Bodøfotballen sliter i skyggen av Glimt

I skyggen av Bodø/Glimts a-lag er det fint lite å glede seg over på herresiden i bodøfotballen. Også i Glimt er det vanskelig å se at de nest beste er på vei noen steder.

Når vi ukentlig kan juble over Bodø/Glimts elleville fest på vei tilbake til tippeligaen kan det selvsagt virke litt merkelig å konstatere at byens herrefotball ligger nede. Men det er liten tvil om at Bodø OG Glimt trenger et godt nivå to, både med tanke på utvikling av talenter og for å stimulere interessen for fotball fremover.

Byens nest beste lag, som ikke tilfeldig er Bodø/Glimt 2, har sannsynligvis forspilt sine sjanser til opprykk fra 3.divisjonsnivået HÅNO. Innstrandens og Junkeren ligger begge i nedrykksposisjon når dette skrives, mens Tverlandet og Steigen bare er så vidt bedre.

Enda mer bekymringsfullt er det at omtrent ingen spillere på det nest høyeste nivået i byen er over 23 år. Tenk på alt det arbeidet som legges ned i utvikling av talenter i de forskjellige klubbene og så gir spillerne seg så tidlig. Det er noe grunnleggende feil her. Kan noe av forklaringen ligge i den elleville toppingen fra 12-årsalderen og bråstoppen talenter opplever når Glimt ikke har plass til dem allerede som 16-åring?

En annen mulig forklaring er kanskje at 3.divisjonsnivået er blitt mer tidkrevende etter etableringen av en Hålogaland- og Nordland-serie, som jo innebærer lange reiser og stort tidsforbruk. Bodø/Glimt, som det soleklare lokomotivet i bodøregionen, virker svært så vanskelig å forstå seg på. De har ikke snakket samarbeid med noen klubber siden samtaler med Innstrandens for to år siden, de har vært direkte uklar på hvorvidt de ønsker å rykke opp til 2.divisjon med sitt andrelag og de sender villig vekk talenter til 3. eller 4.divisjonsklubber, tilsynelatende uten plan og struktur.

Og dessverre ikke helt uten frustrasjoner i klubbene talentene opprinnelig kom fra.Glimts diffuse posisjon kommer kanskje av at klubben har vært seg selv nærmest og prioritert å bygge opp talentutviklingsarbeidet internt før de kanskje etter hvert skal løfte hodet.

– I løpet av tre-fire uker kommer vi til å invitere alle klubbene i Bodø til et møte for å snakke om hvordan vi kan løfte fotballen under vårt a-lag, fortalte talentansvarlig i Glimt, Øyvind Iversen, meg denne uken.

Fint det.Håper de inviterer klubber fra nabokommunene også. I nabobyen Fauske kan det kanskje vokse fram et slagkraftig lag gitt de rette forutsetninger og godt samarbeid med Glimt. Det er også fint å høre at klubben internt har kjørt tøffe evalueringer internt blant annet på bakgrunn av det som har skjedd med de nest beste. Men jeg ønsker meg fortsatt en tydelig sportssjef i Bodø/Glimt. En med pondus og gjennomslagskraft og med tanker også for det som skjer rett utenfor Aspmyra. En som har perspektiver lenger enn kontrakten til hovedtreneren. En som kan hjelpe naboklubbene opp og fram, om de ønsker det.

Fotballbyen Bodø trenger virkelig et løft, og selv om ikke Glimt har ansvaret alene skjer det fint lite uten at Aspmyra er med.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *