Bodø med stor b

Bodø kommunen fikk ny grafisk profil på mandag. Det er smart. Men det som IKKE er smart, er å skrive Bodø med liten b.

Debatten har gått rimelig heftig her i ab24 etter at vi fredag kunne vise Bodøs nye logo og et eksempel-visittkort tatt fra det nye profilprogrammet. Lørdag fulgte vi opp med et intervju med kommunens prosjektleder Ingrid Bredesen Hangaas hvor hun fikk forklare litt mer om bakgrunnen for det hele og vise oss flere eksempler.

Det er liten tvil om at Bodø kommune trenger en gjennomgående grafisk profil. Kommunikasjon og informasjon er kritisk for en tjenesteleverandør som Bodø kommune. Tilliten avhenger selvsagt av hvordan kommunikasjonen fungerer. Dette handler ikke om jåleri og sminke, men om bruk av grafiske elementer som gjør det helt tydelig hvem det er som informerer. Tydelighet i såvel budskap som avsender er viktig.

Arbeidet med en gjennomgående grafisk profil handler derfor om mye mer enn bare form og farge, eller egoet til de som ble valgt/vraket av aktørene i reklamebransjen.

Akkurat dette poenget later det som om Bodø kommunes prosjektleder og de andre involverte har skjønt. De har også hatt helt klart for seg at en ny grafisk profil må gjøres enkel å bruke for alle i kommunen, og den må dessuten være såpass fleksibel at det er mulig å gjøre tilpasninger ut fra en avdelings egne ønsker og behov. På den måten sikrer man at profilen faktisk kommer i bruk i stedet for å støve ned i ei eller annen hylle, som jo har blitt skjebnen til så mange nye grafiske profiler både i det private næringsliv og i det offentlige.

At kommunen valgte en samarbeidspartner fra Trondheim til dette arbeidet er kraftig kritisert, men egentlig temmelig uproblematisk. Det er viktigere at kommunen får det totalt sett beste produktet enn hvor leverandøren har adresse. Vi blir ikke spesielt dyktigere her i byen om vi skal foretrekkes fordi vi holder til her. Samtidig er det selvsagt viktig at kommunen i ettertid kan være åpen på hvorfor de valgte som de gjorde.

Men den logoen kommunen har valgt i sin nye profil er det dessverre ikke mulig å applaudere. Å skrive Bodø med liten b blir helt feil – logobilde eller ikke logobilde. Argumentet om at den nye b-en passer så fint inn i helheten klarer heller ikke å gjøre meg mildere stemt. Jeg håper virkelig at logoen lar seg endre for jeg vet at jeg ikke er den eneste i byen som reagerer på den.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *