Så du lar 12-åringen din spille GTA V?

Hva er det som gjør at normalt oppegående voksne synes det er helt greit ut unger helt ned i 10-12-årsalderen spiller Grand Theft Auto V?

Nylig ble GTA V lansert også for PCer. (Korrigering: Lanseres ikke før i mars.) Men dette har vært en fantastisk konsollspill-suksess helt siden lanseringen i september 2013. I Norge, og i mange andre land, har spillet fått aldersgrense 18 år på grunn av voldelig innhold, svært voldelig.

Men likevel lar mange foreldre dataspill-ivrige unger (det er flest gutter som spiller GTA V, men det blir stadig flere jenter) få holde på i timesvis.

Kanskje er det uvitenhet (vet lite om spillet) eller latskap (gidder ikke sette seg inn i hva dette handler om), ikke vet jeg. Men det provoserer meg at foreldre svikter sin jobb som foreldre ved å la unge holde på med GTA V.

Når poden kommer hjem og forteller at «alle i klassen spiller GTA V» og presser hardt på for å få kjøpe spillet selv, er det kanskje mest bekvemt for husfreden at han/hun får lov. At du i tillegg får «barnevakt» i form av et dataspill som engasjerer, er jo muligens regnet som en bonus.

Men igjen: Dette er å svikte jobben som foreldre/foresatt. Det finnes nemlig ikke noe forsvar for å lage sine egne aldersgrenser med mindre man da bruker god tid til å sette seg inn i spillet selv.

Og da tipper jeg – i GTA Vs tilfelle – at svaret på ungens forespørsel blir et helt klart nei.

Jeg fikk også nettopp høre en historie om en annen effekt av at noen lar 12-åringen spille GTA, mens andre har satt ned foten. En bodøgutt UTEN lov til å spille dette spillet, ønsket å besøke en kamerat en lørdag, men fikk følgende svar:

– Du får ikke komme på besøk til meg for da får ikke jeg spille GTA.

Vi har en god nettside for oss foreldre som sliter litt med å henge med i spill/internett-verden, og det er barnevakten.no.

Der kan du lese denne artikkelen om GTA V: – Ikke la unger spille dette

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *