Må ungen din spille fotball?

Det er høst og årets sesong er over for de fleste lag i aldersbestemt fotball. Nå pågår arbeidet med å sette sammen lagene for neste år. Spørsmålet mange foreldre og foresatte bør stille seg: Er det smart at ungen min fortsetter med fotball?

Selvsagt skal mange, kanskje de fleste, av barna og ungdommene fortsette å spille fotball hvis det er det de har lyst til og hvis ting funker bra. Men det er heller ingen tvil om at mange fortsetter med fotball nærmest på autopilot.

Pluss på de som føler seg litt presset til å fortsette av voksne som gjerne ser at fotball forblir fritidssysselen til den håpefulle av både aktverdige og mindre aktverdige grunner, og vi får et ganske stort tall.

Men det er ikke alene press fra voksne og venner som gjør at mange bare fortsetter med fotball. Media presenterer nærmest på daglig basis fantastiske historier om verdensstjerner og norske toppspillere som etterlater inntrykket av at gjør du suksess i fotballen, ja så er du berget.

Det som ikke kommer like tydelig fram i media er hvor uhyre vanskelig det er å bli tippeligaspiller for ikke å snakke om nåløyet du må igjennom for å bli en virkelig stor fotballstjerne. Men la nå de store ambisjoner ligge i denne omgang. Mitt poeng er at mange unge fotballspillere kan ha talent i helt andre idretter, eller i musikk/kultur for den saks skyld, men velger altså heller og kjøre på med fotball. Nærmest av gammel vane eller praktiske grunner.

Mellom to sesonger er en passende anledning til å vurdere om det er så selvsagt at det er fotball dere skal bruke energi på fremover.

Innstrandens IL arrangerer neste helg den 18. utgaven av Barnas Idrettsdag, en slags speed date med ulike idretter for barn. Et flott arrangement hvor deltakerne får et aldri så lite inntrykk av hva åtte forskjellige idretter kan tilby. Kanskje er det et slikt mer eller mindre tilfeldig møte med en idrett som får noen til å utforske den grundigere?

Tall fra Idrettsrådet i Bodø forteller at fotballen ikke bare holder stand som den desidert største idretten i kommunen målt på antallet utøvere, men i tillegg vokser den. I 2013 var det vel 3500 aktive fotballspillere i Bodø mot 2750 i 2011. Den nest største idretten er gymnastikk og turn (ca 1600) mens golf (1088) og ski (952) følger deretter.

Vi som bor i Salten er så heldige at det her er mange idretts- og fritidsaktiviteter å velge i. Oppfordringen herfra er bare enkel og grei: Tenk på om fotball er den beste for akkurat det barnet/ungdommen du har ansvaret for.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *