«Nye Glimt» venter på bystyret

Arbeidet med «Nye Glimt» forsinkes av det faktum at hele kabalen hviler på om Bodø kommune er villig til å kjøpe tilbake Aspmyra stadion. Dersom kommunens politikere bestemmer seg for å si nei til den løsningen, kan hele planen gå i vasken. Avgjørelsen kan tidligst tas i bystyremøtet i februar, og dette har Glimt-ledelsen, både sport og administrasjon, innfunnet seg med.

I praksis betyr jo dette at Glimt ikke kan planlegge 2011-sesongen skikkelig før politikerne har sagt sitt. Dette er selvsagt ikke ideelt, men samtidig vil det være svært risikabelt om klubben begynner å presse politikerne til å ta noen avgjørelse i saken før den er skikkelig utredet og behandlet der den skal behandles.

18 millioner kommunekroner?

Hva skjer med, i og rundt Glimt? (logo med spørsmålstegn)
Hva skjer med, i og rundt Glimt?

Nå er det mye som tyder på at Bodøs politikere kommer til å strekke seg langt for å hjelpe Glimt nok en gang. Det er derfor ikke helt usannsynlig at kommunen faktisk kan komme til å betale 8 millioner kroner for tribunene og gressmatta (banetomta er allerede kommunens eiendom). Det kan også tenkes kjøpet blir gjennomført selv om det innebærer at kommunen overtar omlag 10 millioner kroner i gjeld – det vil altså si at den virkelig prislappen er 18 millioner kroner.

Det som imidlertid gjør denne prosessen litt spesiell er det faktum at det er valgår i 2011. Det betyr at politikerne mer enn ellers er på vakt mot å gjøre ting som kan bli brukt mot dem i valgkampen og på selve valgdagen.

Uansett hva politikerne bestemmer seg for så kommer det til å bli sterke reaksjoner. I klartekst betyr jo dette at politikerne må føle seg fram for å finne svaret på følgende dilemma: Hvor mister vi flest stemmer: Nei til Glimts utspill eller ja?

Men hva gjør Glimt i denne perioden?

Jeg tipper de har møter med politikerne og forsøker å væpne dem gode argumenter for å forsvare et kjøp av Aspmyra. Det kan virkelig trengs. Folk i Bodø er åpenbart ikke like engasjert i klubben som før, og det vil selvsagt bli satt store spørsmålstegn ved bruken av kommunale penger til kjøp av stadion.

Utfordring!

Kanskje Glimt-ledelsen kunne fortelle omverden hvorfor de mener dette er riktig? Vi opplever jo fortsatt dørgende stillhet fra Glimts side, og det kan jo ikke skade om alle – ikke bare politikerne – får vite hvorfor kjøp av Aspmyra (inkludert gjeld) er rett å gjøre.

Så derfor utfordrer jeg Frode Thomassen (du husker kanskje at han er leder for Glimt?) og Glimt-direktør Bjørn Tore Hansen: Kom med liste over argumenter FOR kommunal gjenkjøp av Aspmryra stadion!

6 kommentarer

 1. Den gang Bodø/Glimt kjøpte Aspmyra stadion, var det blant annet fordi Bodø kommune selv ikke hadde planer om å utvikle stadion i henhold til de kravene som forelå for toppfotballen fra NFF og UEFA. Bodø/Glimt var altså nødt til å utvikle arenaen, og derfor kjøpet på 13,5 mill for anlegget. 8 mill av disse ble betalt kontant (resten, 5 mill , dersom Aspmyra engang gikk med overskudd). Man bør også huske på at utgiftene til driften var Bodø kommunes, ikke Bodø/Glimt før overtakelsen, det også millionbeløp i årlige besparelser for Bodø kommune.

  Bodø/Glimt betalte 13,5 mill for et anlegg som bestod av 1 tribune som hadde dispensasjon fram til 2010, uten flomlys, og med et lydanlegg som man kunne gråte av, og med ei gressmatta til jevnlig fornyelse. Nå består anlegget av en moderne kunstgressbane til ca 10 mill, flomlys til 5 mill, lydanlegg til 2 mill, tribune Toyota til ca 5 mill og Diadora-tribunen til ca 20 mill.

  Dersom man legger prisstigning på kjøpesummen fra 1998, da tilsvarer ca den foreslåtte summen inkl gjeld det Bodø/Glimt måtte betale, og i tillegg får Bodø kommune anleggsmidler for 42 mill. Det virker som Bodø kommune gjør et veldig godt tilbakekjøp.

 2. Bra forklaring det, Tarjei, og veldig nyttig info.

  NFF-kravene fortoner seg som helt idiotiske. Men er det et kommunalt ansvar å utvikle stadion i henhold til disse? Kanskje! Men jeg er ikke sikker.

  Kanskje du kan påta deg en informasjonsjobb for Glimt-ledelsen? 🙂

 3. Det kan alltid være et spørsmål hva kommunen skal bidra med på anleggssiden for idretten. Aspmyra var et anlegg som kommunen eide, og fram til 90-tallet var det ingen som ikke mente at dette var et kommunalt ansvar. Mange av de som nå er skeptisk til å kjøpe anlegget tilbake til tross for den storstilte verdiøkningen på anlegget, var også negativt til å selge. Det er nok litt merkelig. I prinsippet får de anlegget tilbake og tjener på det!

  Det er vel også slik at Bodø kommune, som andre kommuner, bygger andre kulturbygg og idrettsanlegg, sommer som vinter, inne og ute, uten at det stilles spørsmål om det er et kommunalt ansvar eller ikke. Anleggene ville aldri kommet på plass uten kommunalt engasjement. Bare tenke seg et anlegg som Holmenkollen.

  Dersom man ser på kommunale bidrag til stadionbygging andre steder i landet, er det vel oftest at det er kommunale bidrag av betydelige beløp. Bodø/Glimt er vel en av de få klubbene i landet som har vært nødt til å kjøpe anlegget og tomt, og uten å få ei eneste krone i økonomisk støtte til utbyggingen. Oslos engasjement for Vålerengas utbygging på Valle er et eksempel på kommunal vilje og engasjement for dette andre steder i landet, og slik er det de fleste steder. En liste med norske kommuners bidrag til stadionutbygging, vil nok føre Bodø kommune langt, langt nede på listen

  En kommunal overtakelse på Aspmyra er bare å skru eierskapet og klokka tilbake til 1998, men med betydelige merverdier for kommunen. Bodø/Glimts svøpe var nok at klubben i en periode evnet å ta ansvar for å bygge ut Aspmyra, men det bør klubben premieres for, ikke straffes for.

 4. En liten avsporing av hele diskusjonen, men det er et par ting som slår meg. For det første er det på tide NFF erkjenner at dem har bidratt til Norsk fotballs dårlige økonomi med krav til fasaliteter, som over tid har vist seg å være en stor faktor til overforbruk i enkelte klubber. I Glimt sitt tilfelle har kravene, etter hva jeg forstår, vært hovedbidragsyteren til dagens øknomi, eller i allefall en av de avgjørende faktorene.

  Men det er jo ikke lenge siden det ble diskutert muligheten for å bygge en ny stadion. Faktisk er det merkverdig kort tid siden at dette ble diskutert, sett i lys av dagens situasjon. Etter hva jeg forstår har det vel ikke vært noen eksraordinære ekstremhendelser som har ført til dagens situasjon, men en usunn øknomi over tid. Hvordan det da kunne diskuteres ny stadion for kun kort tid siden, er for meg helt uvirkelig. Spørsmålet melder seg om Glimt selv på den tiden manglet oversikt på øknomi, eller om det var en slags utgave av luksusfellen, hvor dem bare kastet regningene, og forsatte med samme fasade?

  Jeg skulle gjerne likt å visst mere om de interne prosessene, men når situasjonen er som den er, så tenker jeg også fremover. Om man forholder seg til noen enkle fakta ser man at tilskuertallene går kraftig ned i Norsk fotball og tv tilbudet blir bedre og bedre. Samtidig legger vi listen for comfort høyere og høyere. Forutenom noen enkeltkamper (Odd, RBK og TIL), så har Aspmyra vært heller glissent de siste årene. Det er bare de absolutt største kampene som virkelig trekker folk til Aspmyra. Sesongen er også utvidet til vinteren i begge endene, og den eneste perioden vi har i nord hvor det faktisk er vær til å kose seg på kamp har vi nå innført sommerferie for fotballen.

  Da skjønner jeg ikke hvorfor vi ikke kan la folk få nyte alle kampene på en plass hvor det enkelt blir god stemning, hvor det alltid er fin temperatur – og hvor det aldri blåser iskald havbris. Sakset fra nettet;

  «Tilskuerkapasitet: Hallen har en fast betongtribune med på begge sider. På den ene langsiden med 1200 sitteplasser på betong og på inngangspartsiden er det 1420 stolseter. I tillegg er det 4 stk. små teleskoptribuner med totalt 200 sitteplasser og 8 stk. store teleskoptribuner med totalt 800 sitteplasser . I tillegg er det ca 800 ståplasser øverst på fasttribunene. Hallen er godkjent for 5500 personer. Ved tiltak kan dette økes til ca 7500.»

  Det vil da si at Nordlandshallen har pr nå en kapasitet til rundt 3500 personer på dagens tribuner. Det må da være langt bedre at det er kamp om 3500 billetter, enn at det er flere tusen ledige stoler på Aspmyra. For alle parter! Men da må selvfølgelig Glimt få dispensasjon, og hvorfor ikke? Det er på tide NFF stikker fingeren i tæla, og innser at med nåtidens kampprogram og tilskuersvikt kunne dette vært et veldig bra alternativ.

  Hva tror du Børre? Også undrer jeg meg; hva skjer om Glimt / Aspmyra går konkurs i dagens situasjon? Hva vil skje med stadion etc da? Er det mange mulige løsninger på det?

 5. Hei Raymond!

  Du har veldig mange gode poenger, og spesielt enig er jeg med deg når du snakker om NFFs bidrag til elendigheten.

  Nordlandshallen er jo en flott arena for fotball – det husker vi godt fra 1992-sesongen. Så det er ikke meg i mot å flytte kampene dit. Nå kan jo heller ikke NFF stoppe den moroa ettersom haller nå er godkjente.
  Skal Nordlandshallen brukes må man imidlertid ruste opp selve matta – den tilfredsstiller neppe dagens krav. Men det bør jo la seg fikse relativt greit.

 6. Vi hadde faktisk vurderinger omkring Nordlandshallen tilbake i 1998 før vi endte på å relansere Aspmyra, og vi var i konkrete samtaler med en dagligvarekjede for å se hva som var mulig å få til av løsninger og finansering. Tilskuerkapasiteten var en åpenbar begrensning, reklame- og sponsormulighetene en annen bøyg , men også forholdene for TV ga flere spørsmålstegn. Etterhvert ble det for mange slike kritiske poenger til at vi anså det fornuftig å gå videre med tankene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *