Dyre plikter

Jeg må betale for at Iris Salten skal ta seg av husholdningssøppelet mitt. Med på kjøpet får jeg mange plikter og dårlig service.

Dersom du bor i Bodø, eller i noen av de andre sju saltenkommunene for den saks skyld, er du forpliktet til å delta i ordningen om husholdningsrenovasjon. Denne forpliktelsen betyr i praksis at du er underlagt Iris Salten sitt avfallsregime som inkluderer sortering av søppel. Så langt så bra. Jeg er stolt av å være med på en søppelhåndtering som betyr gjenvinning eller energiskaping.

Fungerer sorteringen?

Tømmekalenderen. Du bør ikke være bortreist på dagen.

Denne saken handler ikke om prinsippet om sortering, selv om onde tunger vil ha det til at den jorda som blir et resultat av matavfallet ikke er brukelig til noe som helst, og at akkurat den sorteringen derfor ikke er vellykket i det hele tatt.

For å få lov til å være innbygger i Bodø med egen adresse er jeg altså forpliktet til å delta på søppelordningen og betale for det som en slags skatt i tillegg til skatt. At man deltar i en felles ordning er jo greit. Vanskelig å se for seg at hver mann eller hver husstand skal håndtere dette på egen hånd.

I den husholdningen jeg tilhører betaler vi omlag 3000 kroner i året for å være med. Det har jeg hørt er rimelig normalt. Men for omlag 250 kroner i måneden får jeg ikke bare håndtert søppelet. Jeg får plikter og oppgaver.

For det første må jeg følge med på en kalender og sette meg inn i når søppelbilen kommer. Dernest er jeg selv nødt til å sette den aktuelle søppelbøtta ut i gaten slik at Iris, som faktisk tar seg betalt for å hente søppelet mitt, slipper å gjøre det. Når søppelboksen er tømt, må jeg så trille den tilbake til plassen sin igjen.

Før i tiden betalte folk også ekstraskatt for å være med i en pliktig ordning som skulle ta seg av søppelet i Bodø. Men den gang kom søppeltømmerne og hentet boksen, tømte den og satte den tilbake. Det var ikke snakk om kalendere eller at du selv var pålagt å følge med på når det måtte passe avfallsselskapet å gjøre jobben de dessuten tok seg betalt for.

Så saken er den: Vi betaler dyrt for en tjeneste, men får i stedet en rekke plikter. Det er per definisjon dårlig service.

Kjører forbi

Når du er på ferie merker du virkelig hvordan dette funker. Iris kjører selvsagt bare rett forbi selv om du har betalt avgiften også for feriemåneden. Når du kommer hjem har du like mye søppel som da du dro.

Iris er imidlertid snille. For 50 kroner per uke kan de hente søppelboksen for deg i ferien. Bare du melder fra i god tid på forhånd. Du må altså betale deg ut av søppelklemma to ganger, eller bare vente til du er tilbake og synkronisert med Iris-kalenderen igjen.

Hva blir det neste? At vi må kjøre avfallet selv til Vikan og putte det på rett sted, selvsagt på et strikt bestemt tidspunkt på nøyaktig den dagen som passer for Iris? En tjeneste jeg sikker også må betale for å utføre selv.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *