De sa de ikke skulle øke eiendomsskatten. Du vil ikke tro hva som egentlig skjedde.

Ordfører Ole Henrik Hjartøy og Varaordfører Allan Ellingsen klarte ikke la være å øke eiendomsskatten.
Ordfører Ole Henrik Hjartøy og Varaordfører Allan Ellingsen klarte ikke la være å øke eiendomsskatten.

Da de overtok makten i Bodø lovte de dyrt og hellig at eiendomsskatten ikke skulle røres. Ikke desto mindre tar Høyre/FrP-styrte Bodø kommune inn over 22 millioner kroner mer i eiendomsskatt hvert år enn før.

 

Jeg synes eiendomsskatt er en helt grei måte å finansiere kommunale tjenester på. Det som ikke er greit er når våre politiske ledere påstår at de IKKE øker eiendomsskatten når det er nøyaktig det de gjør.

I Nyholmenerklæringen, selve «grunnloven» for det samarbeidet som i dag har politisk makt i Bodø kommune, står det å lese om eiendomsskatt:

Partene er inneforstått med at dagens kommuneøkonomi er avhengig av disse inntektene, og at det på kort sikt synes vanskelig å gjøre seg uavhengig av disse. Partene er også enig om at en hver form for økning fra dagens nivå eller utvidelse av utskrivningsområde er uaktuelt.

Altså: En hver form for økning fra dagens (10. oktober 2011) nivå er uaktuelt. En hver form uaktuelt.

I forbindelse med budsjettbehandlingen for 2015-2018 økte Ole Henrik Hjartøy, Allan Ellingsen og de andre i posisjonen eiendomsskatten med over 90 millioner kroner fordelt på fire år. Dette gjorde de uten å øke selve satsen for eiendomsskatten, som fortsatt står på 3,9 promille, men gjennom å justere opp verdien av bodøinnbyggernes eiendommer. Dette KAN en kommune gjøre rent teknisk hvert 10. år. Men MÅ ikke. Valget om å øke verdien på eiendommene, og dermed eiendomsskatten, var utelukkende politikernes ansvar.

Ikke nok med det: samtidig vedtok de også å utvide de geografiske grensene for hvem som skal betale eiendomsskatt. Dette er også noe de KAN gjøre. Men MÅ ikke. Valget om å utvide området var utelukkende politikernes.

Dette synes jeg både ordfører og varaordfører bare skulle ha innrømmet selv om det forståelig nok smerter en del å måtte møte sine velgere og fortelle dem at et viktig løfte dessverre ikke lot seg innfri.

Lenke til Avisa Nordland: Her kan du lese mer om Nyholmenerklæringen og laste den ned i sin helhet.

Ordfører Ole Henrik Hjartøy og Varaordfører Allan Ellingsen klarte ikke la være å øke eiendomsskatten.
Ordfører Ole Henrik Hjartøy og Varaordfører Allan Ellingsen klarte ikke la være å øke eiendomsskatten.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *