Korrupsjon i Bodø: Kanskje dette er en slik sak?

Det var ikke hvem som helst som fikk leie og utvikle denne tomta, må vite.
Det var ikke hvem som helst som fikk leie og utvikle denne tomta, må vite.

Morten Strøksnes sin kommentar «Fra flystøy til stormende jubel» har fått stor oppmerksomhet i Bodø. Ikke minst fordi Strøksnes skriver om noe veldig mange i Bodø snakker om, nemlig ryktene som går om korrupsjon her i byen. La meg få fortelle om en sak som helt åpenbart har fått mange til å tro at det lønner seg virkelig å være en av gutta i Bodø.

Kommentaren til Morten Strøksnes var befriende lesning på mange måter. Han viser at han er godt informert om forhold i Bodø, og treffer flere spikre på hodet. Avsnittet som innledes med «Bodø har også lenge hatt rykte på seg for å være en ganske korrupt by.» har naturligvis fått størst oppmerksomhet, og selv om jeg vet at dette er riktig observert, savner kommentaren eksempel på noe som kan bekrefte ryktet.

Strøksnes velger å vise til saken om hvilken driftsmodell Stormen skal ha, det faktum at styret i Stormen ignorerte bystyrevedtak og valgte en annen modell enn hva som var bestemt av våre øverste folkevagte. Det er ikke lett å se at dette er korrupsjon, og som sådan fungerer eksempelet dårlig.

Men det fungerer glimrende som et eksempel på at vi i Bodø har folk i ledende posisjoner som bare tar seg til rette og blåser i hva som måtte være bestemt av en demokratisk valgt ledelse.  Det er selvsagt svært alvorlig, og vi kan jo bare forestille oss hvordan en slik kultur fungerer i andre og ikke fullt så åpne sammenhenger. Vi gjør som vi vil, og vi slipper unna med det. Hele tiden.

24. oktober 2008 skrev jeg en kommentar i nettavisen ab24 under tittelen «Denne saken lukter vondt». Selv i dag, sju år senere, hviler det en korrupsjonslignende stank over det som skjedde med tomta hvor det gamle havnelageret lå og hvor vi i dag ser Scandic Hotel Havet.

Det politikerne i Bodø gjorde i denne saken var å gi en gjeng næringsdrivende anledning til å utvikle denne tomta uten at andre ble invitert med i en konkurranse. Dette kan i sin tur ha ført til at Bodø Havn, altså Bodø kommune, får dårligere betalt for tomten og at andre eventuelt bedre prosjekter aldri ble vurdert.

12. februar 2009 vedtok bystyret i Bodø, mot daværende rådmann Svein Blix sitt soleklare råd, å leie ut denne tomta noe som fikk meg til å skrive kommentaren «I dag avsløres bystyret» med ingresspoenget «For politikerne er det viktigere å beskytte hverandre og gi fordeler til hverandre enn å sikre fellesskapets verdier.»

Jeg kan selvsagt ikke bevise at dette er korrupsjon, men denne saken ligner skremmende mye på akkurat det.

Hvordan reagerte mediekommentatorene i Bodø på Strøksnes sin kommentar? Ikke uventet hopper både Rune Nilsen i Bodø Nu og Anne Grenersen i AN rett i strupen på ham. I Bodø er det jo som kjent blitt viktigere at vi framsnakker hverandre enn at vi er ærlige og realistiske, og da må det ikke komme noen utenfra og forstyrre idyllen.

Så gi meg en kommentar om Bodø signert Morten Strøksnes hver uke i stedet for «klapp på skuldra»-journalistikken i bodøavisene.

Det var ikke hvem som helst som fikk leie og utvikle denne tomta, må vite.
Det var ikke hvem som helst som fikk leie og utvikle denne tomta, må vite.

1 kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *