Det lukter superlag av Bodø/Glimt

Sesongen er halvveis og Glimt-spillerne tar en velfortjent ferie på toppen av tabellen. Det er på tide med en gjennomgang av tilstanden i Glimt-riket.

Sportslig. Resultatene forteller sitt tydelige språk og etterlater ingen tvil om at Glimt anno 2013 har tatt betydelige steg i riktig retning. På dette nivået må vi tilbake til 1992 for å finne tilsvarende styrke i serien.

Heller ikke i opprykkssesongen 2007 var Glimt i nærheten av et «run» som det vi har opplevd siden tapet på Jæren i april. 11 seriekamper på rad uten tap, og kun to av dem uavgjorte. Imponerende! Og det samme kan vi si om måten Glimt spiller fotball på. Det er stas å oppleve et godt og glimtstilspillende Glimt igjen. All ære til Jan Halvor Halvorsen, Aasmund Bjørkan og resten av teamet rundt A-laget. Sammen med spillerne har de virkelig løftet klubben mange hakk og Bodø/Glimt framstår nå som favoritt til å kapre en av de to øverste plassene som sikrer direkte opprykk. Dessverre gikk det ikke helt veien i cupen, der ble resultatet i år bare marginalt bedre enn i fjor.

Likevel: Sportslig sett lukter det et superlag av Glimt igjen, og den lukten liker vi.

Stallen. Gode resultater forteller også om et lag med gode spillere som lykkes. Jan Halvor har vært både dyktig og heldig med de spillerne han har hentet til Bodø (Ibba, Zarek og Dane).

Dessuten har flere av de som allerede var i klubben utviklet seg svært godt (Badou og Sané aller mest, men også Thomas Jacobsen og Jim Johansen). At kapteinen Christian Berg har unngått skader og storspilt i nesten hver eneste kamp, er også et vesentlig moment for å forklare suksessen så langt. Men likevel må stallen styrkes nå. For å starte bakfra: Glimt trenger et nytt alternativ i midtforsvaret. Unge Martin Pedersen har vært skadeplaget, og før helgen ga Tom Erik Nordberg opp håpet om å bli såpass skadefri at han kan regnes med, og forlot klubben.

En stopper må til.

Dessuten mener jeg det er rimelig åpenbart at Glimt bør se etter et backalternativ på venstresiden. Når det gjelder midtbanen har jeg tidligere skrevet at Glimt snarest må sikre seg en back up for Christian Berg. Men kanskje han finnes i Thomas Jacobsen? Ser ikke bort fra det holder selv om Glimt på litt lengre sikt må få på plass en reell utfordrer til kapteinen. På topp kan kanskje Dane Richards bli ut sesongen, og det vil vært glimrende. Både han og Glimt ønsker det, men det er opp til Burnley. Gjennom Nordlandsglimt AS har Glimt muligheter til å hente inn forsterkninger, og det må skje i dette vinduet både for å sikre selve opprykket og for å stå bedre rustet før klubben inntar høyeste nivå.

Økonomi. Glimt har vært best i økonomiklassen i norsk toppfotball en god stund nå, men jeg blir ikke overrasket om høsten blir gul også sett med økonomiøyne.

Og med det mener jeg at det kan være en fare for at klubben degraderes fra grønn til gul sone, uten at det dermed behøver være spesielt dramatisk. Årsmøtet vedtok et budsjett som skal gi ca. 500 tusen kroner i overskudd. Glimtdirektør Bjørn-Tore Hansen har hele tiden sagt at det blir tøft å klare det, og tøft har det blitt. Vi snakker altså ikke om millioner i minus slik som tilfellet er lenger nord, men om en drift som muligens har kostet noe mer enn budsjettert kombinert med det mer velkjente at inntektene ikke er på plass ennå. I skrivende stund ser det ut som om klubben styrer mot null, og det er dessverre svakere enn budsjettert og kan altså få følger for soneplasseringen selv om det neppe er fare for poengtrekk eller andre sanksjoner fra forbundet. Dette blir kjent i august/september.

Konklusjon. Det står bra til i Glimt så langt i 2013. God struktur på og rundt banen har gitt veldige gode resultater og opplevelser.

Sist gang det var såpass artig å følge med Glimt var vel i 2008-sesongen. Men da hadde klubben så mange skjeletter i skapene at de kunne forsynt samtlige spøkelseshus i Europa. Den økonomiske situasjonen nå er langt, langt mer robust og det må den forbli. Så når Glimt-leder Mads Torrissen sier at klubben er villig til å gamble for å sikre opprykk, håper jeg at gamblingen er av det edruelige slaget.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *