Bodø + Steigen = sant? Nei, jeg vet nå ikke helt

– Skal vi slå oss sammen? er spørsmålet som stilles i en brosjyre som i disse dager deles ut til alle husstandene i Bodø og Steigen. Hensikten med det fargerike informasjonsskrivet er å informere innbyggerne i de to kommunene om hvorfor det kan være smart å la Steigen og Bodø bli til én kommune. Personlig er jeg veldig skeptisk, og skepsisen ble ikke mindre etter at jeg leste denne brosjyren.

Folket i Steigen skal si sin mening (for andre gang. Første gang sa de nei, men det synes ikke politikerne var så viktig.) i en folkeavstemming som gjennomføres 16. januar. Folket i Bodø får ikke si sin mening om dette på samme måte, men er prisgitt hva det politiske flertallet i Bystyret finner på. Og der er det nok flertall for sammenslåing.

Svadagenerator

Det er kanskje derfor at når det listes opp hva en sammenslåing betyr for Steigen, hagler det med konkrete kulepunkter og løfter, mens bolken med hva dette betyr for Bodø er som hentet ut av svadageneratoren til Jan Tore Sanner eller hans ivrige sammenslåingsvenner i for eksempel Nordlys. Ingen tvil om at Sanner & co har kommet et stykke når de får Bodø kommunes ledelse til å skrive noe som dette om hva sammenslåingen betyr for oss i vår kommune:

– Et godt fungerende samfunn er avhengig av et godt samspill mellom by og land, og for Bodøs del vil en sammenslåing med Steigen først og fremst handle om enda flere muligheter for alle til å møte de utfordringene vi ser ligger foran oss.

Det som faktisk HADDE vært interessant å vite er hva en slik sammenslåing kan bety kommuneøkonomisk. Steigen kommune sliter alvorlig og har ikke en godkjent plan for hvordan de skal komme seg ut av Robek-lista. Mulig dette ikke betyr noe som helst, men jeg vet ikke.

Steigen står sterkt?

Bjarne Jensen er professor ved Høgskolen i Hedmark, og han besøkte Steigen i forrige uke. Han la for dagen en ikke ubetydelig optimisme for Steigens framtid. – Steigen er rik nok på ressurser til å kunne klare seg på egen hånd i framtiden selv om de nærmeste årene vil bli harde, hevdet han ifølge AN.

Jensen benyttet også anledningen til å kåre Bodø/Steigen kommune til landets merkeligste sammenslåingsalternativet han har vært vitne til i Norge.

I utgangspunktet har jeg mye større sans for at kommuner (og fylkeskommuner) finner gode måter å samarbeide på enn å tvangsgjennomføre sammenslåinger. Små kommuner kan utmerket godt bestå, men de må helt sikkert være villige til å kjøpe tjenester av større nabokommuner for å sikre kvalitet. Den diskusjonen synes jeg er langt mer interessant enn det evinnelige maset om at kommuner bare MÅ slå seg sammen.

Som i tilfellet Bodø/Steigen er det lite substans og mye svada i begrunnelsene for sammenslåing.

Dette betyr en sammenslåing for innbyggerne i Steigen kommune.
Dette betyr en sammenslåing for innbyggerne i Steigen kommune.
Dette betyr en sammenslåing for innbyggerne i Bodø kommune.
Dette betyr en sammenslåing for innbyggerne i Bodø kommune.

PS: Her kan du laste ned «Skal vi slå oss sammen?»-brosjyren.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *