Merkelig rolig rundt bruk av 65 mill. kroner

Kanskje er det helt naturlig at Bodø kommune skal bruke 65 millioner kroner på en ny kirke på Hunstad, men jeg får ikke investeringen helt til å stemme.

Torsdag 9. desember kommer flertallet i bystyret i Bodø etter all sannsynlighet til å sette i gang byggingen av en ny kirke på Hunstad i 2011 til en prislapp på 65 millioner kroner – 7,5 millioner kroner mer enn tidligere bevilget.

Vi snakker om en for Bodø kommunes del betydelig investering. Og den blir gjennomført tilsynelatende uten særlig diskusjon.

  • Er det virkelig så åpenbart at det bodøfolk nå virkelig trenger er en ny kirke?
  • Finnes det ikke mer presserende oppgaver å ta fatt på, viktigere tilbud å etablere enn et nytt kirkebygg?
  • Foreligger det en undersøkelse som bekrefter behovet for denne nye kirken?
  • Er det trangt om plassen i de eksisterende kirkene i Bodø i en slik grad at her må bare kommunesamfunnet stille opp med millionene?

Personlig er jeg ikke en gang medlem av statskirken og har ærlig talt ikke spesielt stor kjennskap til kirkelige behov i Bodø. Men det får meg uansett ikke til å la være å spekulere på hvordan den kan ha seg at denne store investeringen gjennomføres uten særlig debatt i byen vår.

Hestehandel er dyrt

Forklaringen på hvorfor Hunstad kirke de siste årene har nådd opp på investeringsplanen i kommunen ligger nok ganske sikkert i den hestehandelen som ble gjennomført etter valget 2007. Da skjedde nemlig det at Ap, SV og Sp ikke lenger hadde makten i bodøpolitikken alene, men måtte søke samarbeid. Og samarbeid ble det – med KrF som har sokneprest i Bodin, Bernt Aanonsen, som sin gruppeleder i bystyret. Hunstad kirke tilhører nettopp Aanonsens sogn, og i løpet av relativt kort tid dukket millionbevilgningene til denne nye kirken høyt opp på kommunens planer. Fortsatt uten debatter av betydning.

Arkitekttegning av nye Hunstad kirke - U2 Arkitekter, Bodø
Arkitekttegning av nye Hunstad kirke - U2 Arkitekter, Bodø

Dersom denne teorien holder stikk, og det er slett ikke bare jeg som tror at saken faktisk ble avgjort i forbindelse med forhandlingene om posisjonen etter valget, får vi jo et visst inntrykk av hvor langt Fygle, Hasvoll & co var villige til å strekke seg for å beholde makten. Noen vil påstå at hestehandelen også inkluderte andre store investeringer, som for eksempel en ny gymsal på Helligvær skole til 15 millioner kroner (11 elever). KrFs lokallagsleder i Bodø, Else Marie Torp, bor nettopp på Helligvær, og rett etter valget ble denne utbyggingen løftet opp.

Må ikke bygge

Tilbake til kirken. Det er nemlig slik at kommunen har ansvaret for å stille de nødvendige kirkebygg til disposisjon. Kommunen bevilger penger og bygger kirken, som deretter blir kirkens eiendom, ikke kommunens. Dette er regulert i Kirkeloven, spesielt gjennom paragraf 14, for de som er ekstra interessert.

Men det er selvsagt ikke slik at kommunen er nødt til å bygge bare kirken sier bygg. Slike prosesser gjennomføres på vanlig politisk vis, og man kunne utmerket godt bestemt seg for å be kirken i kommunen samordne seg rundt de byggene som eksisterer fordi det inntil videre er andre områder som trenger pengene.

Spør du kirken i Bodø direkte om det virkelig ER behov for en ny kirke på Hunstad får du et klart ja. Jeg snakket med kirkevergen, Jan Stavrum, og han peker på at det til Bodin sogn hører nesten 17000 innbyggere, og de må klare seg med kun Bodin kirke. Det er spesielt lokaler til menighetsaktiviteter som trengs. Stavrum tror ikke en samordning over sognegrensene ville hjulpet på akkurat dette behovet.

Reelt behov eller kjekt å ha?

Kirken vil selvsagt ha nye og flotte lokaler, og hvem kan klandre den for det? Likevel fortoner det seg svært merkelig at det ikke gjennomføres undersøkelser rundt behov og kost/nytte før et så stor prosjekt skal vedtas. Hunstad kirke, som fortsatt skal være en del av Hunstadsenteret, ble tidlig på 2000-tallet kostnadsberegnet til 22,5 millioner kroner. For et par år siden var prisen steget til 57,5 millioner kroner, og nå er den høynet med nye 7,5 millioner kroner til ca 65 mill.

Hvor er alle ropene om sykehjemsplasser, slitne skolebygg og manglende maling på fotgjengerfeltene? Er det de enorme summene rundt Kulturkvartalet som gjør folk og politikere blinde nok til å bruke så mye penger på en kirke uten å vite at behovet er reelt?

Ikke vet jeg, men det neste er vel at kommunen kjøper Aspmyra stadion for åtte millioner kroner og får 10 millioner kroner i gjeld på kjøpet. Tipper det blir LITT mer støy rundt den øvelsen.

6 kommentarer

  1. Er fullt og helt enig i innvendingene dine, Børre. Kirkene er vel stort sett blitt seremonirom (pluss godt besøk på julaften…), og da er dette hanen en stiv pris. Dessuten: er ikke eiendomsselskapet til Den norske kirke stinn av penger? Kan ikke skjønne at dette skal være en kommunal oppgave!

    Har også tenkt på dette med at Kulturhuset har gjort Bodø-politikerne fullstendig fartsblinde. Tar du den, så tar du den… Tenker de over hvem sine penger de bruker med den største selvfølgelighet?

  2. Du fikk svar til spørsmålet ditt om hvorfor nytt kirke. 17000 menneske med bare en soknekirke. Politiske hestehandel er en ting, men faktum er ganske enkelt at kirken er et sted som mange trenge, og Bodin kirke har vært overbelastet i mange år. Soknet er sikkert ett av landets største, og så lenge folk vil døper barn, konfirmeres, gifter seg og begraves fra kirken, er det absolut behov.
    Det er billig moral å sett opp alt offentlig investering imot skoler eller eldreomsorg. Hvis du vil at mer penger brukes i f.e. helsevesen, er det dagens struktur som koster mest. Spytter mann inn flere millioner, blir det bare flere konsulenter og kontorer.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *