Fineste vinter i manns minne!

Mulig min hukommelse er dårlig, men kan du huske en finere bodøvinter enn den vi har hatt så langt?

Været har, slik jeg har opplevd det siden slutten av oktober, vært fantastisk i Bodø. Og det er viktig for meg. Jeg innrømmer glatt at jeg er værsyk.  Været påvirker meg, og det i en så stor grad at jeg midt på nittitallet bestemte meg for å bli værflyktning i Oslo. Etter 10 år i hovedstaden bar det nordover igjen, og jeg forsøkte å forberede meg på et gjensyn med kjipe bodøvintre.

For ingen må påstå at vi gjennomgående har et fint vær vinterstid i denne byen. Det vi snakker om er et ekte kystklima hvor du om morgenen kan møtes av 10 cm nysnø, til lunsj blåses regnet inn over byen fra sørvest og på kvelden fryser det på. Variasjoner som kan virke eksotisk på de som bare leser om sånt, men for oss som bor her betyr de mye styr, planlegging og ubehag.

Men sånn har altså ikke denne vinteren vært.

Det er spesielt tre ting som har gledet meg værmessig siden oktober/november: For det første har snøen fått lov til å bli liggende og gjort det lysere. For det andre har det vært lite vind. Og for det tredje, det aller mest gledelige, så har lite skyer gitt oss noen fantastiske syn på himmelen. Sola har virkelig preget himmelen i en grad som har fått meg til å måpe.

Nydelig himmel over Børrvasstindene. Foto: Rune Nilsen, News On Request.
Er ikke dette vakkert? Foto: Rune Nilsen, News On Request.

En av de som virkelig har satt pris på alle de fantastiske himlene sola skapte i vinter, er kommentarkollega Rune Nilsen i Bodø Nu, som er en glimrende fotograf. Han dokumenterte og publiserte nærmeste fortløpende utrolig flotte bilder på Facebook til stor glede for hans venner der. Ett av de mange og flotte bevisene på hvor flott vi har hatt det ledsager denne artikkelen.

Vær er viktig. Vi snakker om selve rammebetingelsen for utendørs aktivitet enten du bare skal skynde deg på jobb eller du skal være ute lenge. Men også når jeg jobber innendørs påvirkes jeg av hvordan været er. Jo finere vær, dess mer fornøyd blir jeg. Slik er jeg garantert ikke alene om å ha det selv om mange hevder at mitt forhold til været kan virke litt vel engasjert.

De om det.

Jeg tror for eksempel at det flotte været vi har hatt i vinter har gjort bodøfolk gladere og enda stoltere over byen vår. Det har i sin tur ført til at folk har hatt det hyggeligere på jobb og prestert mye bedre enn om slapseføret og pissregn hadde fått dominere. Mer hygge på jobb har i sin tur ført til godt humør på hjemmebane. Sirkelen slutter ikke der, for når folk er fornøyde både på jobb og hjemme blir de optimistiske og er mer sosiale. Dette får igjen følger for næringslivet. Skjønner? Når du vurderer været holder det altså ikke bare å se ut av vinduet.

Jeg er overbevist om at klimaet vårt er i endring, og jeg burde sikkert vært mer bekymret enn glad. Men jeg gidder ikke problematisere og på den måten ødelegge gleden over denne fantastiske vinteren – så langt.

Det er en glede som vel uansett utsettes for drapsforsøk når strømregningen kommer.

PS: Denne bloggposten ble skrevet til Bodø Nu, og magasinet var såvidt på gata så kom omslaget… 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *