Foreldrene har ansvaret. Punktum.

Det er ingen tvil om hvem som må ta hovedansvaret når barn og unge mobber.

ab24 har de siste ukene skrevet mye om svært stygge mobbeepisoder på Saltvern skole. Vi har også pekt på ondsinnet mobbing i enkelte internettsamfunn hvor bodøjenter helt ned i 12-årsalderen hadde etablert en hatgruppe mot en venninne på VGs Nettby.

På Saltvern skole gikk ledelsen og foreldreutvalget sammen om et informasjonsmøte med foreldrene tirsdag kveld hvor Utekontakten og Politiet forsøkte å fortelle de frammøtte om farene som lurer der ute i den store, skumle Internett-verdenen.

Det er viktig at foreldrene får informasjon og bevisstgjøres på hva en PC kan brukes til om ungene helt ukontrollert får holde på som de vil.

Mandag gikk Utekontakten i Bodø ut i NRK Nordlands kveldssending og sa at de nå skal gå til kamp mot mobbing på Internett. Det har de tenkt å gjøre ved å snakke med ungdommen på de nettstedene som brukes mest.

Dette blir selvsagt for dumt og for naivt. For det første har ikke Utekontakten ressurser nok til å kjempe denne kampen – de vet åpenbart ikke hva de snakker om. Men den viktigste feilen med et slikt utspill er at Utekontakten her gir foreldrene i Bodø nok en grunn til å tenke at «andre passer på».

Om mobbingen skjer på Internett, via mobiltelefonen, i skolegården eller i gata – foreldrene har ansvaret. Derom må det aldri herske tvil. I altfor mange sammenhenger har foreldre fått lov til å skylde på skolen, idrettslaget, politiet eller samfunnet generelt mens de i virkeligheten har skylden selv.

Foreldre som ikke følger med hva barn og unge faktisk holder på med, gjør ikke jobben sin som foreldre.

Selv har jeg i flere sammenhenger merket meg at foreldre som får dårlig nytt om sitt avkom er svært kjappe med å skylde på andre. Er det ikke skole eller samfunnet, så er det dårlige kamerater.

Den verste mobbeepisoden fra Saltvern skole i det siste er den som har fått minst oppmerksomhet. Den handlet om fire gutter som la en annen gutt ned i bakken, holdt ham nede mens den femte overgriperen tok av seg buksa og satte seg over ansiktet på offeret.

Guttene som gjorde dette er visstnok under den kriminelle lavalder. Men hvorfor kan ikke foreldrene anmeldes?

Foreldrene har skapt monstre, og det bør de ta ansvaret for.

Joda, jeg ser det primitive i en slik argumentasjon, men det mest primitive er foreldre som ikke skjønner at det er de som skaper ungene slik ungene blir.

På 80-tallet hadde jeg gleden av å «gå i lære» som fotballtrener under Arve Holstad, som dessverre ikke er blant oss lenger. Holstad var en utrolig trenerkapasitet og jobbet dessuten som lærer på Fauske. Vi trente et lilleguttlag (12-åringer), og i forbindelse med en kamp kom en far bort til trenerteamet og spurte:
– Hvorfor spiller ikke min sønn?
Arve svarte momentant: – Fordi han er en drittsekk. Og hvis ikke du får skikk på ham, kommer ingen til å gjøre det.

Det er en ærlig sak å slite med å lære ungene folkeskikk. Det er tøffe tak og hardt arbeid. Men nå for tiden er det åpenbart enklere å legge dette ansvaret over på andre, og det er det som gjør denne redaktøren så eitrende forbanna.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *