FIFA-sjokket: Bråstopp for spleiselag som Nordlandsglimt

Foto: http://www.fcbarcelona.com/

5. januar fikk klubbene beskjed fra FIFA via Norges Fotballforbund: Det er ikke lenger tillatt med tredjeparts eierskap i spillere. Og dette gjelder fra 1. januar. Dermed blir det bråstopp for spleiselag som Nordlandsglimt.

Glimt-leder Mads Torrisen synes det er synd at FIFA har innført de nye reglene, som kommer som en direkte konsekvens av den såkalte «Neymar-saken».

– I Skandinavia, med ambisiøse fotballklubber i mange små byer med mindre bedrifter, har vi vært nødt til å tenke utradisjonelt for å kunne hente spillere og finansiere driften. Etter at de nye reglene kom, blir dette vanskeligere, og det er synd fordi denne modellen har funger veldig bra for oss og for flere andre klubber, sier Torrisen.

«Vetoordning» som kompromiss?

Glimt, sammen med NFF og blant annet svenske klubber, jobber nå hardt for å se om det er mulig å få FIFA til vurdere en «vetoordning» hvor klubben har siste ord og er forhandlingspart i alle kjøp/salg – en ordning som allerede er etablert i Norge og som kan fungere som et kompromiss slik at spleiselagene kan fortsette.

– Må Glimt kjøpe tilbake spillerrettighetene fra Nordlandsglimt?

– Det er ett alternativ. Det andre er at kontraktene løper ut i Nordlandsglimt. Forbudet har ikke tilbakevirkende kraft, sier Glimt-lederen.

Nordlandsglimt AS ble etablert i februar 2011 som et direkte resultat av de store økonomiske problemene Bodø/Glimt var kommet opp i. Selskapet kjøpte alle spillerne fra Glimt som dermed fikk inn mange millioner kroner, penger som rett og slett berget klubben fra konkurs og som ble den viktigste byggesteinen til det som nå ser ut til å være en bunnsolid bedrift.

Emisjon i høst

Nordlandsglimt AS har fått inn penger fra svært Glimt-vennlige bedrifter og personer som åpenbart har prioritert klubbens interesser foran å forsøke å tjene penger på investeringene. Så sent som i høst ble det gjennomført en emisjon som ga 2,45 millioner kroner. De som deltok i emisjonen har også tidligere bidratt betydelig, både direkte til Glimt og indirekte gjennom Nordlandsglimt:

  • Gunvald Johansen Bygg AS
  • Geir Bjarne Hansen Holding AS
  • Nordasfalt AS
  • Eidissen Consult AS
  • Salten Aqua AS
  • Jarle Bergheim
  • T Kolstad Eiendom AS
  • Salten Invest AS
  • Acrylicon Nord Norge AS

Dessuten gikk også FK Bodø/Glimt inn med penger også i denne runden, klubben har vært aksjonær i Nordlandsglimt hele veien.

Men nå spørs det altså hva de nye reglene vil innebære. Mye tyder på at Nordlandsglimt AS ikke lenger kan bidra selv om det åpenbart hadde vært det beste for FK Bodø/Glimt.

– Vi vurderer dette grundig nå. Kanskje må vi blåse liv i den gamle 22-gruppen igjen? Glimt er avhengig av den energien og det trøkket våre beste støttespillere har gitt oss gjennom mange år, sier Torrisen.

1 kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *