Er Bodø under angrep?

I løpet av denne fredagen har bodøavisene blitt brukt som talerør for en sur PBL-direktør og latt både han og opposisjonspolitikerne få lov til å tegne et bilde av Bodø som en by under angrep, en  katastroferammet by.

Det som virkelig er kritisk med det som nå er blitt PBL-saken i Bodø, er det utidige presset mot byens politikere og et legitimt vedtak gjort i byens øverste organ.

Poenget er som følger: Bystyret vedtok at kommunen fremover kun tillater at nye barnehager skal drives ideelt og ikke av aktører som er ute etter å tjene penger på kommunale tilskudd til barnehager kombinert med foreldrebetalinger for denne tjenesten. Dette vedtaket er det selvsagt mulig å være uenig i.

Men PBL-direktør Arild Olsen nøyer seg ikke med å være uenig. Han er såret og vonbråten fordi han tolker vedtaket dithen at private barnehager ikke er ønsket i Bodø. Det er ikke sant. Det er nye kommersielle barnehager kommunen ikke lenger ønsker å støtte. Ideelle organisasjoner og private som ønsker å starte en barnehage uten at målet er å tjene penger, er velkomne. Dette er også potensielle medlemsbedrifter i PBL, men åpenbart ikke spesielt viktige medlemmer for Arild Olsen.

I et nærmest tåredryppende intervju med Bodø Nu går Arild Olsen så langt som å si at han er blitt utsatt for et svik av flertallet blant Bodøs folkevalgte. Og på bakgrunn av dette vedtaket kommer PBL til å droppe å legge 50-100 nye arbeidsplasser til Bodø.

Som for liksom å tydeliggjøre at byen vår nå er under angrep, kommer Rune Nilsen på banen med en kommentar som ikke kunne vært mer kritisk om dette handlet om 5000 arbeidsplasser. Nilsen høvler over Rødt, som han mener er selve Satan i denne saken, før han tenker seg litt om og legger skylda på velgerne.

Et par timer senere re-lanserer Geir Are Jensen seg selv som politisk journalist i samme avis, og det gjør han ved å lage en slags enquete med borgerlige lokalpolitikere som alle som én fråder over dette skamløse vedtaket, et vedtak som helt sikkert kommer til å legge vår stolte by i ruiner. Geir Are Jensen unnlater for øvrig å gjøre leserne oppmerksom på at han jobbet for mange av de samme folkene som han intervjuer da han var en del av Bodø Høyres valgkamp i 2015.

Så kobler Bodø Næringsforum seg på saken i AN, og direktør Mariann Meby konstaterer at vedtaket om ikke å gi tilskudd til kommersielle barnehager ikke skulle vært gjort. Og det er jo helt greit. Men Meby går lenger: Hun mener at siden PBL er sur og ikke vil leke mer med Bodø kommune så må vedtaket gjøres om.

Er det sånn vi vil ha det, at bedriftsledere og topper som møter politisk motstand får med seg en ukritisk heiagjeng i form av lokale journalister?

Arild Olsen er åpenbart vant til å få det som han vil. Men han må finne seg i at det er mange som ikke liker at det startes opp barnehager med hovedformål å tjene penger samtidig som man vet at mange barnehager organisert i PBL IKKE har et kommersielt formål.

For opposisjonspolitikerne er dette en flott sak å kaste seg på, og det skjønner jeg godt. Men når de begynner å kritisere posisjonen for at de gjør ideologisk funderte vedtak, ja da mister jeg i alle fall jeg respekten.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *