Bruker «Nye Bodø» som valgkamp

Vi har nettopp fått presentert bilder og visjoner for det som kan bli en ny bydel i Bodø. Gitt at vi får flyttet flystripen blir store områder tilgjengelig for byutvikling. Nå oppfordres innbyggerne av Bodø til å engasjere seg samtidig som ordføreren og prosjektlederen kjører prosjektet fram som en valgkampsak for Høyre og FrP. Det er trist, fordi «Nye Bodø» trenger alle krefter med seg, ikke bare de som tilhører dagens posisjon eller støttespillerne i næringslivet.

Faksimile fra AN-reportasjen lørdag 31. januar.
Faksimile fra AN-reportasjen lørdag 31. januar.

For noen uker siden var formannskapet på befaring på Anlegg 96 og fikk i samme slengen en runde på flyplassen for å se på områdene. AN skulle samtidig ta det bildet du ser til høyre her, og ordføreren valgte å ta med seg noen personer fra Høyre og FrP samt administrasjonen og støttespillerne i næringslivet. De andre, inkludert posisjonskamerater fra Sp og Venstre, ble bedt om å holde seg i bussen og langt unna kamera.

Med ordføreren i front som en slags sirkusdirektør jubles det i bakgrunnen for å illustrere begeistring for Bodøs hundreårsprosjekt. Om det ble jublet blant de som satt i bussen og så på, vet jeg ikke, men det jeg vet er at det ikke er politisk uenighet om at flytting av flystripen gir Bodø fantastiske muligheter. Muligheter som kan komme til å prege byen og det som skjer her i lange, lange tider.

Uken etter dette oppslaget bruker AN-redaktør Jan-Eirik Hanssen en helside på å skryte av prosjektet og samtidig oppfordre alle 50 000 innbyggere i Bodø til å være entusiastiske. Og redaktøren har selvsagt et godt poeng: Det er veldig viktig at vi alle, uansett politisk ståsted, er med på å løfte fram dette prosjektet spesielt og byen vår mer generelt.

Men da er det naturligvis avgjørende at man ikke inviteres til å være med på noe som ser ut som valgkampen til Høyre og FrP. Som nevnt er det ingen politisk uenighet om prosjektet i store trekk. Imidlertid krever prosjektet engasjement nettopp for å få opp alle gode (og dårlige) ideer om hva dette området kan brukes til. Utviklingen av en helt ny bydel i Bodø kan ikke overlates til noen få. Vi må få opp alternative planer. Miljøaspektene, kollektivtrafikk, grønne lunger, idrettsanlegg, bomiljø – alt dette må vurderes like nøye som rammebetingelsene for næringslivet.

Entusiasme handler mye om å skape en tro på at folks engasjement kan gjøre en forskjell. Du må ikke inviteres til å mene noe om noe som allerede er avgjort. Ditt engasjement må heller ikke brukes som en del av en valgkamp for et par partier som ellers i periodene bryr seg fint lite om hva folk synes.

Mitt råd til Ole Henrik Hjartøy og prosjektlederen, tidligere politisk rådgiver for ordføreren, Daniel Bjarmann-Simonsen, er at de snarest frikobler «Nye Bodø» fra valgkampen 2015 sånn at vi andre kan koble oss på.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *