– Om vi hadde fått 100 mill. ville vi drevet på samme måte

Ørjan Berg mener Bodø/Glimt nå drives på en måte som kommer til å gi resultater og selv ikke drøssvis med millioner av kroner vil endre klubbens måte å tenke på. – Vi skal være tro mot Glimt-formelen, sier klubbens nestleder og mannen bak svært mye av det som skjer og har skjedd med Glimt de siste to årene. Ørjan Berg var slett ikke alene om å tenke ut det som ble presentert som «Nye Glimt» i fjor, men han hadde en sentral rolle spesielt rundt det som handler om sport. «Nye Glimt»-tankene skal evalueres etter årets sesong, men det er absolutt ingenting som tyder på at det kommer til å skje store endringer – tvert om.

Glimt-formelen eller ”den gule tråden”

– Evalueringen kommer og der vil bli justeringer. Men i det store og hele føler vi oss trygge på at vi er på rett vei. Derfor kommer Glimt-formelen til å bestå som en viktig retningsgiver for det meste av det vi foretar oss sportslig, sier Ørjan.

Og for de som ikke er helt fortrolig med hva Glimt-formelen handler om, her er slik Ørjan presenterer den:

– Den består av fire deler:

1.     Glimtstilen. Vi skal spille på en velkjent måte med utgangspunkt i 4-3-3. Men dette betyr ikke at stilen ikke kan utvikles. Den må nemlig det. Men du skal ikke se Bodø/Glimt spille 4-4-2 som Lillestrøm gjør det, uten at jeg dermed sier noe negativt om LSK.

2.     Antall spillere i stallen = 21. All erfaring viser at om du har for mange spillere i stallen blir det vanskelig å skape et harmonisk og godt lag. Og det gjelder om du så skulle ha 28 veldig gode spillere. Når vi sier 21 så kan vi justere litt opp eller ned, men utgangspunktet er altså 21.

3.     Egne spillere. Glimt har nå pålagt seg selv å ta opp minst 1 til 2 spillere fra junior/b-lag hvert år. I fjor ble det 3 (Daniel Berntsen, Erlend Robertsen og Ruben Want), i år har vi allerede tatt opp 1 (Viljar Nordberg).

4.     Nordnorsk profil. De fleste spillerne, MINST 11 av 21, gjerne enda flere, skal ha nordnorsk tilhørighet.

– Men samtidig har Glimt en sportslig målsetting om å være blant de 20 beste i landet. Kan dere gjøre endringer på ett eller flere av disse punktene dersom målsettingen ikke innfris?

Ørjan Berg: - Glimt skal drives nøkternt og fornuftig.
Ørjan Berg: - Glimt skal drives nøkternt og fornuftig.

– Jeg tror ikke det blir nødvendig. Jeg er trygg på at den målsetting vil være innen rekkevidde hele tiden. Men adecconivået er ikke godt nok for en klubb som Bodø/Glimt. Vi er nødt til å ta steget opp i Tippeligaen, og gjerne stabilisere oss der. Samtidig er det viktig ikke å bli for utålmodig. Det er derfor gode planer og strategier er gode å ha for ikke å miste fokus.

– Når mener du Glimt bør rykke opp?

– Vi kan jo gjøre det allerede i år, i teorien i alle fall, men jeg ønsker ikke å komme med et årstall. Poenget for meg er at vi fortsetter å jobbe jevnt og trutt i hele klubben. Selv om vi fortsatt har en del å gå på, så er vi på rett vei. Jeg vil si det så sterkt at skulle en investor med masse penger plutselig komme på banen med 50 eller 100 millioner kroner så skal vi fortsatt jobbe på vår måte. Nøkternt og fornuftig. Det er der nøkkelen til en stabil klubb og sportslig suksess ligger.

Omorganiserer ungdomsavdelingen

Som et ledd i satsingen på egne talenter og på talenter ellers i Bodø, i Salten, ja over hele fylket, skal Glimt ansette tre spillerutviklere. Ørjan er selv tiltenkt en sentral rolle for å koordinere denne jobben etter årsskiftet, men dette er ikke helt klart ennå. Hvem de tre utviklerne blir er heller ikke bestemt.

– Vi ønsker å forsikre oss om at vi får de tre beste fra søkerlisten på 16 aktuelle, og tar oss litt tid med ansettelsen, sier Ørjan.

Det som imidlertid synes ganske klart er at Glimt kommer til å ha fire satsingslag (junior/b-lag), guttelag (15 og 16 år), småguttelag (14 år) og småguttelag (13 år). Disse skal tilbys gode treningsforhold og rikelig tilgang på klubbens utviklerressurser.

– Vi jobber med en treårig rammeplan for arbeidet med disse satsingslagene. Forhåpentligvis vil det føre til at vi uten problemer kan fortsette å hente spillere fra egen uavdeling og inn i A-stallen i mange år fremover. Samtidig skal vi samarbeide med kretsen og andre klubber for å bidra flere steder med talentutviklingen, sier Ørjan.

Ikke allianseklubb?

Årsmøtet tidligere i år ba styret komme tilbake i et ekstraordinært årsmøte med en sak som skulle vurdere å skille ungdomsavdelingen ut som en såkalt allianseklubb. Bakgrunnen var det man så som et stort problem dersom en konkurs skulle bli nødvendig. En konkurs ville da også ført til at ungdomsavdelingen gikk med i dragsuget. Måten å omgå dette på er altså å etablere uavdelingen som en allianseklubb.

– En egen arbeidsgruppe med representanter fra ungdomsavdelingen og styret skal fram til årsmøtet se på ulike alternativer for videre organisering av klubben. Om innstillingen blir allianseklubb vet vi ikke nå, sier Ørjan.

Det samme antyder styreleder Mads Torrissen:

– Ungdomsavdelingen hører hjemme i Bodø/Glimt som en vesentlig del av både klubben og historien. Vi mener det er viktig at vi fortsatt holder sammen som én klubb uansett om det blir allianseklubb eller ikke, sier Mads.

Ørjan peker på at Glimts ungdomsavdeling slett ikke bare handler om de fire nevnte satsingslagene.

– Nei, det handler om å gi 350 ungdommer en god fotballopplevelse så lenge de er i klubben, sier han.

4 kommentarer

  1. Veldig mange kloke tanker her.

    Når det gjelder ungdomsavdelingene og satningslagene, håper jeg den relative alderseffekten blir tatt hensyn til. Å gi kun de «beste» (ofte nesten synonymt med de eldste) i et årskull tilgang til ekstra utviklerressurser kan fort føre til stagnasjon blant de som er født senere på året.

  2. Dæ e bærre utrulig før en jobb som sentale personer i og rundt B/G har gjort når det gjeld den økonomiske delen . Nu ser det ut til at de føll ei klok linje fremover og «sætt tæring etter næring». Dette kommer heilt klart til å gje gode resultater på sikt og allerede neste år kan vi håp på opprykk. Det står respekt av den jobben dåkk har gjort så langt og ønska dåkk lykke til videre 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *