Glimt vil ha mer bank

Hvilken logo skal pryde magen på Glimt-spillerne i 2012? Fornyet avtale med Nordlandsbanken/DnB Nor eller en ny generalsponsor? Det handler uansett om ca fire millioner kroner i året noe som utgjør en fjerdedel av Glimts samlede sponsorbudsjett.

Før vi ser litt på hva slags bedrifter som KAN få sin logo sentralt plassert på Glimt-spillernes drakter neste år er det greit å forstå litt om hva slags størrelsesorden vi snakker om:

Glimts samlede sponsorbudsjett for 2011 er på om lag 16 millioner kroner. Budsjettet for neste år er ikke ferdig ennå, men skal styrebehandles søndag 14. november. Det er liten grunn til å tro at klubben tør budsjettere særlig mer offensivt enn for inneværende år.

Selv om både Glimt og Nordlandsbanken har holdt avtalens innhold godt skjult, vet vi at det er snakk om et direkte bidrag fra NBank på ca fire millioner kroner i året.

Et helt unikt samarbeid

Det er gått 35 år siden Nordlandsbanken engasjerte seg som hovedsponsor i FK Bodø/Glimt første gang. Samarbeidet har pågått helt siden 1976-sesongen og er helt unik i norsk idrett når vi snakker varighet og sannsynligvis også helt unik om vi snakker størrelse og kroner og ører. Nordlandsbanken har stått last og brast med klubben og berget den ut av økonomisk uføre mange ganger.

Men mye har skjedd i bankverdenen i løpet av disse årene, og om ett år vil navnet Nordlandsbanken forsvinne. Banken må rett og slett hete DnB NOR. Hva får dette å si for samarbeidet med Glimt?

Det er kjent at DnB-konsernet skal kutte sin sponsoraktivitet fra 100 millioner kroner til 60 millioner kroner årlig og at banken fremover vil ha mer igjen for sponsoravtaler enn tilfellet har vært til nå. DnB NOR har også sagt at mange sponsoravtaler har vært overpriset og ikke gitt positiv effekt.

Jacob Lund, Glimt-hateren

Spørsmålet er om det er slik DnB NOR ser på samarbeidet med Bodø/Glimt. I følge avtroppende sponsorsjef i DnB NOR, Jacob Lund, har Nordlandsbanken brukt altfor mye penger på Glimt. I Bodø ser man det annerledes på det. Morten Støver har flere ganger sagt at det er en glede å kunne gi noe tilbake til bodøsamfunnet.

DnB NOR står overfor en utfordring når de må fase ut et gammelt og innarbeidet merkenavn. Spørsmålet er om banken fortsetter samarbeidet med Glimt som ett av flere tiltak for å markere at selv om banken skifter navn, ønsker den en tydelig lokal forankring også i fortsettelsen. NBank-sjef Morten Støver har hatt samtaler med DnB NORs toppsjef Rune Bjerke hvor et eventuelt fortsatt samarbeid med Glimt ble drøftet. Klarsignal til forhandlinger ble gitt, og det er godt nytt for Glimt. At Jacob Lund ikke lenger er i kulissene er for øvrig også positivt sett med Glimt-øyne. Lund har forsøkt å snakke Glimt til konkurs mange ganger, og har åpenbart ikke hatt noen sans for bodøklubben.

To andre banker på banen

Men også andre banker er inne i dette bildet. For tre år siden fremforhandlet Glimt en avtale med Nordea. Likevel endte det med en ny avtale med Nordlandsbanken. Nordea er fortsatt interessert i et samarbeid med Glimt selv om de summene man ble enige om ved forrige korsvei ikke nødvendigvis gjelder nå. Nordea er hovedsponsor for Tromsøs nye Adeccoligalag Tromsdalen.

En tredje bank som er aktuell som sponsor for Bodø/Glimt er Sparebank1 Nord-Norge. Denne banken er svært ivrig som sponsor av nordnorsk fotball og har et like nært og tett samarbeid med TIL som Nordlandsbanken har med Glimt. Sparebanken sponser også Alta IF og mange andre lag i landsdelen. Hvis deres logo også kommer til å pryde Glimt-drakten vil de ha de fleste lagene fra Helgeland til Finnmark. Det er allerede kontakt mellom Sparebank1 Nord-Norge og Bodø/Glimt.

Mye tyder altså på at Glimts generalsponsor de neste årene blir en bank – som de 35 foregående år. Det kan også skje at tunge aktører på nivået under generalsponsornivået, som for eksempel SKS eller Bodø Energi, velger å oppgradere sitt engasjement i klubben. Avtalen med Bodø Energi skal jo også reforhandles før årsskiftet. Men dette er langt mindre sannsynlig rett og slett fordi det koster for mye. Prisen for å være Glimts generalsponsor blir på et sted mellom tre og fire millioner kroner i året, og da lukter det bank.

Heldigvis for Glimt er altså flere banker på banen som alle ser potensialet i et samarbeid med klubben. Spesielt spennende er det å se om Sparebanken1 Nord-Norge kaprer plassen Nordlandsbanken har hatt og dermed forsøker å dra nytte av lokalbank-imaget som allerede er etablert på Glimt-drakten – etter at hovedkonkurrenten har brukt millioner av kroner år etter år på nettopp det. Og kan DnB NOR sitte rolig å se på at så skjer?

Hvilken logo kommer på magen til Glimt-spillerne neste år? Foto: Per-Inge Thorud Johnsen.
Hvilken logo kommer på magen til kaptein Christian Berg og de andre Glimt-spillerne neste år? Foto: Per-Inge Thorud Johnsen.

7 kommentarer

 1. Penger er viktig, men jeg bringer inn estetikk i vurderingen. NB-logoen i svart har vært svært kledelig på glimtdrakten.

  Sparebanken1 Nord-Norge-logoen på tromsødrakten er mildt sagt en katasrofe. Den ellers fine TIL-drakten ser amatørmessig ut med den store blå logoen klistret på. Et skrekkeksempel i norsk fotball.

  Gud forby at en stor blå logo havner på brystet på den flotte B/G-drakten.

  1. Hei Tom S
   Estetikk er viktig! Om du ser på Glimts draktreklame er nesten alle svarte, og det er jo av estetiske årsaker.
   Så uansett hvilken logo håper jeg Glimt fortsetter å tenke på at drakten jo skal være lekker å se på – ikke bare en salgsplakat!

   🙂

   1. Glimt har vært veldig flinke sålangt, men TIL-løsningen gir meg bange anelser på hvor villige Sparebanken1 Nord-Norge er til å strekke seg i endringer på form og farge på bedriftslogoen sin.

    En salgsplakat-drakt som TILs håper jeg vi slipper å se 🙂

 2. Om det ikke skulle bli bank, så er NCE Aquaculture et næringscluster i Nordland der jeg har inntrykk av at pengene sitter rimelig løst for tida. Oppdrettsnæringa er ekstremt på hugget ift. skoleverket, og ønsker en omdømmebedring og bedre profilering. Kanskje Glimt og NCE kunne være noe for hverandre?

 3. Morten Støver må gjerne mene at det er flott å gi noe tilbake til Bodø-samfunnet, vel og bra. Men Jacob Lund har nok et poeng i at avtalen har vært dyr for NB, og det handler etter min mening ikke bare om pris men hvordan banken (ikke) har utnyttet sponsoravtalen kommersielt. Glimt-logoen er i tillegg til NBs egen sannsynligvis på topp fem av varemerker i Nordland. Likevel velger NB å ikke kople disse sterkere. NBs logo profileres i de fleste Glimt-sammenhenger, men NB har ikke utnyttet mulighetene andre veien. Eksempelvis finner man ingen synlige tegn på at NB er generalsponsor for Glimt på nordlandsbanken.no, ei heller i lokalene i Moloveien (bortsett fra ved spesielle arrangementer).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *