NRK Nordland + AN = dårlig journalistikk?

Gutta diskuterer gutteklubben. Fra venstre: Mads Torrissen, Benn Eidissen, Bjarne Brandahl (NRK Nordland), Stein Sneve (AN) og Freddy Toresen (AN). Foto: Skjermdump NRK.

Hvilke følger for journalistikken i Bodø og Nordland får det når to redaksjoner, som burde ha konkurrert, samarbeider og intervjuer hverandre?

Torsdag formiddag gjennomførte NRK Nordland en debattsending som skulle ta for seg hva som har skjedd i Bodø/Glimt de siste dagene. Bakgrunnen tør være velkjent – det har vært masse støy og spetakkel utløst av Benn Eidissen og valgkomiteens ønske om å få fjernet styreleder Mads Torrissen i ekspressfart.

For å diskutere dette hadde NRK Nordland invitert ikke mindre enn to journalister fra samarbeidspartneren AN. Men det var ikke de to eller Avisa Nordland som var først ute med at Torrissens dager som styreleder i Glimt var talte. Det var nemlig Bodø Nu som kunne komme med denne nyheten først. AN måtte sitere den vesle konkurrenten i timevis før de selv kunne presentere noe konkret i saken. Men Bodø Nu var ikke engang invitert til å delta i debatten.

Da må vi jo spørre: Er det AN som bestemmer hvem NRK Nordland skal ha i studio? Er samarbeidet mellom disse to redaksjonene blitt så tett at NRK Nordland hjelper AN med å holde en konkurrent utenfor?

Når NRK Nordland først hadde besøk av to representanter for AN kunne de jo spurt litt om hvordan det er å jobbe journalistisk med Glimt så lenge AN er en stor sponsor av klubben. Hva innebærer et slikt engasjement og en slik kobling av utfordringer og fordeler?

Man kunne også diskutert hvor langt en sponsor skal gå inn i valgkomiteens arbeid på bakgrunn av sjefredaktør Jan-Eirik Hanssens kommentar på an.no hvor han ga klar beskjed om at forslaget på Oddleif Olavsen ikke var godt nok.

Jeg skjønner selvsagt at samarbeid mediene imellom om kåring av «Årets nordlending» og spleising på kostbare meningsmålinger er fornuftig. Men når NRK Nordland bruker lisenspenger på å fremheve en enkelt mediebedrift, som i denne konkrete saken burde vært nr. 2 på listen over hvem som skal være med i en debatt, synes jeg ikke lenger samarbeidet er like uproblematisk.

At NRK Nordland heller ikke makter å være kritisk når samarbeidspartneren blir en aktør i en konkret sak, gjør ikke dette bedre, tvert om.

Bør lisensfinansierte NRK Nordland ha så sterke bindinger til ett mediehus i fylket? Og fører dette til dårligere journalistikk? Mine svar er henholdsvis nei og ja.

PS: Benn Eidissen var så sur på Bodø Nu da de «blåste» saken om sparkingen av Mads at han ga AN all info først derfra og ut prosessen. Men det var vel ikke Eidissen som fikk bestemme hvem NRK Nordland skulle ha i studio?

Gutta diskuterer gutteklubben. Fra venstre: Mads Torrissen, Benn Eidissen, Bjarne Brandahl (NRK Nordland), Stein Sneve (AN) og Freddy Toresen (AN). Foto: Skjermdump NRK.
Gutta diskuterer gutteklubben. Fra venstre: Mads Torrissen, Benn Eidissen, Bjarne Brandahl (NRK Nordland), Stein Sneve (AN) og Freddy Toresen (AN). Foto: Skjermdump NRK.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *