyra.

Det er altså vanskelig å forstå hva slags strategi som ligger til grunn for dette massive angrepet mot næringslivet i sentrum. Kanskje foreligger det en eller annen masterplan du må være durkdreven politiker for å begripe. Marerittet er selvsagt at politikerne slett ikke har sett konsekvensene av de forskjellige vedtakene og heller ikke skjønt at de er i ferd med å etablere et kongeargument MOT hele kulturkvartalet: Nerbyen kan bli Bodøs folketomme bakgård. De som jobber på biblioteket kommer til å bli sørgelig alene.

Men gratulerer Coop Sambo med nyåpningen! Dere skal selvsagt ikke kritiseres for at dere får politikernes velsignelse til å tjene enorme penger på Stormyra med konkurransefortrinn andre bare kan drømme om.

Folkene bak City Nord er utvilsomt smarte og dyktige forretningsutviklere. Jeg er imidlertid overbevist om at det på sikt heller ikke for City Nord er positivt at dominansen blir så total og at sentrum forringes.

Men ett forhold må Coop Sambo tåle kritikk for. Er det virkelig ikke mulig å bygge et pent kjøpesenter? Nybyggene på Stormyra er så stygge, at de egentlig burde ligget under jorda. Riktignok snakker vi om et såkalt industriområde, men likevel. Arkitekturen (kan man bruke et sånt ord om dette?) som møter alle som kjører Olav 5. gate inn i byen har ikke medført noen debatt.

Folk er kanskje fornøyd så lenge de slipper å betale for å parkere?