– Stå på mot Oslo, Tromsø!

Det er ikke ofte jeg sier stiller meg bak sutrete folk fra Tromsø, men jeg kan utmerket godt forstå at de er forbannet for at Norges idrettspolitiske elite nå har lyst til å arrangere vinter-OL i Oslo i 2022. Onsdag arrangerte byrådet i Oslo pressekonferanse for å fortelle at bystyret i hovedstaden skal sette i gang en søknadsprosess som de håper skal ende opp i det tredje vinter-OL i Norge.

130 millioner

Byrådet er villig til å bruke ca 130 millioner kroner på å få på plass en god søknad, og målet er at et OL skal løfte hele Oslo-regionen og dessuten etablere byen som verdens vinterhovedstad. Dette skjer drøye tre år etter at den samme idrettspolitiske eliten som nå backer opp Oslo sa nei til et OL i Tromsø i 2018 fordi den økonomiske satsingen på et så stort mesterskap ville gå ut over all idrett landet rundt.

Alle som følger denne prosessen skjønner jo det åpenbare, nemlig at Oslo og østlandsområdet omsider lyktes i sin kamp mot at mesterskapet skulle legges til Nord-Norge med alle de goder som følger med for i stedet å rette OL-pengeslangen mot hovedstaden.Og dette er én grunn til at jeg håper tromsømiljøet og dets sympatisører lykkes i å stikke kjepper i hjulene for OL-planene i Oslo.

Offentlige penger

Den viktigste grunnen er selvsagt det meningsløse i å bruke så utrolig mye offentlige penger på et idrettsarrangement. For det er nå engang et faktum at størstedelen av milliardregningen tas over statsbudsjettet. Derfor var jeg heller ingen tilhenger av planene om et Tromsø-OL i 2018. Et OL i Oslo i 2022 er en minst like dårlig idé. Så kan man spørre om det er noen vits i å kjempe mot Oslo når de åpenbart har så stor innflytelse at de får stoppet andres OL-planer for i stedet å lansere sine egne. Byrådslederen i Oslo, Høyres Stian Berger Røsland avslørte en flik av sunn fornuft da han på den nevnte pressekonferansen uttalte noe sånt som at «hele landet må være med på laget om Oslo skal arrangere OL».

Og det er vel der støtet må settes inn. Nord-Norge bør støtte Tromsø i denne saken og gi klar beskjed om at et OL i Oslo ikke har noen støtte i vår landsdel. Vi peker bare på det samme argumentet som ble brukt mot Tromsø: Bruk heller pengene på en generell opprusting av idrettsanlegg over hele landet.PS: Selv om jeg heier på tromsømiljøet i kampen mot disse planene i Oslo endrer ikke det min soleklare holdning til Tromsø IL. Satser på et oppløftende nederlag for «Gutan» mot Odd i kveld.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *