BHK på ville veier – del 1

Som oftest når vi hører og leser om overivrige og resultatorienterte trenere i barne- og ungdomsidretten er det fotball, og her i distriktet oftest Glimt, som trekkes fram.

Men forrige helg var det trenere i BHK som viste med all mulig tydelighet at for dem er det viktigere å vinne en kamp eller en turnering enn det er å tenke langsiktig og la talenter få utvikle seg.

Havørn Cup er ei flott håndballturnering som brukes av mange lag for å markere slutten på en forhåpentligvis artig og inspirerende sesong. Et lystbetont punktum før sommerferien og før man starter på nytt igjen med treninger og andre forberedelser opp mot neste sesong.

Og akkurat i denne turneringen valgte flere av BHKs trenere å ta et grep som ikke bare er omstridt, men faktisk forbudt i flere land. De kjørte «frimerke» på, eller markering av, den beste spilleren på motstanderlaget.Frimerke betyr i praksis at man nekter en spiller å være med i kampen.

Taktisk helt akseptert på høyt nivå, men altså fullstendig misforstått når vi snakker om unge talenter. Vel og merke hvis man ønsker å la talenter få utvikle seg. Det er kanskje ikke så viktig for BHK. For i en finalekamp i klassen jenter 12 (!) år ledet BHK med masse mål. Likevel kjørte BHK-trenerne frimerke på Tverlandets beste spiller. Disse trenerne er åpenbart ikke interessert i å være med på å legge forholdene til rette for at et talent skal få kamperfaring.

Enda verre: BHK som klubb har ingen uttalt politikk på området og lar disse trenerne få holde på som de vil. Dette er altså en kritikk av klubben, mer enn av trenerne.

En bagatell? Nei, absolutt ikke.

I Danmark er ikke frimerker tillatt før spillerne er 16 år. Der har man tatt konsekvensen at bruk av frimerker ikke kan kombineres med målet om å foredle talenter.

Nettopp BHK burde være den klubben av alle som var bevisst dette.

Hvor mange ganger talentet Vetle Eck Aga ble møtt med frimerke rundt omkring fra han var 10 år gammel, vet jeg ikke. Men treneren hans, Tor Arne Aga, har så godt som konsekvent unnlatt å svare med samme mynt rett og slett fordi han har innsett det åpenbare: Bruk av frimerke er destruktivt. Destruktivt ikke bare for den spilleren som markeres, men for resten av laget som ikke får trent forsvar på skikkelig vis.

Laget til Tor Arne Aga ble som kjent det beste 18-årslaget i landet.

Det er i alles interesse at den talentfulle spilleren på Tverlandets jente 12-lag får lov til å spille kamper på vanlig måte og får lov til å være god. Kanskje er det nettopp denne spilleren som om noen år er Bodøs mest kjente håndballspiller.

Når voksne folk avslører seg som korttenkte og resultatorienterte i arbeidet med 12-åringer, kan vi som står utenfor bare riste på hodet. Men en klubb med respekt for seg selv kan ikke det. BHK må rydde opp. Kanskje de kan begynne med å foreslå for håndballforbundet at det innføres de samme regler i Norge som i Danmark?

I mellomtiden kan de jo bare ty til sunn fornuft.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *