– Kem e han dærre Morten Strøksnes?

Portrett Morten Strøksnes.
Morten Strøksnes.

– Min eneste agenda har uansett vært å – på oppfordring – belyse noen kritikkverdige forhold. Det er det journalister kan og bør gjøre. Folk har krav på respekt, og å bli ledet av folk med integritet. Les mer om «han dærre Morten Strøksnes» her.

På kort tid har Morten Strøksnes fått fart i en debatt om Bodø generelt og kulturhuset spesielt som vi ikke har sett maken til siden byen var så heldig å ha to dagsaviser. Mange hadde aldri hørt navnet Morten Strøksnes før han klinket til med det som vel må være tidenes leserinnlegg i AN onsdag 9. august.

Så hvem er egentlig Morten Andreas Strøksnes?

Wikipedia kan vi lese  at han er født i 1965 i Kirkenes, er idéhistoriker, journalist, fotograf og forfatter. Han har skrevet syv-åtte litterære reportasjebøker og ellers bidratt i en rekke andre bokutgivelser.

Han har en fast spalte i flere aviser. Men de siste ukene er det altså Bodø det handler om, og hvorfor Bodø?

– Det begynte, som mange vet, med at jeg skrev om Bodø i min faste spalte for BT, Adressa og Nordlys. Ellrs i artikkelen skrøt jeg mye av byen, og beskrev den positive utviklingen. Jeg skrev også om bråket rundt Stormen, rett og slett fordi det var aktuelt. Det ble voldsomt oppstuss rundt én setning. «Bodø har lenge hatt ord på seg for å være en ganske korrupt by». Mange, også journalister som burde vite bedre, nektet for at dette kunne ha noen rot i virkeligheten, og de forlangte eksempler. Så fikk de det.

– Har du en agenda her som ikke er kjent?

– Min eneste agenda har uansett vært å – på oppfordring – belyse noen kritikkverdige forhold. Det er det journalister kan og bør gjøre. Folk har krav på respekt, og å bli ledet av folk med integritet. De har krav på å vite nøyaktig hva pengene deres går til. Om noen tror at jeg har en skjult agenda fordi jeg har påvist andres skjulte agenda, sier kanskje litt om Bodø. I mange små byer er det slik at de eneste gangene det blir bråk, er når det oppstår interne maktkamper. Da angriper folk hverandre med skjulte agendaer. Jeg har ingen.

– Hvorfor er det akkurat Stormen og ledelsen der du skriver om?

– Mange av mine kritikere misforsto min første spaltetekst, enten med vilje eller fordi de virkelig gjorde det. De trodde jeg hadde skrevet at Stormen, og det som hadde foregått der, var korrupsjon. Det var faktisk ikke det jeg skrev. Men siden de trodde det, jobbet jeg meg inn der. Og det var ikke vanskelig å finne ting som skurret.

– Vet du om andre forhold i Bodø som du like gjerne kunne ha tatt for deg? Hvis ja: Kan du antyde hva det handler om?

– Eiendomsmiljøet, og et par andre institusjoner i byen, som jeg er blitt tipset om, med konkrete ting. Nå har det også haglet med tips i flere dager, og det er etter mitt syn mye der som må sees nærmere på, om ikke av meg, for jeg jobber ikke som journalist i Bodø.

– Hva du denne debattstormen kan føre til?

– Nå går ikke jeg rundt og tror jeg har all verdens betydning, men i beste fall: At de som har makt passer litt bedre på hva de foretar seg. At kameraderi og diverse skyggefulle prosesser blir røsket opp i. Og at pressen blir litt mer pågående overfor de i byen som har mest makt. Til nå har det vært et mønster at når kritikkverdige forhold avdekkes, så blåser det fort over, uten at det får konsekvenser. Alt fortsetter som før. Dette gjør at noen strekker strikken stadig lengre. Det oppstår en ukultur.

– Er du redd for at de du har angrepet hardest, Bodø Nu-sjefen Geir Are Jensen for eksempel,  plutselig kommer med ett eller annet mot deg og din person?

– Nei, det frykter jeg ikke. Jeg har ingenting å skjule, ingen hemmelig agenda eller interesser. Jeg er en frilanser som har skrevet et lesebrev på fritiden, uten å engang få en krone betalt av noen, selvsagt. Om noen skulle ønske å ta meg personlig, tar jeg det når det kommer. Jeg kan forsvare meg. Folk flest har gode moralske antenner, og vil gjennomskue slikt som avledningsmanøvre for få fokuset bort fra stedet noen absolutt ikke å ha det, altså på sine egne aktiviteter.

– Har du planer om å besøke Bodø i nærmeste framtid? Hvis ja: Skal du besøke Stormen?

– Håper ikke det blir lenge til, og selvfølgelig skal jeg på Stormen. Det er mitt stamsted i byen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *