Nå blir det gul sone på Glimt. Ikke rart de håper på 10 mill. fra Hayes.

God stemning. Foto: glimt.no.

Bodø/Glimt leverer i disse dager inn halvårsregnskapet for 2018 med prognosene for resten av året. For første gang på mange år kommer dette til å føre klubben ned fra grønn til gul sone når NFF presenterer Klubblisens 2018. Dette må vi ha i bakhodet når man ser en klubbledelse som tviholder på håpet om at det skal komme penger ut av avtalen med Danny Hayes og Geddes Labs.

Glimt er den klubben på øverste nivå som har lengst fartstid i grønn sone, sonen for de klubbene som virkelig har kontroll på økonomien. Etter at Glimt var blakk og nesten bankerott i 2009/2010 har ting vært på stell. Med Mads Torrissen som styreleder og Bjørn Tore Hansen som direktør ble økonomien bunnsolid, og så sent som i fjor hadde klubben masse penger på bok.

Men ikke nå lenger.

Glimt har i dag en anstrengt økonomi og lite penger. Men dette er delvis en planlagt utvikling. Man vedtok en satsing i fjor som kostet mye mer enn de budsjetterte inntektene kunne bidra med, og dermed forsvant mye av de oppsparte pengene. Poenget var å rykke opp – koste hva det koste ville.
Selv om ikke alle sparepengene ble brukt opp i 2017, har resten forsvunnet i løpet av første halvår i år.

Blodtåke

Så derfor er det til å forstå at Danny Hayes møtte en svært velvillig gjeng på Aspmyra når det skulle forhandles om en sponsoravtale.
Jeg kan levende forestille meg hvordan entusiasmen ble til jubel da den økonomisk hardt pressede Glimt-ledelsen kunne signere på et papir som skulle gi 10 millioner kroner i sponsorinntekter i 2018 og muligheter for tilsvarende summer de kommende årene.

Litt sånn i blodtåka fikk Glimt-ledelsen det for seg at denne sensasjonelle avtalen bare MÅ vi fortelle om, og derfor fikk vi se et jubelbilde som nesten er blitt symbolet på lettlurte nordlendinger i møte med en amerikaner med talegaver.

At Glimts styreleder topper det hele med å fortelle at han akter å bruke egne penger på et av Hayes sine selskaper, samt ta seg en jobb i det samme selskapet, gjør jo historien bare enda bedre – for de som liker å flire av Bodø generelt og Glimt spesielt.

God fisk

Men tilbake til tallene som Glimt nå leverer til Norges Fotballforbund. I tillegg til resultatregnskap per 30. juni med prognose for resten av året, må Frode Thomassen & co komme med en kontantstrømoppstilling per samme dato med prognose for resten av året samt en økonomisk beretning (pluss en del andre greier). Dersom de her kan godtgjøre at klubben faktisk får inn 10 millioner kroner i nye sponsorinntekter vil jo den økonomiske situasjonen være glimrende og fortsatt grønn sone absolutt innen rekkevidde.

Jeg vet ikke om Glimt har rapportert inn denne avtalen som en del av det såkalte «Reviderte interimregnskapet» forbundet krever 1. september. Men det er slett ikke usannsynlig, for det er lite som tyder på annet enn at i Glimt tar de denne avtalen fortsatt for god fisk.

Dermed kan det akkurat nå se ut som om en økonomisk utsatt klubb er den eneste som faktisk har inngått avtale med Hayes og hans system og stått ved den. De som hadde vært med på leken før, Catch-gründerne, har jo trukket seg ut og snakker ikke offentlig om engasjementet ut over «uenighet om veien videre».

Innovasjon Norge som tillitsvekkende døråpner

I Glimt-styret sitter direktøren for Innovasjon Norge Nordland, Monica Ahyee. Innovasjon Norge har vært sentral som døråpner for Danny Hayes, Sandra Goeken og Harvester Trust. Her ligger kanskje litt av forklaringen på hvorfor Glimt tilsynelatende er så tillitsfull til Geddes Labs at de bruker av markedsbudsjettet sitt for å tegne logoer og ellers planlegger hvordan samarbeidet skal fungere.

Dette mens resten av byen og fotball-Norge hoderystende kan følge den ene avsløringen etter den andre, avsløringer som vel uten unntak indikerer at vi her har mer med pratmakere å gjøre enn reelle investorer.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *