9
jun
2011
0

Glimt-styret ikke klønete, men smart

Klønete, vinglete og ledelse etter innfallsmetoden. Skjellsordene haglet over styret i Glimt i prosessen som førte til at Kåre Ingebrigtsen forlot klubben. Men sannheten er heller at Glimt-ledelsen gjennomførte et velregissert løp for å få det som de ville.

Styret i Bodø/Glimt fikk så hatten passet i de turbulente ukene av sesongstarten som endte med at hovedtrener Kåre Ingebrigtsen sa opp jobben sin. Jeg var en av mange som kom med besk kritikk av glimtledelsens håndtering av trenersaken. Når roen har senket seg, er det imidlertid ganske lett å se at styret i klubben slett ikke oppførte seg klønete, men heller strategisk og bevisst. Og de oppnådde akkurat det de ville, det tok bare litt lengre tid enn de ønsket seg.

Styret i Glimt ledes av advokat Mads Torrissen. Han har med seg en kollega, Kristin Hammervik, som av valgkomiteen ble solgt inn på årsmøtet som advokat med spesialisering innen arbeidsrett. Det er grunn til å tro at denne kompetansen har vært nyttig i prosessen som endte med Ingebrigtsens exit på Aspmyra.

Utgangspunktet for Glimt-ledelsen var at de ønsket at Kåre Ingebrigtsen skulle si opp selv. Oppsigelse fra klubbens side ville koste mye, både penger, omdømme og støy.

Allerede på senhøsten i fjor kom de første signalene om at Kåre Ingebrigtsens dager som hovedansvarlig for A-laget var talte. I arbeidet med å planlegge hvilke spillere som skulle utgjøre A-stallen 2011 fikk hovedtreneren klar beskjed om at Stig Johansen skulle være blant de utvalgte. Ingebrigtsen var ikke interessert i det og satte foten ned. På grunn av den helt spesielle situasjonen klubben var i helt frem til bystyret kom med sin hjelpende hånd i februar i år gjennom vedtaket om kjøp av Aspmyra stadion, ble det ikke mer snakk om verken Stig Johansen eller treneravgang. Men etter årsmøtet 7. mars, hvor nevnte Mads Torrissen og Kristin Hammervik ble valgt inn i styret i klubben, begynte ting å skje.

Mads Torrissen, styreleder i Bodø/Glimt

Glimt-leder Mads Torrissen og resten av ledelsen i klubben med stålkontroll i Kåre-saken.

Nye samtaler med Kåre ble gjennomført, men han var hele tiden klar på at han ønsket å fullføre kontrakten som hadde varighet ut 2012-sesongen. Treneren ønsket svært gjerne å vise at han var rett mann for klubben til tross for to meget svake sesonger.

Med dette som utgangspunkt valgte Glimt-ledelsen den strategien som til slutt, og etter mye lenger tid enn de ønsket, førte til at Kåre Ingebrigtsen sa opp: Trenerlivet hans ble gradvis gjort vanskeligere, hans posisjon i klubben ble svekket.

Gode resultater i treningskampene ga Kåre arbeidsro. Men så kom serien i gang, med kun ett poeng på tre kamper. Da intensiverte Glimt-ledelsen arbeidet med å tvinge treneren vekk ganske enkelt gjennom å følge strategien.

I full offentlighet og med lokalavisa som fotograferende vitne, fortalte Glimt-leder Mads Torrissen at han så seg nødt til å avbryte påskeferien, reise ned fra fjellet for å avvikle et ekstraordinært styremøte. Mads Torrissen sa også at trenerens framtid i klubben var tema for dette styremøtet. Kåre Ingebrigtsen ble så kalt inn på teppet for å få vite hva styret hadde bestemt. Fortsatt i full offentlighet fikk Kåre Ingebrigtsen det som vel i ettertid best kan karakteriseres som et dødskyss: – Kåre får fortsette, men vi kommer til å følge utviklingen nøye, sa Torrissen.

Men det måtte mer til før Kåre Ingebrigtsen sa seg villig til å si opp. Tro mot strategien sin spilte Glimt-ledelsen ut nye kort. Først ble Tom-Kåre Staurvik brått og uventet ansatt som spillerutvikler i klubben. Alle kjenner jo til Tom-Kåres trenerambisjoner, og Kåre Ingebrigtsen følte nok at dette handlet minst like mye om ham. Fortsatt ingen bevegelse fra hovedtreneren, og da ble skruen strammet nok en gang med “Aksjon comeback Stig”.

Selv om Kåre Ingebrigtsen før jul hadde gitt beskjed om at han ikke ønsket Stig Johansen inn i stallen, og bare et par uker etter at samme Stig hadde sagt til lokalavisa at han ikke hadde tiltro til Kåre som hovedtrener i klubben, startet representanter for styret forhandlinger med den gamle spisskjempen.

Da var det nok for Kåre.

Han gikk med på å forhandle om betingelsene for sin egen oppsigelse, og resten er historie.

Glimtledelsens strategi med å presse Kåre ut hadde lyktes. Kanskje er resultatet det beste for alle parter? Kåre forlot klubben med rak rygg, og Glimt kan arbeide videre med å utvikle “Nye Glimt”.

Hvis Mads Torrissen & co har samme stålkontroll på situasjonen heretter som de hadde i denne prosessen, ja da kan vi Glimttilhengere ha et godt håp om gode, gule tider.