– Hold kjeft, biskop!

En sterkere og styggere beskjed om å holde kjeft enn den Tor B. Jørgensen fikk på Arena Bodø-møtet 29. mars er vanskelig å forestille seg. En oljedirektør og to politikere ønsker å kneble biskopen. Han skal ikke få lov til å mene noe om hvordan Norge bør forvalte sine verdier.

Selv er jeg ikke medlem av statskirken og bryr meg egentlig fint lite om biskopen og presters gjøren og laden. Men jeg har likevel merket meg at biskopen i vårt distrikt er en ivrig debattant med meningers mot og med standpunkter som vekker både begeistring og harme.

For et par uker siden skulle man altså diskutere oljeeventyret i Nordland etter at regjeringen valgte å si nei til konsekvensutredning av oljeboring i Lofoten og Vesterålen. Både motstandere og tilhengere utropte seg til seierherrer etter den avgjørelsen, og Arena Bodø ønsket å lage en debatt rundt hva som skjer nå, og hvordan begge sidene kommer til å jobbe fremover.

På oljetilhengersiden stilte Høyre-politiker Oddleif Olavsen og Ap-politiker og nå styreleder i Lofoten og Vesterålen Petro, Guri Ingebrigtsen.

Oljemotstanden var representert ved lederen i Norges Naturvernforbund, Lars Haltbrekken og altså biskopen i Sør-Hålogaland, Tor B. Jørgensen.

Mens de tre førstnevnte gikk rett på sak og argumenterte for sitt syn som ventet, følte biskopen innledningsvis et behov for å forklare hvorfor han som biskop og representant for kirken engasjerer seg i denne saken. Han tok et historisk utgangspunkt og viste til den engelske kirken som unnlot å ta stilling da parlamentet skulle behandle et forslag om å avvikle slaveriet. Dette skjedde så langt tilbake som i 1804, og parlamentet avviste forslaget uten at kirken tok stilling. – Et eksempel på en sak hvor kirken absolutt burde engasjert seg selv om et forbud mot slaveri ville fått konsekvenser for næringslivet. Den gang kunne kirken la være å si noe. I dag går ikke det, sa Jørgensen.

Og da tok det fyr.

Først ut i fordømmelsen av biskopen var Oddleif Olavsen som med sitt ypperlige grep på de fleste hersketeknikker nærmest hånet Jørgensen: Hvordan kunne biskopen synke så dypt som å sammenligne oljeaktiviteten i Lofoten og Vesterålen med slaveri? Med et ansiktsuttrykk og et kroppsspråk som om han alene påtok seg all lidelse vi i Nord-Norge har vært gjennom de siste to hundre år og all ulykke som kommer til å ramme oss de neste hundre, nærmest hulket Olafsen fram en oppfordring til biskopen om å holde seg langt, langt unna noe så verdslig som en oljedebatt.

Senere kom Guri Ingebrigtsen også på at det kunne høve seg å angripe biskopen for at han er biskop og ikke for det han mener. – Jeg er medlem av statskirken, men jeg må ærlig innrømme at det blir mer og mer problematisk for hver gang jeg hører biskopen, sa hun med en gravalvorlig stemme Siv Jensen ville betalt mye for å få overta. Budskapet var klinkende klart: Dette angår ikke biskopen.

Så ble ordet gitt til Erik Karlstrøm. Administrerende direktør i North Energy, det nordnorske oljeselskapet, hadde gledelig nok funnet tid og anledning til å overvære Arena Bodø-debatten på Dama Di. Dypt indignert og med en dirrende stemme sa at han synes det var direkte ubehagelig å være i en oljedebatt hvor biskopen deltok. – Det kommer sikkert av at jeg kommer fra en dypt religiøs familie med en stor og inngrodd respekt for biskoper, sa Karlstrøm som mer enn antydet at respekten for denne biskopen var kraftig redusert. Og Karlstrøm bestemte seg for å gå enda lenger enn Oddleif Olavsen: – Du trekker historiske paralleller og sammenligner slaveri med oljeaktivitet. Når jeg hører på deg minner du meg mer om de prestene som kom til Finnmark og hvor resultatet ble Kautokeino-opprøret, sa Karlstrøm mens både biskop og mange andre tilhørere måtte undre seg: Hørte vi rett?

Så hvorfor er dette så riv ruskende galt?

Jo, det er smålig og snevert, puslete og intolerant å angripe biskopen for at han engasjerer seg i en sak som han selv føler er av stor betydning. Uansett hva han måtte mene, er det et demokratisk problem å forsøke å tvinge ham til taushet. At en direktør for et oljeselskap nedlater seg til en slik taktikk er ikke bra, men hans ensidige interesse gjør det i det minste forståelig. At politikere som selv lever av demokratiet og som krever respekt for sine meninger, forsøker å frata en person retten til å mene, er oppsiktsvekkende og trist.

Og så lurer jeg virkelig på hvordan Oddleif Olavsen, Guri Ingebrigtsen og Erik Karlstrøm ville reagert om biskopen hadde vært tilhenger av oljeutvinning i Lofoten og Vesterålen. Noe sier meg at det hadde vært helt ok. Til og med om han deltok i debatter og argumenterte for synet sitt.

 

 

4 kommentarer

  1. Tja. Hva utaler biskopen seg som. Privatperson eller Biskop. Enkelte ganger er det ikke enkelt å forstå hvilken rolle som taler.

  2. Så vidt jeg husker fra debatten fikk TB Jørgensen spørsmål fra salen om han representerte seg selv, eller kirken. Han svarte da at de synspunkter han målbar VAR (til min forundring) forankret i vedtak på kirkemøtet.

    TBJ må selvfølgelig som alle andre få lov til å gi utrykk for sine meninger, og kirkens, ingen tvil om det. Som representant for en organisasjon som får sin moralske autoritet fra høyere makter, bør han i uansett være klar over hva han gjør og hvordan det oppfattes. Den innledningen om slaveri kunne han ha spart seg, det er mer enn nok av andre betente saker der kirken og biskopene har landet på «feil side.»

    Bra karakteristikk av Oddleiv Olavsen, Børre; Han behersker nok det som er av hersketeknikker i en debatt. 🙂

  3. Du har nok rett i at Olavsen & co. hadde vært helt kompis med biskopen om han var oljetilhenger. Men se heller ikke bort i fra at det hadde kommet sterke reaksjoner fra bl.a. SV-hold om biskopen hadde kastet seg aktivt inn på ja-siden. Har vanskelig for å tro at Erik Solheim hadde klart å styre unna sine hersketeknikker da.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *