Når sterke menn må gi og ta

Hvordan kan vi se for oss at Cato Hansen og Tom-Kåre Staurvik forhandler om et samarbeid som trenere for Glimt neste år? La oss drodle litt her…

I forrige uke ga altså Bodø/Glimts styreleder Mads Torrissen denne beskjeden til Cato Hansen og Tom-Kåre Staurvik: Kan dere gå sammen om å lede Glimt i 2012 med Cato som hovedtrener? Ta noen møter og sjekk om dere kan finne en måte å samarbeide på som gjør at klubben får det beste ut av dere begge to.

Eller noe sånt.

Denne beskjeden var selvsagt ikke helt grei for Tom-Kåre som har uttalte ambisjoner som hovedtrener. At han dessuten er en mann med stor fotballfaglig integritet, sterke meninger og meningers mot gjør han da heller ikke til den opplagte assistenttrener nærmest uansett hvem som skulle vært sjef.

Men Tom-Kåre og Cato ble enige om å ta et møte, og det gjorde de sist fredag før Tom-Kåre la av gårde på en lenge planlagt golftur til Spania.

Jeg kan ganske enkelt forestille meg at Tom-Kåre stilte opp rett og slett fordi han har fått mye god hjelp av Mads Torrisen som nærmest alene bar ham inn i klubben som utvikler tidligere i år. Han har selvsagt ikke lyst til å være kjegleflytter eller tilskuer til Catos treningsøkter i en hel sesong, men valgte å legge godviljen til – pluss minst ett krav, kjenner jeg ham rett:

– Jeg blir med, men jeg skal ha konkret ansvar. Ansvar.

En assistenttrener med konkret ANSVAR for det ene eller det andre, og da snakker vi ikke om ansvar for keeperne eller kondisjonen eller styrketreningen, men om langt mer avgjørende områder – det er ikke vanlig kost i fotballverdenen.

Jeg kan meget vel forestille meg at Tom-Kåre ønsker et betydelig ansvar for å gjennomføre treningsøktene, mens det slett ikke er like viktig for ham å fronte laget i media eller stå som hovedansvarlig (utad) for laguttaket.

Cato har selv vært assistenttrener, en assistent uten sportslig ansvar. Hvordan vet jeg det? Han var assistenten til Kåre, men ble ikke holdt ansvarlig for de elendige resultatene innledningsvis i år og fikk sogar en forfremmelse.

Er det en slik assistent Cato ser for seg?

Det vet jeg ikke, men jeg tror det. I fotballen er det litt sånn megamacho: du har en knallhard og tydelig øverste sjef – ingen får true hovedtrenerens posisjon. Jeg er ikke sikker på om dette er noe som kommer til å vare for evig, sannsynligvis ikke, men akkurat nå er det sånn.

Men er det en slik assistent Tom-Kåre ønsker å være?

Aldri i livet. Skal det bli noe av dette samarbeidet må Cato – hovedtrener eller ikke hovedtrener – være villig til å gi Tom-Kåre ansvar langt ut over det Cato selv hadde og langt ut over det tidligere assistenttrenere i Glimt har hatt.

Nå skal det jo nevnes at en annen og meget sterk nordnorsk fotballpersonlighet, Trond Sollied, var assistenttrener i Rosenborg i 1997, direkte fra å ha fått sparken i Bodø/Glimt. Her var det imidlertid helt fra starten klart at Trond skulle ha hovedansvaret året deretter da Nils Arne Eggen skulle ha et hvileår. Og slik ble det.

Tilbake til Glimt:

Jeg kan ikke fri meg fra å tenke at den situasjonen som har oppstått er merkelig, selv om jeg forstår styrelederens gode vilje.

Men kanskje er det Mads Torrissen som tenker nytt og presser fram nye måter å lede fotballag på? Motsatt: kanskje er dette et utslag av feighet? Man tør ikke ansette den man egentlig har mest tro på fordi den sittende treneren har gode resultater?

Min mening er kjent for de som leser denne bloggen. Tom-Kåre har vært mitt soleklare førstevalg lenge. Jeg kan ikke fatte og begripe hvorfor ikke han har vært trukket inn i klubben for mange år siden.

Cato har ikke overbevist meg om at han er rette mannen til tross for at han ser ut til å lede klubben inn til en hederlig 4.plass i år, og det er i bunn og grunn utrolig sterkt når vi vet hvilken turbulens nær-konkurs-opplevelsen skapte i klubben. Samtidig: Glimt har Adeccoligaens største budsjett og har hatt et godt spillermateriale store deler av sesongen.

Jeg mener klubbens ledelse må peke på den beste treneren akkurat slik som klubbens ledelse forventer at treneren skal plukke de beste spillerne.

At de ikke peker på Cato, og dessuten (i følge ryktene) kun tilbyr ham kontrakt ut 2012 bekrefter egentlig mine mistanker om at man uansett bereder grunnen for Tom-Kåre på sikt.

Ingen grunn til å vente, spør du meg.

8 kommentarer

 1. Veldig godt skrevet Børre, hvorfor skal man vente med å ansette T.K.S som hovedtrener? slik jeg kjenner han, er han ikke assistenttypen, han vil ha det hele og fulle ansvar.

  sen har selvfølgelig gjort en bra innsats, men noen underlige taktiske grep underveis, spessielt under press, har avslørt, etter min mening at han ikke er noen langsiktig løsning.

 2. Jeg synes nok Børre burde se på sin egen argumentasjon, «TKS er ikke i stand til å samarbeide, være assistent, derfor bør han være sjef»? Noen vil kanskje mene at dette ikke er den beste argumentasjonen for at TKS skal bli hovedtrener.:-)

  1. Hei Tarjei!
   Det jeg mener er at TKS ikke er noen assistenttype. Jeg tror ganske sikkert ikke han ville vært spesielt begeistret hvis han som hovedansvarlig hadde blitt nødt til å gi en assistent betydelig ansvar.
   Når det kommer til samarbeid med resten av apparatet, spillerne og klubbledelsen, tror jeg det er uproblematisk.

   🙂

 3. Gratulerer med å få en ranværing som leser.
  Dette var interessant lesing og kommer til å følge bloggen din hvis du fortsetter som du har gjort til nå. :- )

 4. Jeg håper Cato tar sin hatt og går, også får Glimt rykke ned i 2. div neste år. Er enig i at dette er en feighet fra Glimt-ledelsen og klubben kommer ikke til å lykkes uten klart lederskap. Ideen om å gi Staurvik trenerjobben virker for meg helt bort i natta lite gjennomtenkt.

  Staurvik har ingen erfaribg overhode på dette nivået. Eneste hovedtrenererfaring han har er en halv sesong i 2. divisjon med Harstad, som var en katastrofe. Det var selvfølgelig ikke Staurvik sin feil. Det var ledelsen i klubben som var inkompetent. Faktisk har ledelsen i alle klubber som Staurvik har vært i, vært kronisk inkompetent. Han har derfor sluttet. Søk på «Staurvik» og «ledelsen» i Google, så kommer det opp mange interessante medieklipp. Om hvordabn ledelsen i klubben til han til en hver tid har vært i er inkompetent.

  Jeg har all respekt for folk som har meningers mot, men de bør også kunne være konstruktive og kunne samarbeide. Staurvik slår meg ikke som den typen i særlig grad. Tvert i mot slår han meg som den typen som alltid vet hva andree gjør feil. Det er ikke en spesielt god egenskap for en trener og enda dårligere egenskap for en assistenttrener.

  Staurvik som assistent går neppe bra. Glimt er avhengig av et team som drar i samme retning og alltid setter klubben først. Med en «gjedda i sivet» situasjon, vil ethvert tap handle om «hva sa jeg» og «nå er det på tide at jeg overtar og får orden». Hvis ledelsen på liv og død vil ha Staurvik som hovedtrener, så er det like greit å gjøre det med én gang.

  At du, Børre, ikke er overbevist om Cato er greit nok. Men hva skal til for at du blir overbevist? Glimt har vært knallsterk siden han overtok, nesten alle spillerne har hatt en positiv utvikling, Glimt vinner borte på gress og kjemper seg tilbake når de liggernunder. De to siste er det svært mange år siden Glimt har gjort i så stort monn.

  Cato er en merittert hovedtrener med flere års erfaring og som har lyktes i år med Glimt. Staurvik har omtrent ingen erfaring, og om han har hovedtrenerambisjoner så kan han jo ta over et andredivisjonslag og kanskje være der i alle fall en sesong og få til noen resultater, som Cato har gjort.

  Glimt er tydeligvis ikke i stand til å gi Cato den nødvendige tillit, og da kan de jo heller slutte å tulle med slike mellomløsninger og tvetydige kommunikasjon. Eller ansette Tom Norlid.

 5. Støtter Jørn Sund-Henriksen i alt han skriver.
  For øvrig: Har TKS den nødvendige utdanninga for å trene et 1. divisjonslag?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *