Ingenting er viktigere enn at klubben består

Du vinner 1.divisjon på suverent vis, og eliteserien venter allerede om noen få måneder. Entusiasmen og optimismen er selvsagt og heldigvis stor. Nå skal både spillerstall og klubb rustes for en sesong på toppnivået. Det er akkurat i denne tiden vi får svar på følgende spørsmål: Har Glimt lært noe av nær-konkursen og den økonomiske krisen for to-tre år siden? Heldigvis er det gode grunner til å svare ja på dette spørsmålet.

Om mange i og rundt klubben er villig til å ta av og det snakkes om forsterkninger i mangemillionklassen, er det nøkternheten som råder hos de som bestemmer, formann Mads Torrissen og direktør Bjørn-Tore Hansen. Slik det ser ut i skrivende stund kommer neste års budsjett til å ligge på rundt 42 millioner kroner. Det er sju millioner mer enn i år. Sju millioner mer kan høres mye ut, men det ligger økte inntekter i potten fra sentrale avtaler for en klubb i det gode selskap. Det er også grunn til å tro at Glimts generelle markedsverdi kan øke noe, og så kan man ikke kritisere klubben om de velger å budsjettere med noen få hundre flere tilskuere per kamp enn i år (snittet i år var rett under 2800).

Også sammenlignet med budsjettene i årets Tippeliga vil 42 millioner kroner fortone seg som beskjedent. Faktisk ville Glimt havnet på 14. plass om budsjettene ble lagt til grunn. I snitt var tippeligabudsjettet 2013 på ca 76 millioner kroner. Kan også ta med at sist Glimt var oppe var budsjettene 51 (2008) og 53 (2009) millioner kroner.

Mange klubbledere ville garantert latt seg forføre av en suksess-sesong som den Glimt har bak seg i år. Glimt er så heldige at de har Bjørn-Tore og Mads på plass, og dette er gutter som husker best av alle hvor desperat situasjonen var. Det er ikke uten grunn eller historie at et sentralt punkt i Glimts vedtatte måldokument at klubben ikke skal gå konkurs. Underforstått: Det er viktigere at Glimt har kontroll på økonomien enn om klubben skulle rykke ned fra Tippeligaen etter 2014-sesongen. Det kan kanskje høres defensivt ut, men det er det slett ikke.

Betyr så et budsjett på 42 millioner kroner at Glimt blir kasteball neste sesong? Nei. Med Jan Halvor Halvorsen som hovedtrener har klubben fått på plass god kompetanse i den edle kunsten å hente gode spillere uten å betale vanvittige summer. Smarte overganger hjalp klubben til et suverent seriemesterskap i 1. divisjon, og jeg er sikker på at smarte overganger kommer til å gjøre Glimt til et vanskelig lag å slå i Tippeligaen.

Men smarte overganger gir klubbledelsen en annen utfordring som jeg tipper blir et hett tema ganske snart: Skal klubben stå på den overordnede målsettingen om at 50 prosent av spillerne i stallen skal ha nordnorsk tilknytning? Holder det at de fleste er norsk? Gjør Glimt nordlendingene stolte hvis det blir færre nordlendinger på banen?

Uansett er det godt å se at klubbens ledelse ikke ønsker å ta økonomiske sjanser for å sikre kortsiktig suksess. Ingenting er viktigere enn at klubben består.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *