Glimt-spillerne testes før ferie

Mandag 15. november er første feriedag for Glimt-spillerne. De skal ikke møte til fellestrening igjen før etter nyttår. – Men de er nødt til å komme tilbake i god form, forteller Glimt-trener Cato Hansen.

Dagen etter siste seriekamp er Glimts A-lagstrener Cato Hansen i gang med å forberede hvordan sesongen skal evalueres og legge planer for neste år. Men før han gir spillerne ferie, skal alle testes grundig.

– Denne uken tester vi spillerne onsdag, torsdag og fredag. Neste uke er det testing mandag og tirsdag før vi avslutter for året med noen spilløkter. Samtlige spillere skal testes på o2-opptak, makspuls, hurtighet, spenst og styrke. Basert på testresultatene får hver enkelt et individuelt tilpasset treningsprogram som vi selvsagt forventer at de følger. Og det første vi gjør når vi møtes igjen i januar er å teste på nytt. Da vil det fort vise seg om de har fulgt opplegget eller ikke. Jeg er helt sikker på at samtlige spillere kommer til å gjennomføre programmet til punkt og prikke, sier Hansen.

– Men er det ikke litt dristig å overlate spillerne til seg selv med egentrening såpass lenge?

– Nei, jeg synes ikke det. Vi har en dedikert gjeng som lever og ånder for fotballen. De kommer helt sikkert til å trene godt i ferie, og skulle de mot formodning slurve blir reaksjonen fra oss tøff. Men som sagt: jeg stoler på gutta.

Cato Hansen kommer selv til å ta seg en ferie fra 15. november.

– Man blir jo sliten selv om man ikke spiller. Men jeg skal også bruke litt tid i ferien på jobbrelaterte oppgaver. Mye skal planlegges og ikke minst skal vi være våkne på overgangsmarkedet, sier Glimt-treneren.

Han mener gutta fortjener en god og lang ferie nå etter et krevende år.

– Jeg ser ikke noe poeng i å samle gjengen en kort periode rett før jul for så å sende dem på juleferie. Da er det mye bedre at de får konsentrere seg om egentrening og gjennomføre den der de ønsker det, sier Cato.

Samtlige Glimt-spillere skal testes grundig før ferien, og får et individuelt tilpasset egentreningsprogram basert på testresultatene. Her tar Thomas Rønning en pust i bakken i kampen mot Løv-Ham. Foto: Per-Inge Thorud Johnsen.
Samtlige Glimt-spillere skal testes grundig før ferien, og får et individuelt tilpasset egentreningsprogram basert på testresultatene. Her tar Thomas Rønning en pust i bakken i kampen mot Løv-Ham. Foto: Per-Inge Thorud Johnsen.

4 kommentarer

 1. Cato Hansen gir altså spillerne sine halvannen måned ferie? Det er ikke til å tro. Vi snakker om en klubb som liker å kalle A-laget sitt for topplag, i motsetning til breddelag. Og, tilsynelatende i allefall, ønsker opprykk.

  Det er småguttelag i Bodø som tar to, tre uker fri fra trening, før de starter forberedelsene til neste sesong. Men byens beste fotballspillere får altså halvannen måned fri.

  Trener Hansen har en lang spillerkarriere bak seg. Han var muligens blant de som var pliktoppfyllende og tok egentrening seriøst. Men alle som har spilt fotball, eller faktisk bare har fulgt en håndfull treninger, vet at fotballspillere alt for ofte lurer seg unna og jukser. Til og med på fellestreninger der sjefen kan følge alt.

  Det skulle bare mangle at ikke Hansen sier han stoler på guttene, men hvis han tenker seg om, så vet han nok bedre. Han risikerer å få tilbake flere spillere, som er betydelig dårligere form enn nødvendig når de starter opp på nyåret. Det er klart spillerne skal få ferie, med innlagt egentrening for å holde formen vedlike. Men å gi dem sju uker ferie er nesten så jeg ikke tror det er sant.

  Som Hansen sier, så blir de spillerne som slurver straffet hardt. Javel. Han er langt inn mot midten av januar før han oppdager eventuell dårlig form hos spillere som ikke har tatt egentreningen seriøst. Og da blir vel straffen mer trening, tyngre trening og sikkert kjedeligere trening for de som ikke har gjort sitt i ferien. Noe som igjen betyr at de spillerne som blir straffet ikke finner flytsonen før rett etter sesongstart, i beste fall, hvis den starter i slutten av mars/begynnelsen av april som årets sesong. Spillerne får, med denne lange ferien, to og en halv måned med oppkjøring før alvoret begynner. Og da skal de spillerne som ikke tok egentreningen seriøst, være fit for fight. Bli ikke overrasket om laget opplever en like dårlig start til neste år, som i år.

  Jeg blir i hvert fall ikke overrasket om Glimt-spillerne kommer til å oppleve neste år mer krevende enn årets. Men da venter muligens to måneder ferie?

 2. Bodø/Glimt har gjennom år hatt vanskeligheter med å ta ut potensialet i spillestallen. Med jevne mellomrom har spillerstallen selv oppsummert at de ikke har trent godt nok. Mangel på profesjonalitet har i perioder vært åpenbar. Dette er tydeligvis en kultur som ikke slipper så lett.

  Det er forskjell på individuell trening og trening på egenhånd. Jeg tror at spillere, spesielt unge spillere, trenger fortløpende veiledning på kvalitet, intensitet, omfang, noe som ofte må justeres i løpet av treningsperioden. Ikke minst å samstemme restitusjon med belastningen. Målet er vel å sørge for at de bygger kapasitet, og da kan intensitet og restitusjon være en balansegang som åpenbart er lettere under veiledning. Er det ikke dette man har fysiske trenere til? Det handler ikke om motivasjon, for mye motivasjon kan også bli galt. Trening i fellesskap er også motiverende og pressende. Hvor mange ganger har ikke spillere sluppet seg alt for mye ned i den lange perioden fra sesongslutt til start over nyttår, og der det tar lang tid å bygge nytt?

  Det er vel en rekke andre forhold som det kan trenes på i fellessamlinger, utover fysikk, i denne perioden. Kosthold, mental kompetanse, tekniske ferdigheter, spillanalyser, osv, i tillegg til samhandling med ball. Jeg tror at mer profesjonalitet og bygging av ferdigheter krever mer enn 2 måneders individuell trening på egenhånd.

 3. Unnskyld meg, men dette er riv ruskende gærnt. Sendes spillerne på ferie fra 15.nov,med et individuelt treningskjema i hånden? og så skal laget møtes igjen ut i januar? Ble skuffet da jeg leste dette, ambisjonsnivået er tydeligvis ikke høyere, og jeg frykter at med dette opplegget kommer Glimt skjevt ut i starten av neste sesong også.

  Skal ikke nevne navn, men føler nok at enkelte spillere må coaches i form, under oppsikt fra trener.

 4. Dette er merkelig synes jeg. Men kan se positive og negative sider ved dette. Klubben har gått gjennom en hard periode siste årene, og denne kanskje er en slags kollektiv belønning for gode resultater både sportslig og administrativt? Ikke godt å si hva tankegangen bak er da dette ikke kommer tydelig frem i media.

  Dette kan sees på som en slags eksamen på om Bodø/Glimt og deres ansatte faktisk er så profesjonelle og skikket som de tror og gir uttrykk for.

  Er meget skeptisk til om særlig de unge spillerne har utbytte av å gå ukesvis uten jevnlig veiledning. En ting er å dele ut et program, en annen ting er vilje og lyst til å utføre det. La oss si at noen tar seg 2 uker fri fra dette, siden de har hele 7 uker ferie, så er man allerede to uker på hælene…

  Det kan heller ikke være gunstig med tanke på skader og følge et program over så lang tid uten profesjonell veiledning underveis. Regner med programmet er rimelig hardt, siden de skal testes på alt det fysiske og
  forventningene er at de skal være bedre etter ferien. Plyometrisk trening (hurtighet, spenst etc.) er krevende teknisk og belastende for kroppen, utføres dette feil kan det fort bli skader. Og det siste man ønsker i januar er vel ødelagt leddbånd og tretthetsbrudd? (Ikke at jeg tror det siste blir et problem.)

  Hadde vært fint med mere info om bakgrunnen for dette valget, så det skapes forståelse. Hvis ikke er det jo ikke rart at mange av oss klør oss i hodet over denne vurderingen.

  Legger ved link her, sikkert interessant for mange.
  Ronaldo tested to the limit. En serie i fire deler. Her er del 1;

  http://www.youtube.com/watch?v=OB4JgaQ0xok

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *