TIL-tabbene vi kan lære av

Tromsø IL møter Glimt på vei opp mens de går den tunge veien ned i Adeccoligaen. For oss som følger med Glimt er det absolutt grunn til å dvele litt ved det som har skjedd med idrettslaget der nord det siste året.

TIL-folkene gjorde nemlig mange tabber som vi kan lære av, og jeg har listet opp noen:

1. Ikke tro at en fantastisk sesong i fjor gjør årets sesong lettere. Ingen lag er for gode til å rykke ned uansett hvor bra det gikk året før.

2. Ikke selg de beste spillerne i troppen uten samtidig å fortelle omverdenen at dette faktisk får konsekvenser for resultatene. De sportslige ambisjonene må selvsagt justeres ned når gode spillere forsvinner, og dette må forstås av alle internt og kommuniseres ut til supportere, sponsorer og alle som følger med.

3. Ikke ansett en trener kun fordi han er lojal og følger opp selv de dårligste avgjørelsene i styret.

4. Ikke la et dårlig miljø få utvikle seg. At Sigurd Rushfeldt måtte sende et brev (!) til styret for å fortelle om vanskeligheter i samarbeidet med hovedtreneren forteller selvsagt masse. Både om ukultur, og feilvalg av trenerteam og sikkert ganske mye om TIL-helten Rushfeldt som kanskje ikke på dette tidspunktet har noe i et trenerteam på dette nivået å gjøre?

Uansett er det ledelsen som skal overvåke at ting funker og at nøkkelpersonene fungerer sammen og snakker med hverandre.

5. Ikke tro at det å sparke treneren er en god løsning. Utenfra synes det helt åpenbart at Agnar Christensen fikk ut av TIL-mannskapet det de var gode for i 2013.

Sammenlign stallen han hadde til disposisjon med den som Per Mathias Høgmo kunne bruke i fjor, og du vil se at Agnars versjon av TIL, selv før Ruben Yttergård Jensen og Ciss forsvant, var dømt til å kjempe i bunnen. Uansett trener.

6. Det er viktig med kritiske supportere – supportere som tør si i fra. Balansegangen mellom lojalitet og støtte på den ene siden, og å heve kritiske røster på den andre, er en viktig øvelse å beherske. Supporterklubber kan være viktige for klubben, men da må de ikke bare juble i gode tider, men tørre å gi kraftig lyd når klubbledelsen trår feil.

Det er slett ikke bare Agnar Christiansen som har vært i overkant lojal mot styret og ledelsen i klubben.

Når nedrykket er et faktum håper jeg TIL-miljøet ikke setter opprykk som viktigere enn å få orden i klubbens skakkjørte økonomi. Et par år på nivå to mens man jobber knallhardt for å få økonomisk kontroll og deretter handlingsrom, er åpenbart den riktige veien å gå. Akkurat denne tabben tror jeg faktisk Tromsø IL unngår.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *