8
des
2011
0

Service er saken

God service er flott å oppleve, men dårlig service gjør sterkere inntrykk. Jeg har opplevd begge deler i Bodø den siste tiden.

Maten på restaurant Smak snakkes det veldig mye positivt om, og det er vel fortjent. Men det som virkelig gjør at en kveld på denne restauranten er noe helt ut over det vanlige, ikke bare i bodømålestokk, er nivået på servicen.

Det er fantastisk å oppleve servitører som har skjønt betydningen av den jobben de gjør. De tar vare på deg som gjest fra du kommer til du går uten å virke påtrengende eller overivrig. De informerer stolt og kunnskapsrikt om både mat og vin, og beholder det gode humøret gjennom hele kvelden. Det høres så selvsagt ut, men er det dessverre ikke. Hvor mange restaurantopplevelser har ikke blitt ødelagt av slurvete, uoppmerksomme og uinteresserte servitører?

Det Smak-servitørene gjør er å yte service som får gjestene til og stortrives og gir dem lyst til å komme tilbake. Den mest opplagte vinn-vinn-situasjonen, ikke sant? Vi er jo sånn vi mennesker at vi liker å bli behandlet med respekt, og det er jo det service i bunn og grunn handler om, ved siden av at servicenivået avgjør om forretningen overlever eller ikke.

God service burde med andre ord være en selvfølge, men slik er det ikke.

Om det er slik at vi blir glade og fornøyde når vi opplever god service og respektfull behandling, så blir vi i enda større grad preget når vi får dårlig service. Dårlig service gjør rett og slett sterkere inntrykk enn god, og det burde jo i seg selv motivere alle bedriftsledere til å stresse et høyt servicenivå i deres virksomhet.

Min dårlige opplevelse fikk jeg på Komplett Fritids butikkutsalg i Tollbugata. Det tok 14 dager fra jeg leverte inn en bukse for opplegging til den kunne hentes og i mellomtiden måtte jeg både ringe og møte opp personlig nok en gang før den ble sendt til sying – 12 dager etter at den ble levert inn. De tre-fire forskjellige ekspeditørene jeg måtte forholde meg til for å få denne nokså enkle oppgaven gjennomført, er sikkert hyggelige folk, men de ga meg en opplevelse som jeg kommer til å huske lenger enn levetiden på den Bergans-buksen som her var i fokus for meg, om enn ikke særlig interessant for Komplett Fritid.

Servicenivået vil etter noe tid skille vinnere fra tapere. Det gjelder selvsagt over alt, ikke bare i restaurantbransjen eller i varehandelen. Kanskje litt synd at dårlige inntrykk er noe vi husker lenger enn gode, men sånn er det bare og det gjør at fokus på god service er helt nødvendig, hele tiden.

God service er god business.