Flott flystasjon-forslag

Å flytte rullebanen to kilometer er jo et glimrende forslag som kan hjelpe Bodø i kampen for å bli hovedflybase samtidig som mange slipper unna med mindre flystøy enn i dag.

Jeg må innrømme at jeg var spent foran torsdagens pressekonferanse. Allerede da ordfører Odd-Tore Fygle ringte og inviterte AvisaBodø til pressekonferansen hørte jeg at han var både optimistisk og offensiv.

Og det kunne sannelig trenges. For helt siden støyrapporten ble gjort offentlig 20. desember har andre aktører som Evenes, Ørlandet og Andenes vært høyt oppe i media – klare som bare det til å overta Bodøs posisjon som det foretrukne alternativ for Norges eneste jagerflybase. Spesielt ivrig har de vært i Evenes som jo har brukt støyrapporten for alt den er verdt for å jobbe mot Bodø. – Bodø er ute av kampen, har det blitt hevdet fra flere hold.

Det ene utspillet etter det andre har fått stå uimotsagt fra Bodø-hold. Inntil pressekonferansen torsdag.

Den ble åpnet med at Fygle kort redegjorde for hvorfor Bodø i utgangspunktet ble valgt som hovedflybase i Forsvarsstudie 07. Sterke argumenter som byens strategiske plassering, flystasjonens beliggenhet og byens tilbud til de menneskene som skal jobbe på stasjonen. Men så til det som vi ventet på, nemlig hvordan Bodø svarer på flystøyproblematikken.

For det er jo unektelig et problem at fremtidige jagerfly sannsynligvis støyer betraktelig mer enn F-16. Man vet ikke hvor mye mer støy det er snakk om, men i verste fall snakkes det om 15 desibel mer enn i dag.

– Vi foreslår å flytte rullebanen to kilometer mot sørvest, sa Fygle. Enkelt, mulig, prismessig overkommelig og med en serie fordeler:

Flystøykilden flyttes unna boligbebyggelsen
Ideelt i forhold til vindretningen
Muligheter for en mer kompakt flystasjon
Fremtidsrettet løsning for lufthavnen som helhet
Et annet alternativ som ble presentert var å forskyve hovedrullebanen noe i retning sørvest. Det kan sikkert også fungere, men kun om flystøyen ikke øker med mer enn fem desibel.

Men det er jo ingen grunn til å planlegge for den minste økningen. Gjør Bodø det, vil konkurrentene garantert fortsette å spre usikkerhet rundt flystøy og plagene de kan medføre.

Så mens Evenes og Andenes bygger mye av sin strategi på å rakke ned på Bodø-alternativet, har altså Bodø jobbet med å løse de problemene som flystøyen faktisk utgjør. Det synes jeg er en utrolig flott strategi som jeg er helt sikker på vil føre frem.

Det eneste som kanskje var litt merkelig på torsdagens pressekonferanse var at den fremsto veldig som et Arbeiderparti-løp med ordfører og Bodø Ap-formann Eirik Sivertsen som de eneste politikerne til stede. Sannheten er imidlertid at Bodø står samlet bak utspillet. Det bør man ikke skape usikkerhet rundt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *