«Ny by, ny eiendomsskatt»

Avslag på grått papir.

Det er ett ord som aller best beskriver den nye eiendomsskatten vi i Bodø fikk presentert for ganske nøyaktig ett år siden: Urettferdig. Derfor kommer denne skatten til å ri dagens politiske posisjon som en mare helt fram til valget høsten 2019.

Eiendomsskattens merkelige utslag er beskrevet i flere avisartikler, spesielt i Bodø Nu, som har gjort og gjør et meget godt journalistisk arbeid i denne saken.

Mitt hovedpoeng er at den såkalte sakkyndige nemda, tre politikere som sitter i bystyret, har laget et system som er blodig urettferdig: En som har en bolig verdt 5 millioner kroner i markedet kan få mye mindre eiendomsskatt enn en annen som eier en bolig med nøyaktig samme markedsverdi. Uansett hvordan du snur og vender på dette, og skjuler deg bak ord som sjablong, og ytre/indre faktorer så kommer du ikke unna det faktum at dette er urettferdighet satt i system.

Betaler gjerne eiendomsskatt

Derfor er debatten om eiendomsskatt i Bodø viktig. Vi er rett og slett nødt til å få en ny eiendomsskatt. Vi kan ikke ha et urettferdig system.

Fra mitt ståsted er det nettopp det urettferdige som opprører meg, slett ikke det at vi i Bodø skal betale eiendomsskatt. Jeg betaler gjerne eiendomsskatt fordi jeg ser disse pengene brukes til gode prosjekter som gjør Bodø til en enda bedre by å bo i.

Dersom du konfronterer en lokalpolitiker i Bodø med eiendomsskatten får du ofte høre at det er loven om skatten det er noe galt med, og at våre politikere ikke kan gjøre noe med saken. Det er i beste fall en dårlig unnskyldning og i verste fall reinspikka feighet. For det er ingenting i loven som bestemmer at en bolig bygd i 2009 skal ha lavere eiendomsskatt enn en bolig bygd i 2011. Dette er noe som er bestemt lokalt, og det er et politisk valg. Dessverre hårreisende dumt, men like fullt gjort lokalt av våre egne folkevalgte.

Alle vil bruke eiendomsskatt

Like urettferdig som hvordan eiendomsskatten slår ut for oss som bor i byen, er det å gi dagens politiske ledelse skylda for den alene. Også Høyre og FrP, de to fremste opposisjonspartiene, har en politikk for byen som er helt avhengig av eiendomsskatt. Derfor blir det flaut når sentrale folk i disse partiene prøver å slå politisk mynt på eiendomsskatten.

Men det partiet, eller de partiene, som klarer å rydde opp i de urettferdige effektene av Bodøs eiendomsskatt kommer til å gjøre det veldig godt ved neste valg. «Ny by, ny eiendomsskatt» vil være et svært salgbart slogan i Bodø 2019, det er jeg overbevist om. Dersom man da ikke klarer å rette opp dette før det blir valgkamp.

Derfor skjønner jeg rett og slett ikke hvorfor det er så stille om denne saken i det politiske Bodø.

Avslag på grått papir.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *