Det blir «stille i fjøset»

City Nord fikk omsider sitt etterlengtede klarsignal for gigantutbygging på Stormyra. Flott for dem, men synd for sentrum.

Coop Sambo er selvsagt smarte og dyktige forretningsutviklere. Når utbyggingen av City Nord står ferdig med 15 000 nye kvadratmeter butikklokaler og massevis av gratis parkeringsplasser, har de laget et uimotståelig konsept som kommer til å dra besøkende fra hele distriktet i langt større grad enn i dag.

Et politisk valg
Og det er jo svært bra for både Coop Sambo og de involverte aktørene på Stormyra, inkludert nye attraktive kjeder som for eksempel Clas Ohlson og Platekompaniet. Og det er også bra for oss som bor i byen at vi får flere tilbud og andre tilbydere å forholde oss til.

Men dersom man ønsker et aktivt og pulserende sentrum av Bodø er dette slett ikke positiv. Jeg er redd det blir svært så stille i byen de neste årene om det ikke rigges til noe som kan konkurrere med nye City Nord. Det holder dessverre ikke med et stort kulturhus og flott bibliotek. Skal aktiviteten i sentrum opprettholdes på dagens nivå, og aller helst økes, er det viktig med handel og vandel.

Det er politikerne i Bodø som har gitt klarsignal til utbyggingen på Stormyra, og det klarsignalet har de gitt vel vitende om hva dette kommer til å bety for sentrum. Jeg har fra pressebenken i bystyresalen fått høre argumenter for utbyggingen for eksempel signert representant Odd Emil Ingebrigtsen (H). Han sa at han ikke har hørt en eneste næringslivsaktør uttrykke bekymring for sentrum dersom City Nord får vokse.

Det er sikkert helt riktig. Jeg tror nok at næringslivsaktørene har utvist stor forsiktighet med å kritisere andre aktører, og at de derfor ikke har gått ut med sine bekymringer.

Men det er viktig å slå fast at dette er et politisk valg. Det er flertallet blant byens politikere som har sagt at det er helt greit at Bodøs interne handelsbalanse vipper så til de grader i Stormyras favør. Mindretallet, anført av Rødts Svein Olsen, leverte følgende spådom fra bystyrets talerstol: – Denne utbyggingen kommer til å ta rotta på sentrum.

Flertallet, alle minus Rødt og Venstre, anser utbyggingen på Stormyra som et gode for byen.

Sentrumsfiendtlig
Jeg skjønner ikke at de tør. Litt nervøs er de nok, innerst inne, for som et siste punkt i juni-vedtaket heter det: «For å ivareta et sterkt historisk bysentrum, må forholdene for utvikling av handel og kultur i sentrum styrkes».

Ingen tvil om at det trengs med såpass sentrumsfiendtlige politikere ved roret.

Bodø kan kanskje sammenlignes med Ålesund. Der har de sitt City Nord på Moa like utenfor sentrum. Et fantastisk kjøpesenter som har utviklet seg til et av landets største med 170 butikker og 2500 gratis parkeringsplasser.
I sentrum er det stille.
Kun de mest hardføre småforretninger og kafeer/restauranter holder stand. Sentrum i Ålesund er blant Norges vakreste, men det hjelper ikke for all handel skjer på ei slette noen kilometer unna.

Bodøs politiske flertall har gitt klarsignal til en tilsvarende utvikling i Bodø, og de mest oppfinnsomme politikerne har sogar sagt at Bodø er så kompakt en by at City Nord er en del av sentrum.

Ja ja. Sentrum kommer nå, i enda større grad, til å bli utkant, og jeg er redd det blir ubehagelig «stille i fjøset».

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *