Glimt må ta trener-grep

Glimt satset på trenerduoen Cato Hansen og Tom-Kåre Staurvik. Nå er det dessverre mange tegn som tyder på at dette eksperimentet ikke lykkes.

I min første «Absolutt Arntzen» 4. februar i år skrev jeg en kommentar med tittelen «Eksperimentet på trenerbenken».Glimtledelsen med Mads Torrissen i spissen ønsket å la to sterke trenerpersonligheter med ulike styrker, jobbe sammen til beste for Glimt. Etter 21 kamper går det utmerket godt an å slå fast at dette ikke har fungert slik Torrissen & co. drømte om.

Det er i stedet enklere å finne grunner til at dette egentlig har fungert såpass dårlig, at Glimts styre ikke kan fortsette eksperimentet stort lenger.

Så hva er tegnene på at trenerne ikke har fungert godt nok? Noen vil bare vise til fravær av den typiske glimtstilen, og dermed konkludere med at klubben i dag ikke har rette folk på trenerbenken. Andre vil peke på en tilsynelatende mangel på kampplan og vilje til endringer underveis i kamper, og komme med samme konklusjon. Atter andre vil argumentere med feil bruk av spillere som det viktigste tegnet, og kreve trenernes hoder på fat.

Men det er et par andre tydelige tegn:

Mislykkes på dødball

Se på antall mål Glimt slipper inn på dødball. Opplegget spillerne skal følge på dødballer bestemmes av trenerne, og med ikke mindre enn 10 baklengs på dødballer (her er ikke straffer tatt med), er det åpenbart at beskjedene som gis ikke når fram til de som har oppgaver å gjøre. Man kan kanskje tro at spillerne ignorerer beskjedene, men det er svært lite sannsynlig. De er nok usikre på hvem som gjør hva (for eksempel hvem som skal ta første stolpe), det ser i alle fall sånn ut. Glimt har sluppet inn 25 mål, noe som i seg selv er på høyde med de beste lagene, men antallet på dødball er skremmende høyt.

Også offensiv dødball regisseres av trenerne, og heller ikke her er det grunn til å tro at Glimts to rutinerte lagledere har hatt noen heldig hånd med forarbeidet. Ett mål på 108 cornere forteller sitt.

Dødballargumentene er ikke superkritiske, men et tydelig signal på at ting ikke er på stell. Da er det mer krutt i følgende: Murring i spillergruppa. Flere spillere er frustrert over hvordan treningene gjennomføres, hvordan treningsukene er bygget opp, mangel på evaluering etter kamper, og generelt dårlig struktur på mye rundt A-laget som helhet.

Vil ikke svare

På direkte spørsmål til Glimts direktør, og trenerduoens sjef, Bjørn Tore Hansen og styreleder Mads Torrissen, om de mener trenerduoen fungerer godt, kommer det ikke mer enn generelle vendinger. Ingen av de to er spesielt ivrige på å snakke om hvordan Cato og Tom-Kåre funker sammen, men begge sier at resultatene ikke er tilfredsstillende.

Spørsmålet som forhåpentligvis diskuteres på høyt nivå i glimtsystemet i disse dager, er om det bør tas grep allerede nå? Eller skal man bare la ting skure og gå, og i stedet satse på et annet treneropplegg i 2013? Personlig ville jeg definitivt gjort noe nå. Det er jo fortsatt mulig å karre seg såpass opp på tabellen at Glimt kan bli en seriøs utfordrer til den siste opprykksplassen (via kvalik), og ikke minst supporterne fortjener at klubben virkelig prøver.

Oppmerksomheten øker

Sett fra sidelinja er det vanskelig å se helt klart om det er Cato Hansen som hovedtrener som ikke har fått det til, eller om det er Tom-Kåre Staurviks innflytelse som har slått negativt ut. Jeg tipper dette kommer klarere fram i de følgende ukene, hvor denne saken naturligvis kommer til å få økt oppmerksomhet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *