Krisen i Dagens Næringsliv: Bør Amund Djuve gå?

Ingenting på førstesiden i Dagens Næringsliv om krisen i Dagens Næringsliv.
Ingenting på førstesiden i Dagens Næringsliv om krisen i Dagens Næringsliv.

I løpet av de siste dagene er det blitt kjent at Dagens Næringsliv har gitt oss reportasjer som var stjålet fra andre medier og diktet opp. Kvalitetsavisen er avslørt som ei blekke du egentlig ikke kan stole helt på lenger. Butenschön-saken er en av de største krisene i media-Norge på lang tid. Det er derfor uhyre interessant hvordan både Dagens Næringsliv selv, men også resten av medienorge håndterer saken.

I et sånt perspektiv var det jeg observerte en av avisens mest profilerte journalister, Gøran Skaalmo, da han tirsdag ettermiddag postet følgende gladmelding på Facebook:

IMG_2423_fb_skaalmo

Når Skup-grossisten og en av landets beste gravende journalister karakteriserer Dagens Næringslivs krisehåndtering som «forbilledlig» fikk det meg til å tenke: Hva om denne saken handlet om en annen næringslivsaktør og avsløringen var Gøran Skaalmo sin? Hvordan ville det da sett ut om en av aktørens mest kjente medarbeidere forsvarte sin bedrift med karakteristikker som forbilledlig?

Denne saken er kritisk, ikke bare for Dagens Næringsliv, men for alle som ønsker å fremstå som seriøse journalister/mediebedrifter. Når forbrukerne ikke kan stole på en av de avisene som, i alle fall så langt, har vært mest troverdig, hvorfor skal man da stole på de andre? Hva er det med kulturen i Dagens Næringsliv som gjør det mulig for en betrodd medarbeider å jukse? Er kulturen i Dagens Næringsliv helt spesiell for denne avisen, eller skjer det samme i Aftenposten, VG, Morgenbladet, Avisa Nordland eller Klassekampen?

Hvem vet.

Det jeg er helt sikker på, er at om denne saken handlet om for eksempel Telenor eller Tine så ville ikke blodhundene i avisene gitt seg før ledelsen hadde blitt presset til å svare på spørsmål om sin egen posisjon. Noen hadde helt sikkert blitt tvunget til å gå. Ikke det at en fratredelse er det som løser problemet. Men det er akkurat det som gjør at media hopper av saken og retter oppmerksomheten andre veier.

Kanskje ikke her? Amund Djuve er sikkert en grepa kar som ingen andre medier ønsker å presse noen steder. Og media har vel ingen interesse av å svekke posisjonen verken til Dagens Næringsliv eller andre «seriøse» aktører i bransjen. Derfor er det liten grunn til å tro at denne saken får samme behandling i media som en avsløring av andre aktører i andre bransjer. Dessverre.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *