Skal vi være ærlige om Glimt?

Jeg tror det er på tide å si det som det er: Glimt vil komme styrket ut av en konkurs – med nytt styre og nye ansatte.

Joda, jeg synes det aller beste hadde vært om Glimt hadde fått skikk på økonomien uten å gå konkurs. Men med 40 millioner i gjeld og en kostnadsside som fordrer minimum 4500 tilskuere på hver bidige hjemmekamp ser det unektelig svært vanskelig ut.

Så derfor konkurs.

Ut av en konkurs kan vi få en ny utgave av Bodø/Glimt. Med det mener jeg et nytt styre, en ny organisasjonsplan og en ny administrasjon.

Dagens styre har jeg liten tro på. De har puslet for lenge i det stille mens de økonomiske problemene har eskalert. Også sportslig har styret vist seg å være passive inntil det ryggmargsløse.

Jeg er ikke i tvil om at styremedlemmene har jobbet mye i tung motbakke. Men det har (foreløpig) ikke ført til noe mer enn økning av gjeld og nedrykk.

Administrativt trengs det også en fornyelse. Klubbens organisasjon er ikke tilpasset 2010, og dette tror jeg folkene på Aspmyra er de første til å erkjenne.

Sportslig fører en konkurs med seg store utskiftninger. Det er tvingende nødvendig all den tid lønnskostnadene ikke er i samsvar med verken inntekter eller prestasjoner.

Hva så med pengene som nå samles inn (Runar-andelene blant annet)? Jeg mener disse pengene kan danne startgrunnlaget for «Nye Bodø/Glimt».

4 kommentarer

 1. For knapt ti år siden flyttet jeg fra Sarpsborg til Bodø. Likhetstrekkene mellom byene var mange – særlig hva gjelder størrelse på det lokale næringsliv og innbyggertall på rundt 50.000. Det naturstridige var at Bodø/Glimt kjempet om medaljer i Tippeligaen foran 5.000 tilskuere mens Sarpsborg trakk 150 på sine 3. divisjonskamper. Det hang ikke på greip. Nå bor jeg i Sarpsborg igjen og i dag ser vi at ting har normalisert seg. I siste kamp trakk begge 2.600 tilskuere og ligger pt rangert rundt nr 20 i Norge – ikke så hakkende feil i forhold til en rangering av Norges byer etter størrelse det.

  Fortsatt er det en markant forskjell: Sarpsborg vil ha semiproffe spillere i Tippeligaen selv om man regner med publikumssnitt på over 4.000 ved opprykk. Sarpsborg har en jordnær og dugnadsdrevet administrasjon på cirka 3 årsverk. Bodø/Glimt driver fortsatt med luftslottbudsjetter på det dobbelte av Sarpsborg sine. Jeg tror nok dugnadsånden fra 3. divisjon henger igjen litt vel mye i Sarpsborg kanskje, og at man har mye å lære av Bodø/Glimts toppfotball-kunnskaper. Men jeg tror sannheten ligger et sted midt mellom de to klubbenes drift: Cirka 5 årsverk til administrasjon, 20-25 millioner i budsjett (noen proffe spillere) og en drift som tilrettelegger for at år i Tippeligaen brukes til å bygge opp overskudd, framfor at man knekker ryggen av opprykk. Vi må rett og slett forutsette og budsjettere for nedrykk når vi rykker opp, og ta fornyet kontrakt som en bonus som gir pluss på kontoen grunnet uventet tilskuertilstrømming. For det er ikke grunnlag for at så små byer som Sarpsborg og Bodø skal være faste i Tippeligaen. Til det er konkurrentene våre i de 4 storbyene + Ålesund, Drammen, Fredrikstad, Grenland, Tromsø for mange, sterke og dyktige. Når ikke demografien tilsier at Sarpsborg og Bodø er Topp 10 i Norge, må vi også ta konsekvensen av dette ved å lage en klubbdrift som tar høyde for elevatortilværelse i sjiktet mellom nr 12 og 20 i Norge.

  Bodø/Glimt bør ikke frykte konkurs eller nedrykk. Se på hvilken enorm «drive» en opprykksbølge skapte i Bodø på 90-tallet, og i Molde, Stabæk med flere i nyere tid. Kanskje kan bodøværingen bruke årene i lavere divisjoner til å verdsette det å være med i kampen om en Tippeliga-plass, i stedet for å bortskjemt kreve å være med i medaljekampen i Tippeligaen.

 2. Enig i konklusjonen om at Glimt går konkurs og ideen om at evt innsamlede middler går til «nye» Glimt burde være en selvfølge. At noen ikke klarer å se virkeligheten i øynene er forstålig og menneskelig, men det er ikke derfor de hever lønn på Aspmyra. De hever lønn for at de skal forholde seg til virkeligheten. Budsjetter på over 4000 i snitt på Aspmyra i Addeco er tull for å si det mildt. Slike tall er det vel bare Aalesund som kan klare.

  Nei nå må man se framover å lære av feilene fra i går. Bort med A/S og annet grums. Bygg opp klubben etter klubbprinsipper og ikke ut fra profittbegjær. Det er ett ordtak som heter skomaker bli ved din lest, vel i dette tilfellet har Glimt tredd seg ned i en Orderud lest og slukket lyset på vei inn. Det som har skjedd på Aspmyra de senere årene er både tragisk og kritikkverdige. Hoder kan alltids rulle men det hjelper ikke klubben. Nå må det måkkes ut gamle spøkelser og bygges opp igjen fra scratch.

  Er i en mental startfase med 4 divisjon som nedslagsfelt, desverre. Ser bare ingen annen vei ut av uføret, med mindre Røkke får et illebefinnende og bestemmer seg for å heie på den beste klubben i Norge i stedet for et lag som nå snuser på tidligere Glimt trenere.

  PS hvis tipset går inn vil Innstranden være beste laget i byen til neste år. Det sier alt.

 3. «Hva så med pengene som nå samles inn (Runar-andelene blant annet)? Jeg mener disse pengene kan danne startgrunnlaget for ‘Nye Bodø/Glimt’.»

  For så vidt et greit forslag. I den forbindelse vil jeg bare gjøre deg oppmerksom på utfordringen jeg la ut på Folkets Glimtaksjon i forrige uke:
  http://folketsglimtaksjon.origo.no/-/bulletin/show/599232_utfordrer-boerre-arntzen

  Når det er sagt, vil jeg si at jeg ikke deler ditt syn på at konkurs er det beste for Glimt. For en idrettsklubb betyr det totalopphør. En nesten hundre år gammel historie forsvinner ut i ingenting. Dette er ikke bare forretning. Det er mye mer enn det, og det er ikke bare å starte et «Nye Bodø/Glimt» og fortsette der vi slapp.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *