Din forbanna hetero!

Hvem bestemmer om homo er et skjellsord? Ikke Salten tingrett i alle fall.

i er fortsatt skremmende langt fra likestilling mellom heterofile og homofile. Selv i disse dager hvor lovgiverne har gitt oss en ny ekteskapslov, skjer det triste saker for de av oss som ønsker en større allminnelig respekt for de homofile. Ekteskapsloven feires som en stor seier, og den er nok på mange måter akkurat det. Men i virkeligheten handler lovendringene om å fjerne systematisk diskriminering. Norge som nasjon burde vært flau over å ha latt det gamle lovverket gjelde så lenge.

Lokalt er homodebatten havnet i rettsvesenet fordi politifolk i Bodø mener seg forulempet av å bli kalt for homo. Bare det å ta en slik problemstilling til rettslig vurdering sier hvor langt det er igjen til vi nærmer oss den nevnte allminnelige respekten for homofile.
En ting er nivået på de folkene politiet kommer i kontakt med og som bruker homo som skjellsord mot tjenestemennene. En annen sak er at politifolkene faktisk ser på det å bli kalt homo som forulempende. Jeg har den største respekt for politiet og den tøffe jobben politifolkene gjør i kampen mot stor og liten kriminalitet i byen vår. Men jeg mener de gjennom å føre en sak som dette, sementerer skjellsordeffekten av ordet.

Salten tingrett kunne naturligvis ikke gjøre annet enn å si at politifolk må tåle å bli kalt homo, og i dommen signert tingrettsdommer Maren-Elisabeth Nilsen-Nygaard, heter det så klokt at «det ikke lenger kan anses å være nedsettende eller et skjellsord å bli kalt homo».

Problemet er at politifolkene fortsatt føler seg forulempet hvis noen kaller dem for homo. Folk flest har fått med seg at homo-ordet kan brukes til å forulempe politiet, og det attpåtil uten å risikere straff. Og verst av alt: De som jobber for de homofile opplever nok et tilbakeslag i kampen for rettferdighet og respekt.

Gjennom denne prosessen har Salten tingrett oppnådd det stikk motsatte av hva dommen konkluderer med. Homo-ordet har fått en forsterket negativ lading, og det er trist.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *