Er det slik vi vil ha det, Bodø?

Foto: Per-Inge Johnsen.
Foto: Per-Inge Johnsen.

– Hvor var du da Morten Strøksnes ga Bodø en leksjon i kunsten å kritisere maktpersoner i byen?

Onsdag 19. august 2015, sånn litt over klokka 9 på morgenen, publiserte Avisa Nordland et leserinnlegg signert Morten Strøksnes. Jeg tror vi godt kan komme til å snakke om en periode før, og en etter denne publiseringen.

Dette innlegget var intet mindre enn et brilliant svar på kritikken Strøksnes hadde mottatt etter at han i en tidligere kommentar hadde tillatt seg å være kritisk til forhold i byen vår og dessuten konstatert det faktum at Bodø lenge har hatt rykte på seg for å være en ganske korrupt by.

Jeg vil tro det ikke er mange som ennå ikke har lest dette lange, men svært interessante innlegget som altså AN prisverdig nok publiserte først. Flere navngitte personer får så hatten passer, og kritikken er ikke minst besk i retning bodøs aviser. Spesielt hard er den mot Bodø Nu som Strøksnes mener ikke fortjener lesernes tillit og som bør skifte navn til Bodø Nuvel.

Et fantastisk innlegg, rett og slett, og mens de angrepne kjendiser i byens kultur- og mediaverden sikkert jobber på spreng med hvordan de skal svare for seg, kan det være riktig å dvele litt ved to setninger fra Strøksnes:

Ta en nærmere kikk på typene og miljøene som styrer byen på vegne av dere.

Og:

Er det virkelig slik dere vil ha det, Bodø?

Jeg tror vi må ta inn over oss at vi ikke kan overlate til media å være kritisk til typene og miljøene som styrer byen på vegne av oss. Vi er alle sammen nødt til å være våkne, følge med og stille spørsmål. Vi må ikke bare godta at tvilsomme ting skjer, men heller snakke høyt om det og diskutere det vi reagerer på med andre, gjerne på Facebook. Media i Bodø gjør noe bra, men har kanskje lett for å vende det døve øret til når det kommer til å sjekke ut saker og forhold som involverer forretningsforbindelser og byens elite, vel vitende om at dette KAN skape problemer for dem (altså media) lenger ned i veien. Og dette gjelder selvsagt ikke bare Stormen eller kulturlivet, men alle miljøer hvor det er sterke ledere eller sterke klikker som styrer det meste.

Vi må, som Morten Strøksnes gjør, tørre å spørre: Er det virkelig slik vi vil ha det?

Noe av det mest alvorlige med denne ellers så forfriskende debatten som Strøksnes satte i gang, er at det kommer en person utenfra og røsker opp i tvilsomme forhold i byen.

Alle trenger kanskje et spark bak for å komme i gang, men her ble det innledende sparket møtt med en forsvarsmekanisme som gir i alle fall meg en vond smak i munnen.

Men akkurat nå venter jeg først og fremst på de neste vendingene i dette ordskiftet. Herlig!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *