Hva skjedde med denne gjengen?

Disse gutta gjorde en fenomenal innsats i Oslo i august 2009 og vant Norway Cup. Hva har så skjedd med akkurat disse Glimt-talentene?

Det er ikke sånn at et guttelags resultater i en sommerturnering nødvendigvis betyr at alle spillerne har talent stort nok for et A-lag i norsk toppfotball. Likevel kan jo en klubbs evne til å ta vare på sine talenter vurderes delvis ut av hva som har skjedd med en slik gjeng etterpå.

Guttelaget vant altså Norway Cup i 2009. Glimt møtte Ski i finalen i klasse B – det vil si 15 og 16-åringer – og ved ordinær tid sto det 0-0. Ekstraomganger med golden goal-prinsippet ble blåst i gang, og kun minutter etterpå laget Osman «Ozzy» Zulqurnain vinnermålet. Daniel Berntsen ble kåret til finalens beste spiller. Som du vil se av oversikten under lagbildet spiller Ozzy nå for Junkeren mens Daniel er blitt RBK-spiller i eliteserien.

Dette var et satsingslag i 2009, og denne gjengen vant Norway Cup. Blant de som var med ser vi Daniel Berntsen (forreste rekke til høyre), og det er spillere av hans kaliber Glimt ønsker flere av. Foto: Per-Inge Thorud Johnsen.
Foran fra venstre (sittende): Lars Ness, Ruslan Valijev, Amandus Albrigtsen, Osman Zulqurnain, Aleksander Bakkmyr, Vetle Eck Aga, Johannes Lorentzen, Hans Vilhelm Willasen, Daniel Berntsen. Bak fra venstre: Tore A Jakobsen (trener), Christoffer Mikalsen, Jørgen Andreassen, Michael Furumo, Espen Grovassbakk, Magnus Edvardsen, Teodor Hansen Sandbakk, Simon Enoksen, Bjørn Otto Willasen, Jørgen Ingebrigtsen (trener), Ronny Enoksen (oppmann). Foto: Per-Inge Thorud Johnsen.

Utviklingssjef i Bodø/Glimt Øyvind Iversen har laget denne oversikten over status for denne gjengen:

 • Vetle Eck Aga: BHK A-lag.
 • Daniel Berntsen: Glimts A-lag, nå RBK.
 • Teodor Hansen Sandbakk, Bjørn Otto Willassen, Hans Wilhelm Willassen, Magnus Edvardsen, Lars Næss, Espen Grovassbakk: alle på Bodø/Glimts 2.lag, og to av dem banker nå på A-lagsdøra.
 • Osman «Ozzy» Zulqurnain og Simon Enoksen: spiller for IK Junkeren.
 • Michael Furumo: spiller for Saltdalkameratene.
 • Ruslan Valijev: spiller i Innstranden.
 • Johannes Lorentzen: spiller i Grand.
 • Amandus Albrigtsen spiller for IK Junkerens juniorlag.
 • Alexander Bakkmyr, keeper, la opp, og det samme gjorde Jørgen Andreassen og Kristoffer Mikalsen.
Ut fra denne listen er det moro å konstatere at de fleste på finalelaget fortsatt spiller fotball, og det er jo nettopp her den aller største utfordringen ligger. Det å sørge for at talentene ikke kutter ut fotballen er nemlig ett av fotballens største problemer – ikke minst i Glimt.

Så to år etter er det kanskje grunn til å si at Glimts talentforvaltning har funket bra for denne gjengen. Andre innspill og betraktninger mottas med takk i kommentarfeltet under her.

6 kommentarer

 1. Hvor langt er Willassen unna A-lagsspill? Synes alltid det er morsomt med Lofotinger som tar steget og de herjet virkelig i finalen i 2009.

 2. Hei Børre. Jeg syntes det kan være utrolig spennende å høre om hvilke omdisponeringer Glimt ser som mulighe i løped av vinteren. Kan du ikke gjøre en sak på det?

  – Ruben har blitt brukt mye på ving i høst, tross han er vår eneste venstrebente back.
  – Viljar har vært brukt mye som indreløper i B-laget, og gjør sakene bra der.
  – Thomas J. er jo opprinnelig indreløper, men har spillt back de siste sesongene.
  – Jim virker ikke å være en utpreget Glimt ving, men alikevell en viktig spiller
  – Bjørnbak/Braathen/Nordberg, kan noen bekle backrollen eller kanskje også defensiv midtbane mon tro.

 3. Hva skal man egentlig forvente av talentarbeidet i Bodø/Glimt? I dagens A-stall er de yngste spillerne Bjørnbak, Skovgaard, Berglann, Robertsen og Nordberg, og kanskje er det Saltnes som er tenkt en plass i A-stallen i tillegg til disse. Det er altså 2 Bodø-gutter som er nye unge spillere, som er aktuell for et Adecoo-lag, men kanskje heller ikke et B/G i Tippeligaen. Det er kanskje også i overkant av hva en skal forvente.

  Resonnementet kan baseres på Bodøs og Nord-Norges andel av befolkningen og derav andel av naturlig talent. Bodø har 1% av befolkningen, Nord-Norge litt under 10%, dvs at av de 30 nye spillerne til Tippeligaen hvert år, vil det være naturlig under ellers like forhold at Nord-Norge totalt har ca 3 av disse nye, og da skal TIL ha sin andel av disse. Bodø alene vil bare ha 3 av disse nye hvert 10’ende år, eller kanskje 1 hvert tredje år. Konradsen er 23 år, Berntsen er 18, og det er kanskje slik det kan være.

  B/G forsøker å flytte «fjell» ved å investere i talentutvikling nedover i aldersgruppene, mens Molde henter inn talent over en lav sko over hele landet til 2. laget. Det er fortsatt slik i B/G at de mest vellykkede spillerinvesteringene de 20 siste årene har vært Andre Hanssen, Trond Fredrik Ludvigsen, Kristoffer Paulsen, Trond Olsen, Tom Høgli (og selvsagt de lokale Berntsen og Konradsen). Man hentet talenter der de var, og knyttet de opp mot treninger og spillerutvikling i A-lagstallen.

  Det skal brukes omlag 4 millioner årlig til talentarbeidet i B/G har det vært sagt i offentligheten. Det skal bli veldig spennende å se om det blir flere Berntsen og Konradsen som kommer oftere til Tippeligaen fra Bodø. Før Konradsen var det CBerg og såvidt Thomas Jakobsen. Det er det som er målestokken for et Tippeligalag som skal være økonomisk rasjonell.

 4. Glimt fikk allerede i år mest penger fra utviklingspotten – 392.000 kroner – pga. satsingen på spillerutvikling. Kan vel ligge an til at klubben får mer til neste sesong.

  For Glimt er det åpenbart viktig å utvikle spillere som kan ta steget opp til Tippeligaen og/eller Adeccoligaen, men i tillegg bør Bodø ha opp en klubb i 2. divisjon – som kan være en god konkurransearena for unge spillere. Dette kan jo være Glimt 2 om Glimt rykker opp, men jeg tror det vil være veldig ønskelig å ha en klubb med klare ambisjoner, som ikke kun er en utviklingsklubb. Da kan også Glimt-spillere utvikle seg videre der, gjerne på lån, og så eventuelt ta steget opp senere.

  Junkeren virker mest sannsynlig – og det virker som om Glimt og investorer tenker i de riktige banene.

  Generelt er det jo vel så viktig at det jobbes godt med spillerutvikling i nærområdet. Sjansene er jo, som Tarjei Eck Hansen nevner, relativt små for at Glimt fostrer opp så mange TL-spillere selv – Glimt er avhengig av at klubber i nærområdet (Nordland) utvikler og motiverer unge spillere i alderen 6-16 år. Det betyr at Glimts talentarbeid bør handle vel så mye om å utvikle og motivere andre klubber til godt arbeid i aldersbestemt fotball.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *