Jeg skjønner Martin, men ikke Cato

Ikke spesielt troverdig når Cato Hansen og andre i og rundt Glimt kritiserer unggutta fordi de forlater klubben for å prøve seg på et høyere nivå.

Martin Bjørnbak kom til Bodø/Glimt fra Stålkameratene foran fjorårssesongen og 19-åringen klarte relativt raskt å etablere seg på førsteellveren som midtstopper. Prestasjonene varierte litt innledningsvis, men etter hvert var det solide saker som ble prestert av ranværingen (jeg skrev i denne bloggposten at han var en av de tre beste i Glimt i 2011).

Så skjer altså det at Martins innsats i Glimt ble lagt merke til av tippeligaklubben Haugesund som sikrer seg spilleren midt i toårskontrakten med Glimt. Haugesund betaler en pen sum, Glimt-direktøren sier seg fornøyd med avtalen og det er bare å ønske Martin lykke til og håpe at han utvikler seg videre på vestlandet.

Men Cato Hansen sier til AN at han er skuffet over at Martin valgte Haugesund og at han etterlyser tålmodighet hos ungdommen.

I mine øyne er dette utrolig defensivt. Du behøver ikke ha trenerutdanning på øverste nivå for å skjønne at det kan være veldig mange flere gode grunner for å tilhøre et tippeligalag enn en klubb på lavere nivå.

Det Cato burde gjort nå var å bruke Martin-overgangen som et utmerket eksempel på hvor godt du kan utvikle deg i Bodø/Glimt og at vi her snakker om en klubb som virkelig gir unge spillere muligheter som bringer dem videre.

På den måten ville han forsterket argumentet Glimt garantert bruker når de nå er i snakk med mange aktuelle spillere på forskjellig nivå. Nemlig at her kan du komme deg videre som fotballspiller.

I stedet syter han over den utålmodige ungdommen.

Lite elegant, rett og slett. Og lite troverdig.

17 kommentarer

 1. Glimt skulle gitt han ny kontrakt, akkurat som de skulle gjort med Daniel Berntsen.
  Ikke rart ungguttene forlater når de har så dårlige kontrakter.

 2. Det er alltid flere gode grunner til å velge et lag som er bedre eller større. Hvorfor spille på Glimt når en kan spille på Haugesund? Hvorfor spille på Haugesund når du kan spille på Rosenborg? Hvorfor spille på Rosenborg når du kan spille på FCK? Bedre konkurranser og mere lønn. Jeg synes allikevel det er et tegn på noe galt når to lokale spillere som fortsatt er i tenårene forsvinner etter kun ett år i Glimt. Og hvis du ikke skjønner at Cato er skuffet over at grunnstammen av lokale talenter forsvinner, så er det vel bare å ta en prat med hvilken som helst annen person som er glad i Glimt, så vil du nok få en forklaring. Glimt har gått offensivt ut og sagt at målet er opprykk, og at ikke Martin har såpass tålmodighet til å ta ett år til i Adeccoligaen skuffer nok flere enn Cato.

  Bloggen din er bra. Men dette innlegget var lite elegant, rett og slett. Og lite troverdig.

  1. Hei!
   Glimt er en god klubb for spillere å utvikle seg i, og derfor hentes de til høyere nivåer. Hvis noe skulle være galt her, så er det vel ikke akkurat at unge spillere fristes til å spille på et høyere nivå?
   Det handler jo om ambisjoner og kanskje også om hvordan det er å være ung i Glimt.

   Du overser også poenget mitt om at Glimt bruker samme argumentasjon overfor spillere de er interessert i og som spiller på nivåer under Adecco.

   Forøvrig skal jeg komme tilbake til Glimts ambisjoner om opprykk i en bloggpost rett rundt hjørnet. 🙂

   1. Jeg innser at det fort kan bli en selvmotsigelse å mene at spillere bør komme til Glimt, men ikke dra fra Glimt, og der er jeg ikke bedre enn enhver trangsynt supporter. Jeg mener allikevel det er en forskjell på å gå fra smålag som Nesna eller Stålkam til Glimt, og det å gå fra en klubb som har ambisjoner og gode muligheter for å være et ok tippeligalag til et ok tippeligalag. Det er selvfølgelig fint at talenter ser på Glimt som en fin mellomstasjon på veien til Barcelona, men at Cato er skuffet over at ikke talentene har litt is i magen sånn at Glimt kan få et slagkraftig lag, skjønner jeg godt.

    Skal bli interessant å lese opprykksbloggposten.

 3. Enig med Børre når det gjelder kommunikasjonen fra Cato Hansen. Synspunktet til Cato er jeg enig i, men burde kommunisert annerledes utad. Nå vet ikke jeg hva som har foregått i kulissene, men Glimt burde ha tilbudt Bjørnbak ny kontrakt allerede i juli 2011. Når det er sagt mener jeg at Bjørnbak gjør et dårlig valg. Han ville hatt godt av en sesong til i Adecco og kunne evt forlatt om ett år, dersom Glimt ikke rykket opp.

 4. Er ambivalent i forhold til det du skriver her,Børre, jeg skjønner Hansen`s frustrasjon, samtidig som jeg ser at ungutta vil opp og frem. Men hva skjer i klubben når en ungutt på 19 år, vil bort etter bare 1 år i klubben? Ja, han var vår beste forsvarspiller i 2011,men her må jo klubben, hvis de har ambisjoner,motivere ungutta til å være noe mer tolmodig i forhold til egen utvikling.Og spør du meg,er ikke Haugesund nødvendigvis et «utviklende» sted å være,tror de får problemer i tippeligan 2012.

  1. Enig med dette. Ser en frem ett til to år i tid, så spiller Daniel Berntsen helt sikkert på et Rosenborg som er bedre enn Glimt, mens Glimt og Haugesund fort kan ha byttet divisjon. Derfor mener jeg Martin burde forlenget med Glimt, mot en lovnad om å få gå videre om ikke opprykket kommer i år.

 5. Dette handler vel mer om dårlig planlegging fra BG side.. Kanskje de burde vært tidligere ute med kontraktsforlengelse til Martin og Daniel? Slik at de ikke hadde vært tvunget ti å selge når spilleren vil

 6. Hei.
  Liker bloggen!

  Jeg skjønner at spillerne vil prøve seg i Eliteserien. Problemet i mine øyne er at det er et skritt fram i karrieren å forlate Bodø/Glimt, Nordlands stolthet, for å prøve seg i Strømsgodset og Haugesund. At spillerne drar til RBK er egentlig mer forståelig. Og så lenge at Haugesund og Strømsgodset er et nivå høyere enn Glimt, er det også forståelig at spillere ønsker å prøve seg her.

  Jeg mener Glimt har opptrått veldig defensivt etter nedrykket. All honør til jobben som er gjort på den økonomiske biten, men de har glemt å fått med det sportslige videre. Det har vært veldig fokus på at man skulle bygge et lag rundt de unge (billige i drift) spillerne, men det som istedefor har skjedd, er at de vi skulle bygge laget rundt er forsvunnet. Hvem bygger vi laget rundt idag?

  Det merkes på Aspmyra denne sportslige resignasjonen, synes jeg. Folk uteblir, med mindre det er gratis sushi. Publikumstallene fra forrige sesong er mildt sagt svake, og det til tross for at BG tar med sesongkortinnhavere inn i beregningen.

  Vi har nå kommet inn i den onde sirkelen jeg fryktet, den dagen vi var klar for Adecco. Vi har solgt unna de største profilene, noe som sier seg selv etter et nedrykk. Dette har gitt publikumssvikt, noe som fører til mindre genererte inntekter. Mindre inntekter har gjort det vanskelig å fylle tomrommene etter de litt mer anerkjente spillerne. Veldig mange har avsluttet kontraktsforholdene sine, og det verste i mine øyne, ungdommen ser på Bodø/Glimt som en liten utfordring, og hopper på første tog til Drammen og Haugesund. Klubber som Bodø/Glimt strengt talt burde vært på høyde med, ut fra ressurser.

  Per nå står Glimt med en tropp på 17 spillere. Vi trenger minst tre spillere til, gjerne to på midten og èn stopper. I dag kom det en god nyhet om at Pape Ndiaye er klar for Glimt! Dette trengte vi, skal vi få fart i sakene før sesongstart. Jeg er også henrykt over at Ulrik Saltnes er tatt opp på A-laget, da jeg mener han gjorde en strålende forestilling mot RBK jr. og kan ha masse å tilføre laget i årene som kommer..

  Bodø/Glimts største utfordring nå er seg selv. Nå må vi stoppe spillerflukten, og starte med kontinuitet i laget. Dette er tredje sesongen på rad med store utskiftinger, og vi har hadd svake sesongstarter flere år på rad. Dette blir ingen opprykkssesong, til det er laget for tynt, urutinert og manglende spissferdigheter (med forbehold om hvem som kommer inn i tillegg til Pape). Dette laget MÅ vi bygge videre på! Skal vi rykke opp til Tippeligaen så må vi beholde en stamme i laget fra sesong til sesong. Uten denne stammen vil det bli tøft. Noe de siste sesongene har vist oss. Jeg tror vi kan klare det neste år, men det forutsetter at vi får kontinuitet i laget.

  Årets sesong vil bli viktig i så måte at de yngste spillerne får spilletid, og får markert seg på A-laget samt prøvd seg på et høyere nivå enn hva dem er vant med. Utover det forventer jeg lite av årets sesong, men håper selvfølgelig på det beste! VI SKAL OPP, vi skal ikke være en bakgårdsklubb for Strømsgodset og Haugesund! Det er bare FEIL!

 7. For meg blir det noe passivt at vi og Cato skal være fornøyd med å utvikle talenter for Haugesund og Strømsgodset. Vi bør ikke være fornøyde før vi kan slå opp i avisen og se at en av klubbens talenter er tatt ut på landslaget. Det får vi aldri oppleve om treneren hele tiden opplever at klubbens beste 18/19-åringer drar. Det har utviklet seg en passivitet i forhold til sportslige ambisjoner både i og rundt klubben som gjør at Aspmyra kun er for særdeles spesielt i interesserte. Og knapt nok det.

 8. Selvfølgelig vil en 19-åring med ambisjoner stikke vekk fra Adecco. Det er ingen utviklingsarena. Ikke Tippeligaen heller. Nivået er så lavt nå at man bør sikte høyere enn å lalle rundt på nest øverste nivå. Dessuten vil Glimt alltid måtte være en klubb som selger spillere når de selv vil, da det er slik at Bodø ikke er en attraktiv by å bo i. Også har vi dette med lønn, det trenger vi vel ikke engang å nevne her.

  Får vi beholde store talenter i 1-2 år, slik som med Daniel Berntsen, så er det jo gull nok det.

  Full forståelse for begge parter, særlig spillerne. Forstår Cato også, han vil klubben bare godt, og har nok store ambisjoner og tanker om hva som er mulig å oppnå her. Realiteten vil nok innhente han etterhvert. Men bra engasjement, absolutt.

 9. Hei Børre,

  Også jeg syntes du gjør en kjempejobb med å formidle nyheter som omhandler Glimt. Men jeg syntes denne kommentaren er en gigantisk skivebom.

  Når noen aksepterer det faktum at Martin drar på dette tidspunktet så mener jeg fokuset ligger på spilleren og mennesket. Men her snakker vi ikke om menneskets rett til hverken utdanning, husly eller næring, vi snakker om å få leke verdens mest morsomste lek mot god betaling. En lek som de fleste velvillig gjør utenom jobben og attpåtil betaler og/eller deltar på dugnader for å kunne drive med.

  Det blir forferdelig feil dersom Glimt, Cato, Tom Kåre og ikke minst supporterne setter spilleren foran klubben. Da har vi akseptert at Glimt skal være et midlertidig steg ut i den store verden. En stepstone. Eller om du vil; kassa på Shell helt til noe bedre dukker opp.

  Selvfølgelig vil vi ha spillere med ambisjoner, men jeg tror for mange tenker for godt om seg selv. For dersom man bare tåler ett år i Glimt bør kanskje man ha ambisjoner om Man Utd for å kunne mene at man stagnerer på det tidspunktet.

  Det bør være forbundet med ærefrykt for en unggutt å komme til Glimt. Hårene bør reise seg i nakken med tanken på å få æren av å representere topp 22 spillere i Nord-Norge. Men i dag virker inntrykket å være hva kan klubben gjøre for meg, også glemmer man at man også bør takke for sjangsen – ut over et Twitter-innlegg.

  Dette har noe med arbeidsforholdene til Glimt, Cato og TKS å gjøre. Nye Glimt har en tydelig ambisjon om å bygge opp en stamme av lokale talenter og utvikle laget rundt dem. Faktisk er det helt nødvendig i vår situasjon. Men det er en dominoeffekt som tar tid, og da må spillerne ha tålmodighet til å avvente resultatene.

  Først må grunnstammen være på plass, så fyller man på med andre talenter og lovende spillere (her er vi relativt flinke om dagen) for så å få inn det siste ekstra fra spillere med full tippeligakvalitet – fordi dem har tro på det Glimt driver med. Skal dem få den troen må det være et grunnlag for det. Å bygge stammen tar gjerne 2-3 år; så mange talenter kommer ikke på ett år og samtidig trenger dem tid og satsning for å kunne børste av seg barnefeilene. Mister man stammen underveis, må man starte på ny.

  I sesongen 2008-2011 utviklet vi det som burde ha vært stammen for 2012 sesongen. Konradsen, Bjørnbak, Berntsen, Robertsen og kanskje Nordberg. Vi måtte regne med å miste enkelte spillere underveis som Haukås og Hamoud – men stammen må Glimt beholde for «enhver pris». Dersom vi da fyller på med Braathen’s og Pape – så ville Glimt vært suverene favoritter til opprykket, og spillerne kunne sett frem til Tippeligaspill og videre utvikling sammen – helt til det store utland lokker.

  Problemet ligger i at Glimt er blitt kassa på Shell i spillernes øyne. Vi må bli flinkere på lange og billige kontrakter med opsjoner på høyere lønn, f.eks ved et visst antall spillte kamper. I det talentene signerer har dem mere respekt for klubben, som igjen forsvinner når dem blir høy på pæra. Men med en lang kontrakt MÅ dem akseptere situasjonen sin på en helt annen måte.

  Nå fikk vi inn Pape – og jeg føler meg sikker på at også han er relativt raskt borte fra Glimt om han er noe god. Og da ender ikke Glimt i toppen av norsk fotball.

 10. Cato Hansen etterlyser tålmodighet hos ungdommen. Tålmodighet i påvente av hva?
  Martin Bjørnbak utviklet seg i ekspressfart i løpet av sin første sesong i Glimt; det er høyst tvilsomt om et år til i Adecco-ligaen ville ha kunnet tilføre ham noe mer.
  Jeg forstår Cato Hansens frustrasjon ved tapet av en spiller som Martin Bjørnbak, men dette er livets gang i proffotballen. At Bjørnbak takket ja til Haugesunds tilbud, er fullt forståelig. Han kommer ikke til Tippeligaens topplag, men det er muligens like greit, da han her har desto større sjanse for mye spilletid.
  Jeg leser i innlegg her at man forventer ærefrykt for Glimt. Klubbfølelse. Laget foran spilleren. Klubbtilhørighet er et begrep man finner lenger nede i aldersklassene. Det er lite utbredt i de øverste ligaene. Spillerne der har fotballen som heltidsgeskjeft, og de fleste av dem skifter klubb like lett som andre skifter skjorte.
  Lagfølelsen vil imidlertid alltid være der for en fotballspiller. Når Martin Bjørnbak kommende sesong gjør en god kamp for Haugesund og de vinner, vil han føle seg som en del av FK Haugesunds lag og feire seieren med dem.

 11. Må si at jeg forstår Martin Bjørnbak godt. Faktum er at en overgang til Haugesund både sportslig og økonomisk er et solid hopp opp. Regner med lønna fort er doblet – ikke så mange som hadde takket nei til det. Sportslig ser det også ut som om Bjørnbak vil få gode muligheter til spilletid.

  Alternativet i Bodø er enn så lenge usikkert. Glimt ventet en god stund med å avklare trenersituasjonen, og har opplevd utfordringer på spillermarkedet. Ikke mer enn det man må forvente gitt de økonomiske realitetene – husk også Braaten-brødrene – men det viser likevel at opprykk kan bli en utfordring.

  Da må Bjørnbak veie for og imot – mye bedre lønn i FKH allerede nå v. løfte om forbedret kontrakt med Glimt – spill i Tippeligaen nå v. spill i Adeccoligaen – og hva om han hadde blitt alvorlig skadet med et halvt år igjen av kontrakten med Glimt?

  Samtidig forstår jeg Cato Hansens frustrasjon. Det er vanskelig å bygge et lag om alle som utmerker seg forsvinner straks sjansen byr seg. Hva er løsningen på dette? Muligens lengre kontrakter til talenter, med gode økonomiske incentiver for prestasjoner.

  Jeg tror heller ikke Bjørnbaks utvikling hadde stoppet opp som følge av et år til i Adeccoligaen.

  Ser for øvrig at Bjørnbak åpner opp for flere spørsmål rundt overgangen på Twitter: http://nordnorgeunited.com/2012/01/08/gjesteblogg-snakk-ut-martin/

 12. Er egentlig mer bekymret over signalet Bjørnbak sender ut her enn Cato. Cato prøver å argumentere for at Glimt skal opp og vil være bedre enn Haugesund om 1-2 års tid, mens Bjørnbak signaliserer ved sitt skifte at det har han lite tro på. At han går så veldig mye opp i lønn i Haugesund er jeg heller ikke så sikker på.(I hvertfall ikke i mot alternativet å bli å få en bedre kontrakt i Glimt)
  Og når alt kommer til alt så har jo Glimt solgt han, så de viser jo at de ikke holder igjen spillere mot deres vilje og ikke lar ungguttene få gå videre hvis de absolutt mener det er det beste for seg selv.
  De har heller prøvd å få en unggutt til å satse på framtiden i det de mener kommer til å bli en bedre klubb enn Haugesund og gi større utviklingspotensiale, kontra og ta første og beste mulighet et lite steg opp på stigen.
  Og akkurat det føler jeg er en klubbs fordømte plikt å formiddle hvis de har ambisjoner og tro på seg selv.

 13. Er enig med Steffen. Glimt gjør det riktige her og får penger for en spiller som vil bort. Men er helt enig med Cato. Tror ikke det er klokt. Bjørnbak spilte i 3. div i fjor og har slått gjennom i Adecco i år. Han har hatt gått av et år til med Adecco og så spille Tippeliga neste år i et lag han allerede fungerer i, Glimt. Her vet han at han blir satset på og har trygghet.

  I stedet velger han den raske veien til målet, som kan gå bra og kan gå dårlig. I Haugesund kan han gjøre det bra med det samme og spille fast. Eller så kan han falle utenfor og slite benken. Der er han ikke en lokal gutt som hele klubben ønsker skal lykkes.

  Jeg har all forståelse for at Cato kommer med sine ytringer om at han synes det er negativt at en lokal ungutt forsvinner, selv om det fortsatt er masse rom for han å vokse i i Glimt. Han er absolutt ikke blitt for stor for klubben. Han er kanskje akkurat blitt stor nok til at han er marignalt god nok for en liten tippeligaklubb. Kanskje.

  Synes kritikken av Cato her blir litt malplassert. Men er enig i at klubben har gjort det eneste riktige.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *