De fem viktigste Mads-avgjørelsene som Glimt-leder

Mads Torrissen.

Her er mine forslag til de fem viktigste avgjørelsene i Glimt de fire årene Mads Torrissen har vært styreleder.

Aller først:

Ledelsen i Bodø/Glimt, både den valgte og den betalte, fortjener masse skryt. En imponerende økonomikontroll har gitt overskudd for tredje året på rad. Ingen har fått lov til «å ta av» på utgiftsiden – den velkjente og klassiske tabben som så altfor mange norske fotballklubber har gjort så snart økonomien var tilsynelatende under kontroll.

Med slike resultater, for ikke å si prestasjoner, over flere år er det svært lett å akseptere at valgkomiteen foreslår gjenvalg over hele linja. Jeg har flere ganger etterlyst større sportslig kompetanse i styret, og den blir naturligvis ikke styrket av et gjenvalg. Men jeg vet de har forsøkt å få folk med sportslig erfaring inn i styret uten å lykkes. Så da får vi bare vente til det klaffer for noen.

Så til saken:

Mandag 9. mars gjenvelges altså Mads Torrissen. Styrelederen i Glimt velges for ett år av gangen, men det er liten tvil om at Mads denne gangen ser to år fram i tid. Selvsagt ønsker han å være med når klubben feirer 100-årsjubileum, sannsynligvis med økonomien under kontroll og forhåpentligvis som Tippeligalag.

Mads går nå inn i sitt femte, og etter hvert sitt sjette, år som øverste sjef for storebroren i nord-norsk fotball.

Her er de fem viktigste, ikke nødvendigvis mest vellykkede, avgjørelsene i hans periode så langt – sortert i kronologisk rekkefølge:

1. Millionsatsing på talentutvikling

Våren 2011 bestemte Glimt seg for å satse tungt på utvikling av talenter. Klubben jobbet fram en finansiering, blant annet ved hjelp av Nordlandsglimt og gode søknader i flere retninger. Profesjonaliseringen av satsingslagene var et faktum. Siden den gang har klubben brukt nærmere 20 millioner kroner på talentutviklingen og trekkes ofte fram som et eksempel til etterfølgelse i fotball-Norge. Så kan man selvsagt lure på om disse pengene kunne vært brukt annerledes og om dette i bunn og grunn er en farbar vei i arbeidet med å finne og få fram talenter som holder Tippeliganivå eller bedre.

Mads & co fortsetter satsingen og søker nå etter penger for å kunne dra denne profesjonaliseringen enda lenger. Selv er jeg mer enn skeptisk til den veien klubben ser ut til å gå med de aller yngste (6-12-åringene), men jeg har stor respekt for satsingen som er gjennomført så langt.

2. Ansettelsen av Cato Hansen OG Tom-Kåre Staurvik

Etter en begredelig 2011-sesong, den første med Mads Torrissen som leder, valgte Mads å  få styret med seg på å satse på en trenerduo som ansvarlige for å få Glimt opp fra nivå 2. Det viste seg å fungere dårlig. To sterke fotballpersonligheter som Cato Hansen og Tom-Kåre Staurvik skulle jobbe sammen.

Eksperimentet var mislykket på flere nivåer, til tross for et ærlig forsøk av de involverte.

3. Ansettelsen av Jan Halvor Halvorsen

Senhøstes 2011 forsto alle i og utenfor klubben at Hansen/Staurvik-perioden ikke kunne fortsette. Styrelederen kjørte en prosess med de begge for å finne ut hvem av dem som kunne få ansvaret alene. Staurvik lå på ett tidspunkt best an, men nå møtte styrelederen motstand i styret. Det var sterke krefter for å restarte prosessen og involvere flere eksterne kandidater.

Mads ble med på det, og helt opp mot jul kunne Jan Halvor Halvorsen presenteres som ny A-lagstrener i Glimt. Et lykketreff, simpelthen.

4. Sa «Nei takk» til 10 millioner for Sanè

Sommeren 2014 fikk Nordlandsglimt og Glimt et tilbud fra Molde FK om kjøp av stopperen Vieux  Sanè til fantastiske 10 millioner kroner (totalt). På dette tidspunktet var Glimt inne i en svært tung periode sportslig, og nedrykksspøkelset plaget klubben og supporterne. Tilbudet var likevel på over 20 prosent av klubbens totale årsbudsjett. Vi snakker store summer satt opp mot en den sportslige verdien av stopperen. Det ble nei til Molde, og fortsatt er Sané Glimt-spiller. Det kan skje at han forsvinner til høsten uten at klubben får en eneste krone.

Et tøft valg, men Glimt berget plassen. Ser likevel ikke bort fra at akkurat det nei-et kommer til å bli snakket om lenge.

5. Seks millioner for Ibba

Nærmest ut av det blå – selv om ryktene gikk i høst om at Ibba ønsket seg bort – kom nyheten om at Glimts toppscorer var solgt til en kinesisk klubb. Det var overraskende, og egentlig litt trist, helt til overgangssummen ble kjent via Avisa Nordland.

Seks millioner kroner for 29 år gamle Ibba, hvorav hele fem ser ut til å havne i Glimt-systemet, er en oppsiktsvekkende bra deal. Ja, dette er muligens det beste spillersalget i Glimt-historien, forutsetningene tatt i betraktning.

Det mangler sikkert mange viktige avgjørelsen på denne 5-punktlisten, for Mads, styret og Glimt-administrasjonen har gjort svært mye smart.

Kom gjerne med forslag og kommentarer!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *