Gravlegge OL? Jeg er med!

Heldigvis blir det ingen norsk søknad om å få arrangere vinter-OL i 2022.

Den helt naturlige konsekvensen av den prosessen vi har vært igjennom er at Norge ikke sender deltakere til de kommende olympiske lekene i Brasil 2016 og Sør-Korea i 2018.

Det er mange grunner til at Norges OL-søknad ikke ble noe annet enn en drøm for entusiastene, men det som synes helt klart er at udemokratiske IOCs arroganse, pengejag og gigantomani har vært utslagsgivende.

Nei til å arrangere – ja til å delta?

I debatten frem til onsdag kveld har det fra både ja og nei-siden vært hevdet med stor tyngde at IOC må gjennomgå store forandringer om organisasjonen skal bli spiselig. Og den Internasjonale Olympiske Komités status her til lands ble ikke akkurat styrket av reaksjonene fra Lausanne da Norges nei var et faktum.

Vi ønsker altså ikke å arrangere dette mesterskapet fordi eieren er uspiselig og står for verdier som ikke på noen måte samsvarer med verken idrettens eller den olympiske bevegelses opprinnelige idé. Men vi nøler ikke med å sende store deltakertropper til de Olympiske leker uansett hvor i verden arrangementene måtte foregå og uansett hvordan de arrangeres.

Henger dette på greip?

Nei, mener jeg.

Maktkåt

Norges nei til å søke om å få arrangere vinterlekene i 2022 kommer nok til å føre til noen endringer i den omstridte organisasjonen og måten både søkeprosesser og selve arrangementene gjennomføres på.

Men det vil forbause meg mye om pampeveldet i IOC foretar endringer store nok til at det virkelig monner. Til det har den relativt tilårskomne gjengen vist seg altfor maktkåt og glad i penger og privilegier.

Hvis vi virkelig hadde ønsket å fortelle IOC at nok er nok, burde vi selvsagt gitt beskjed om vår misnøye ved å holde deltakerne hjemme. Vi vet jo allerede nå at de to neste leker gjennomføres med den manualen som vi absolutt ikke ønsket å gå videre med i Norge.

For vinter-OLs del ville det selvsagt vært en skandale om en av de desidert største OL-nasjonene droppet å være med.

«Gravlegg OL»

En slik idrettspolitisk motivert boikott ville sannsynligvis ført til fortgang i en eventuell fornyelse av bevegelsen.

Jeg sier eventuell, fordi jeg er ikke så sikker på om IOC egentlig er så interessert i forandringer.

Kanskje vi skal følge forslaget til NRK Nordnytt-journalist Gunnar Grindstein jr. som rett etter at Norges nei var et faktum kom med følgende tweet:

«Gravlegg OL, legg ned IOC, skap noe nytt.»

Jeg er med!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *