– Topplønna nærmer seg én million

Vi kan lese om krise i mange fotballklubber. Drømmebudsjetter møter virkeligheten i form av manglende inntekter og tomme konti.

Hestekurer må til, og spillere tvinges til å halvere lønna si. Utgangspunktet har ofte vært skyhøyt, fra to millioner og mer enn det. Sett fra Bodø er dette positive nyheter for i kampen om gode spillere koker det ofte ned til lønn.

De økonomiske vanskelighetene i norsk fotball er opplest og vedtatt, men fortsatt kommer Tippeligaen til å bestå av klubber som tilbyr lønninger Glimt ikke er i nærheten av.

Selv om andre klubber igjen blir nødt til å gjøre som bodøklubben nemlig å gjennomføre hestekur og justere utgiftene i forhold til inntektene, kommer det hele tiden til å være en klubb eller flere som pøser ut penger på gode og mindre gode spillere.

Mens Glimtspillere og trenere jobber intenst for å berge plassen i Tippeligaen, planlegger styre og toppledelsen 2015-sesongen.

Det er flere dilemmaer ute og går: Skal vi tviholde på et forholdsvis lavt, men realistisk lønnsnivå eller betale noe ekstra for akkurat den spilleren? Skal vi tørre å satse på en lokal gutt, eller bruke penger på å hente inn en mer etablert spiller som kanskje ikke engang er fra Norge?

Hva er status akkurat nå?

  • Glimt har 27 spillere i stallen, og må slanke den til 22 – 23.
  • Glimtledelsen har sagt at lønnsutgiftene ikke skal overstige 50 prosent av budsjettet. Årets budsjett er på vel 45 millioner kroner, og lønnsutgiftene ser dessverre ut til å bli mer enn halvparten, uten at det foreløpig er krise, bare bekymringsfullt.
  • Snittlønna blant spillerne i Bodø/Glimt 2014 er omlag 425 000 kroner, men spennet er stort, fra junioren med sin første proffkontrakt til den etablerte og profilerte tippeligaspilleren. Topplønna nærmer seg én million kroner. I disse tilfellene er lønna en spleis mellom Glimt og selskapet Nordlandsglimt, som eier spillerne. Dette betyr at den eller de spillerne med mest utbetalt har en kombinasjon av lønn og sign on fee, altså en sum penger de fikk ved signering av kontrakten. Ingen tvil om at du kan sikre deg bedre lønn om du kommer til en klubb uten å være under kontrakt med en annen.

Det skal ikke mange feilvurderingene til før man risikerer å sette klubbens økonomi på spill igjen, og Glimt-ledelsen, både den valgte og den ansatte, virker å være svært bevisst på akkurat dette.

Selvsagt opplever de et press fra omgivelsene om å bruke penger på spillere når resultatene oppleves som svakere enn forventet. De opplever også et press fra omgivelsene om å sørge for at det er et tilfredsstillende antall nordlendinger i stallen og på banen.

Ved siden av spenningen knyttet til om Glimt beholder plassen i Tippeligaen, hvilket jeg tror, blir det mest spennende fremover om klubben klarer å få godt betalt for Badou og Sanè.

Et salg av disse to juvelene etter sesongen er noe klubben håper på av økonomiske grunner.

Og det åpner for mer spenning: Betyr salget at det kan bli plass for Morten Ågnes Konradsen på midtbanen (Badou-erstatter) og/eller plass for Martin Pedersen i midtforsvaret?

Interessante tider, men viktigst av alt idet klubben planlegger sitt 99. år: Ikke bli fristet til å gamble økonomisk.

Bodø har ingen milliardærer til å plukke opp regningene, og det er på mange måter like greit.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *