Kanskje vi skal forske litt i Bodø?

Barnefotball, illustrasjonsbilde fra 2013. Foto: Per-Inge Johnsen.
Barnefotball, illustrasjonsbilde fra 2013. Foto: Per-Inge Johnsen.

Barne- og ungdomsfotballdebatten har pågått en stund i Bodø nå. På bakgrunn av noen kritiske spørsmål til Bodø/Glimt om hvordan de praktiserer topping/seleksjon i stadig yngre aldersgrupper, har mange kastet seg på og gitt sine mer eller mindre velbegrunnede bidrag i diskusjonen.

Her er mye synsing og mange anekdoter, selvopplevde erfaringer brukes gjerne som argument for det ene eller det andre.

Selv kommer jeg blant annet med en påstand om at det må være bedre å sette inn gode trenerressurser på så mange unge fotballspillere som mulig enn kun å gi noen få utvalgte det beste tilbudet.

Jeg har også påstått at denne selekteringen i Glimt sannsynligvis får følger for hvordan klubben oppleves av de involverte senere og at mange vrakinger har påført Glimt omdømmemessige problemer.

Problemet med mine påstander som med mange andres, er at det finnes dårlig med forskning på feltet. Vi VET for lite.

Jeg har lest Stig Arve Sæters «De norske fotballtalentene», en bok som oppsummerer funnene fra et prosjekt hvor forskere har fulgt de mest talentfulle spillerne i ett årskull i 10 år.

Her er det noe å hente, boka anbefales absolutt.

Men det som jeg savner er forskning på hva seleksjon gjør med de som blir valgt vekk, vraket?

Videre: Hvordan fungerer selektering i mindre folkerike deler av fotballverdenen som vår? Hva gjør selekteringen med folks forhold til fotballen på sikt? Kan en klubb som ikke driver med selektering få fram like mange/få toppspillere som en klubb hvor det selekteres tøft? Bare for å ha nevnt noen spørsmål.

Bodø er en universitetsby med sterke forskningsmiljøer. Kunne vi fått til et forskningsprosjekt med utgangspunkt i vårt distrikt? Kanskje kunne Bodø/Glimt, idrettskretsen, fotballkretsen, Nordlandsforskning, Nord Universitet og andre relevante partnere gått sammen om å få finansiert et prosjekt som tar for seg disse problemstillingene?

Det ville så definitivt løftet kunnskapsnivået, men viktigst: helt sikkert gitt oss noen gode svar på og innspill til hvordan vi bør tenke barne- og ungdomsidrett her til lands.


Jeg har tidligere skrevet mye om topping og barne/ungdomsfotball – her er lenke til noen av artiklene:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *