Resultatfokus på ville veier?

Fotballtrenere med ensidig resultatfokus i arbeidet med de minste spillerne får lov til å boltre seg i bodøfotballen. Men i forrige uke fikk de så hatten passet av en landslagsstjerne som var minutter fra å legge opp som spiller som 14-åring etter å ha blitt plassert på reservebenken i kamp etter kamp på en turnering i Sverige.

Regelbrudd

Aspmyra stadion onsdag 29. august på ettermiddagen. Ungdomsstyret i Bodø/Glimt møtes, og blant sakene som skal behandles er det én som er spesiell. En trener foreslås ekskludert fra ungdomsavdelingens sportsutvalg. Bakgrunnen for forslaget er at denne treneren har tatt de beste spillerne fra sitt eget miniputtlag, koblet dem med noen andre spillere og reist til Piteå-turneringen i Sverige i en annen klubbs navn. Dette gjorde han vel vitende om at i Glimt er reglene slik at du skal være litt eldre før du reiser utenlands på turnering, og vel vitende om at han, gjennom å delta i en turnering i annen klubbs navn, ikke hadde spillerne dekket av forsikringen. Han ble ekskludert fra det sportslige utvalget, men får fortsette som trener.

– Det haster ikke!

Thon hotel Nordlys torsdag 30. august på kvelden. Fotballkretsen har invitert tidligere landslagsspiller og Liverpool-stjerne Stig Inge Bjørnebye til å fortelle litt om sine tanker rundt talentutvikling.

– Det er noen trenere her ute som tror det haster med å komme seg til Piteåturneringen for å la 10-åringer få spille mot Djurgården, sa Stig-Inge Bjørnebye, åpenbart godt informert om den lokale problemstillingen. – Men det haster ikke, ikke i det hele tatt. Rekk opp hånda den som mener at han kan spotte en framtidig toppspiller blant en gjeng 12, 13, 14, 15 eller 16-åringer. Jeg vil gjerne snakke med deg som mener du har disse sjeldne evnene, sa Bjørnebye i et relativt krast og tydelig angrep på den tidlige sorteringen av spillere. Stig Inge Bjørnebye vet hva han snakker om. Som 14-åring holdt han på å gi seg som fotballspiller etter å ha vært ei uke på turnering i Sverige og fått spille til sammen 12 minutter. Heldigvis valgte han å fortsette, og tre år senere debuterte han på A-landslaget.

Behandles som proffe

Overambisiøse trenere finner vi mange av i Bodø, og slett ikke bare i Bodø/Glimt, slett ikke. Det store problemet er at klubbene ikke tør ta skikkelig tak i problemstillingene og lar trenerne få lov til å styre som de vil. Flere av disse trenerne lever i en virkelighet hvor de faktisk mener at en gjeng 8-9-10-åringer skal trene og behandles som profesjonelle fotballspillere. Disse trenertypene klarer ikke å se forskjellen på barnas opplevelser av aktiviteten og de voksnes opplevelser.

Stig Inge Bjørnebye jobber i dag med utviklingen av bredden i norsk fotball, og han deler villig vekk sine synspunkter.

– Det store poenget er at vi trenere må bruke organisert trening til å gjøre spillerne så motiverte at de får lyst til å trene på egen hånd og at de får lyst til å fortsette med fotball. Husk at du som trener IKKE kan trene opp en toppspiller, men du kan utmerket godt trene en potensiell toppspiller i hjel. Den som blir best i en idrett knekker en kode som ikke de andre knekker. Og du som trener og voksen kan ikke knekke koden for dem.

Så får vi håpe kloke ord fra en rutinert mann nådde inn hos de mange lokale trenerne som hørte på ham. Nordland fotballkrets skal ha ros for arrangementet, og neste oppgave må være å finne en fornuftig stemme som kan irettesette alle overambisiøse foreldre.

Her er det også mye å ta tak i.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *