Abrakadabra – Harvester Trust!

Harvester Trust fungerte som den reneste trylleformel i Bodø i vår og i sommer. I dag toer de sine hender, mange av de som viste størst entusiasme. Blant de som virkelig slukte eventyrhistorien om Harvester Trust var byens journalister.

Det var ikke måte på hvor stort og sterkt dette fondet skulle være. Kanskje bør redaksjonene bruke denne saken til å snakke litt om kildekritikk og hva mangel på sunn skepsis kombinert med dårlig tid til research kan føre til av artikler som ender opp som fake news og ikke som informasjon til å stole på.

Kjente journalistnavn som Stein Sneve, Per Torbjørn Jystad, Markus André Jensen, Adrian Dahl Johansen, Susanne Lysvold og Anders Bergundhaugen, for å nevne noen, har alle byline på saker hvor det slås fast uten et snev av tvil at Harvester Trust er et gigantisk fond med milliarder av dollar, ofte kombinert med opplysninger om at Danny Hayes og Sargent McCormick representerer herligheten. Rune Nilsen har også slått fast det samme i intervju med NRK Nordland; Harvester Trust finnes, og der er det penger.

Først i august har kritisk sans blitt tatt i bruk, og nå er det ikke måte på hvor enfoldige folk har vært som har trodd på eventyrerne fra USA. Men hvor var den kritiske journalistikken i april? Hvorfor kunne Hayes & co bare rope «Harvester Trust» og så bød næringslivet på kanapeer og åpne møterom med beslutningstakere, mens media bød på ukritiske artikler om alle disse fantastiske mulighetene?

Disse linjene er ikke først og fremst ment som kritikk av de nevnte journalistene, men like gjerne en påminnelse om hvor lett det er å la seg lure, la seg imponere av flotte ord, fakter og namedropping. Og det er vel liten tvil om at ukritiske lokalmedier gjorde det mye enklere for Danny Hayes? Mediene i Bodø sviktet det såkalte samfunnsoppdraget.

Anført av Bodø Nus redaktør Markus André Jensen fikk plutselig det åpenbare omtale: Det som er for godt til å være sant, og så videre. De siste ukene har Bodøs journalister jobbet godt med denne saken, og drevet Hayes & kompani fra skanse til skanse og tilbake igjen i et formidabelt tempo. Det kommer de garantert til å fortsette med, og vi får sikkert flere hakeslipp de kommende ukene.

Likevel: Det må være et tankekors for disse journalistene som nå kappes om de beste avsløringene at de så sent som for et par måneder siden konkurrerte om de beste skrytehistoriene om de samme folkene. Og siden media og journalister liker å tro at de har innflytelse, må det være lov å spørre om ikke den manglende kvaliteten på det journalistiske arbeidet her var med på å gjøre det mulig for Harvester Trust å ta en hel by på senga?

Det er selvsagt legitimt å kritisere Innovasjon Norge, Stormen-ledelsen, næringslivsaktører, daglig leder og styreleder i Glimt, kommunebyråkratiet og politikere, men glem virkelig ikke hvor passivt og sløvt journalistkorpset var – veldig lenge.

Her er noen få eksempler på omtale i lokal media hvor påstanden om at Harvester Trust er en rik stiftelse slås fast samt en lenke til en redaktør som innrømmer sviktende sjekking:

Markus André Jensen, Bodø Nu, 14. april:

Ny by – ny flyplass har for lengst skaffet Bodø internasjonal oppmerksomhet. Nå også fra den styrtrike, amerikanske McCormick-familien – som ønsker å flytte Harvester Trust, stiftelsen som forvalter familieformuen, til Bodø og Oslo.

Markus André Jensen, Bodø Nu, 21. mai:

For å finne svaret på det første spørsmålet, må vi tilbake til 1837. Da tok Cyrus McCormick fra Chicago patent på det som senere skulle bli starten på den industrielle revolusjonen i landbruket: Den mekaniske innhøsteren. Det skulle bli kilden til stor rikdom for familien, som den dag i dag lever godt på formuen etter sine forfedre. Harvester Trust er stiftelsen som forvalter disse pengene. Og nå skal det investeres i smarte, miljøvennlige og bærekraftige byer.

Da Cyrus McCormick på midten av 1800-tallet oppfant den mekaniske innhøsteren, var det starten på en revolusjon i amerikansk jordbruk. Og en nærmest utømmelig kilde til rikdom for hans etterkommere. Nå forvaltes McCormick-enes formue gjennom Harvester Trust.

Per Torbjørn Jystad, Avisa Nordland, 7. juni:

Amerikansk kjempe: Harvester Trust er et av verdens største investeringsselskaper med en kapitalbase på flere hundre milliarder kroner. De etablerte kontor og selskapet Borealis Industries AS i Bodø i år og har som ambisjon å delta i utviklingen av «Smart City».

Verdens største: Harvester Trust er et av verdens største investeringsselskaper med en kapitalbase på flere hundre milliarder kroner.

Stein Sneve, Avisa Nordland, 8. juni:

– Det er nok ikke mange i Bodø som vet hvem Sargent McCormick er, men det kan fort endre seg. Det er han som i realiteten styrer det investeringsselskapet familien McCormick opprettet i 1904 for å forvalte dens enorme formue. Oppkalt etter maskinen som hadde gitt dem alle pengene; Harvester Trust.

Anders Bergundhaugen, Avisa Nordland, 23. august:

Både Bodø Nu og Avisa Nordland meldte at stiftelsen forvaltet formuen til McCormick-familien – store økonomiske ressurser bygd på noen av de første mekaniske innhøstingsmaskinene som verden hadde sett – skapt 1800-tallet i Virginia.

Adrian Dahl Johansen og Susanne Lysvold, NRK Nordland, 24. august:

Amerikaneren som lovte å drysse milliarder over Bodø-samfunnet presenterer seg som president i stiftelsen Harvester Trust. Stiftelsen, som forvalter formuen til den styrtrike McCormick-familien fra Chicago, skal være god for mer enn to milliarder dollar.

Til slutt et eksempel på redaktør som faktisk innrømmer at han lot seg forlede – Geir Are Jensen, Bodø Nu, 28. august:

Det er han som har brukt oss. Inkludert den avisen du nå leser, som lenge bare refererte det som kom fra den notoriske løgnhalsen, uten grundigere undersøkelser.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *