Tidenes VM? Jepp, definitivt

Hvilket fantastisk fotball-VM! Det har vært en pur fornøyelse helt fra første kamp og til og med siste semifinale onsdag kveld.

Jeg kan bare komme på et par kamper som bare var middels underholdende, resten har vært en sann fryd. Tidenes VM? Jepp, definitivt.

Her er min «fem på topp» og «fem på bunn»-liste etter Brasil-VM:

Fem på topp:

1. Chile mot Spania

Halvannen uke inn i mesterskapet og etter at Nederland hadde ydmyket de regjerende mesterne 5-1, skulle Spania reise seg. Motstander var Chile. I stedet for en spansk opptur, ble det en opptur for fotballen. Chile spilte som Spania på sitt beste for to eller fire år siden med ekstremt effektiv ballgjenvinning. 2-0 vant chilenerne, og det burde vært mer. Spania utslått, og en æra over.

2. Belgia-USA

Det er de som påstår at dette var tidenes beste VM-kamp, intet mindre. Vel, den var i alle fall fantastisk og jeg ville bare at den ikke skulle ta slutt. Det USA fikk til i ekstraomgangene var bare rått. Et frisparktrekk så frekt og samtidig så elegant at amerikanerne hadde fortjent utligning og straffekonk. Slik gikk det dessverre ikke, men kampen glemmes aldri.

3. Messi mot Sveits

Sveits trodde de hadde gjort alt rett i åttendedelsfinalen mot Argentina. I 119 minutter hadde de disiplinert kjørt tre spillere på Messi hver gang han var i nærheten av ballen. Så også i andre ekstraomgangs siste minutt. Messi fikk ballen, forserte og fikk automatisk tre sveitsere på seg. Da dyttet han bare ballen til høyre, til en umarkert Angel di Maria som scoret og sendte Argentina til kvartfinale og Sveits hjem. Tipper Messi, som var åpenbart frustrert over den tette markeringen, ser på den målgivende pasningen som en svært søt hevn.

4. Suarez mot England

Det er ikke mange utenfor Liverpool i England som liker Luis Suarez. Han har vært omstridt omtrent helt siden han kom til balløya januar 2011. Etter at han scoret begge Uruguays mål og sendte England hjem rett fra gruppespillet, ble han om mulig enda mer hatet. Og hvilke mål han laget! Vi snakker verdensklasse.

5. Ochoa mot Brasil

26 minutter ut i denne gruppespillkampen slo Dani Alves et nydelig innlegg til Neymar som fra cirka åtte meters hold fikk god kraft i headingen. I mål sto Guillermo Ochoa og der og da gjorde han kanskje VMs beste redning. Ochoa fulgte opp med fire-fem redninger til på omtrent samme nivå. 28-åringen nektet rett og slett Brasil å score. Fantastisk målvaktspill.

Bonustopp:

Fotball-VM i Rådhusparken i Bodø har vært en super opplevelse. Takk til initiativtakerne Gunnar Sohlberg Hagen og Erik Tostrup. Dere la til rette for fotballfest for oss interesserte i Bodø, og det ble det virkelig. Godt jobba!

Fem på bunn:

1. Brasil mot Tyskland

Denne kampen havner øverst på bunnlista fordi jeg hadde håpet å se Brasil i finalen og gjerne på bekostning av tyskerne. Men sånn gikk det aldri. Vi kan trekke fram tusenvis av poenger etter det som skjedde på denne fotballhistoriske tirsdagskvelden. Jeg sitter igjen med to store inntrykk: Tysklands vanvittige rytme og lagspill mot Brasils kollaps. Og bildet av David Luiz som etter kampen satt seg ned på gressmatta og ba til høyere makter. Om brasilkapteinen ba om tilgivelse eller hjelp til å takle reaksjonene vet jeg ikke. At det handlet om en sønderknust spiller som der og da representerte en like sønderknust nasjon, ja det er det ikke tvil om.

2. Suarez mot Giorgio

Chiellini Sjokk og vantro. Vi fikk en midt på trynet, vi som trodde at Luis Suarez hadde lagt vekk pinlige unoter som det å bite motstandere. Ett av VMs mest omtalte øyeblikk var det flaueste og overgås vel bare av den nesten like latterlige FIFA-straffen. Dette bittet førte også til at Suarez, fortjent nok, mistet millioner av tilhengere, undertegnede inkludert.

3. Robben mot dommeren

Nederlenderen Arjen Robben spiller to kamper når han er på banen: En mot motstanderen og en mot dommeren. Det faktum at han er en av verdens beste fotballspillere kommer i skyggen av at han forsøker å filme seg til straffe og frispark i omtrent hver eneste kamp. Og når han lykkes, smiler han bare. Like ufordragelig som Suarez. Så rettferdig at han ikke blir å se i finalen.

4. Müller mot Pepe

Thomas Müller er en fantastisk god fotballspiller. Men jeg har trøbbel med å like mannen. Mot Portugal hadde han åpenbart som ambisjon å provosere råtassen og usympatiske Pepe. Det ble rødt kort på portugiseren fordi Müller latet som han ble skallet.

5. England mot seg selv

England kom til VM med en rekke svært spennende spillere. Men hva hjelper det når det engelske fotballforbundet gir ansvaret til Roy Hodgson? England innfridde i den forstand at laget nok en gang presterte elendig i en turnering slik mange regnet med. England spiller en umoderne fotball og har dessuten problemer med å framstå som et lag. Spørs om ikke årets utgave er den svakeste vi har sett til tross for mange gode spillere i troppen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *